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채소류의 기미론(氣味論) 연구 - "임원십육지" 중 [정조지] 중 <식감촬요>와 "동의보감" [탕액편]를 중심으로-
The Kimi theory on Vegetables Focused on of [Jeongjoji] in ${\\ulcorner}$Limwonsibyukji${\\lrcorner}$ and [Tangaekpyeon] in ${\\ulcorner}$Donguibogam${\\lrcorner}$ 원문보기

한국조리과학회지 = Korean Journal of Food and Cookery Science, v.22 no.5 = no.95, 2006년, pp.690 - 701  

송윤진 (전주대학교 문화관광대학 전통음식문화) ,  이효지 (한양대학교 식품영양학과) ,  차경희 (전주대학교 문화관광대학 전통음식문화)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Classifying vegetables recorded in Sikgamchalyo of Jeongjoji of Limwonsibyukji and Tangaekpyeon of Donguibogam and comparing the types features, efficacy and side effects based on Kimi Theory(氣味), we found forty one leafy vegetables, six root vegetables, nine fruit vegetables, nine mushrooms, seven ...

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문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 약식동원의「임원십육지」[정 조지] 중의 채류(菜類)와「동의보감」[탕액 편] 중 채부(菜部)에 수록된 채소류의 종류와 성질, 맛 그리고 효능과 부작용을 비교 고찰하여 건강식의 개념 인 약식동원을 식생활에 적용하고자 하는데 목적이 있다.
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참고문헌 (21)

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