채소류의 기미론(氣味論) 연구 - "임원십육지" 중 [정조지] 중 <식감촬요>와 "동의보감" [탕액편]를 중심으로- The Kimi theory on Vegetables Focused on of [Jeongjoji] in ${\\ulcorner}$Limwonsibyukji${\\lrcorner}$ and [Tangaekpyeon] in ${\\ulcorner}$Donguibogam${\\lrcorner}$원문보기
Classifying vegetables recorded in Sikgamchalyo of Jeongjoji of Limwonsibyukji and Tangaekpyeon of Donguibogam and comparing the types features, efficacy and side effects based on Kimi Theory(氣味), we found forty one leafy vegetables, six root vegetables, nine fruit vegetables, nine mushrooms, seven ...
Classifying vegetables recorded in Sikgamchalyo of Jeongjoji of Limwonsibyukji and Tangaekpyeon of Donguibogam and comparing the types features, efficacy and side effects based on Kimi Theory(氣味), we found forty one leafy vegetables, six root vegetables, nine fruit vegetables, nine mushrooms, seven seaweeds and two other vegetables in Limwonsibyukji and thirty five leafy vegetables, eight root vegetables, eight fruit vegetables, one mushroom, two seaweeds and one another vegetable in Donguibogam. According to the literature, vegetables are classified by five conditions(五氣) and five tastes(五味) and many are cold with sweet and bitter taste or warm with hot taste. They are efficacious in protecting the five viscera, building up energy, controlling heat, calming febrile diseases, promoting urination and excretion, calming cholera morbus, improving skin condition, calming the stomach, neutralizing poisonous effects and improving eyesight. To help prevent and cure diseases, those with cold physical constitution must take warm vegetables to vitalize their physiology and those with hot physical constitution cold vegetables for balance. To improve their physical health, our ancestors tried to control their bio rhythm with food and medicinal material and promoted health and prevented diseases by taking such food. We therefore expect that we can have a healthy dietary life by taking advantage of the five conditions and five tastes of vegetables and continuing the spirit of Yacksikdongwon(藥食同源).
Classifying vegetables recorded in Sikgamchalyo of Jeongjoji of Limwonsibyukji and Tangaekpyeon of Donguibogam and comparing the types features, efficacy and side effects based on Kimi Theory(氣味), we found forty one leafy vegetables, six root vegetables, nine fruit vegetables, nine mushrooms, seven seaweeds and two other vegetables in Limwonsibyukji and thirty five leafy vegetables, eight root vegetables, eight fruit vegetables, one mushroom, two seaweeds and one another vegetable in Donguibogam. According to the literature, vegetables are classified by five conditions(五氣) and five tastes(五味) and many are cold with sweet and bitter taste or warm with hot taste. They are efficacious in protecting the five viscera, building up energy, controlling heat, calming febrile diseases, promoting urination and excretion, calming cholera morbus, improving skin condition, calming the stomach, neutralizing poisonous effects and improving eyesight. To help prevent and cure diseases, those with cold physical constitution must take warm vegetables to vitalize their physiology and those with hot physical constitution cold vegetables for balance. To improve their physical health, our ancestors tried to control their bio rhythm with food and medicinal material and promoted health and prevented diseases by taking such food. We therefore expect that we can have a healthy dietary life by taking advantage of the five conditions and five tastes of vegetables and continuing the spirit of Yacksikdongwon(藥食同源).
「임원십육지」에 기록된 채소류는 엽경채류 41종, 근 채류 6종, 과채류 9종, 버섯류 9종, 해조류 [종, 기타 2 종을 합해 모두 74종이 었다. 「동의보감」에 기록된 채소 류는 엽경채류 35종, 근채류 8종, 과채류 8종, 버섯류 1 종, 해조류 2종, 기타 1종으로 총 55종이었다.
「임원십육지」[정조지]에 기록된 채소는 실린 엽경채류 41종, 근채류 7종, 과채류 9종, 버섯류 9종, 해조류 7종, 기타 2종을 합해 모두 74종이었다.
「임원십육지」에 기록된 채소류는 엽경채류 41종, 근 채류 6종, 과채류 9종, 버섯류 9종, 해조류 [종, 기타 2 종을 합해 모두 74종이 었다. 「동의보감」에 기록된 채소 류는 엽경채류 35종, 근채류 8종, 과채류 8종, 버섯류 1 종, 해조류 2종, 기타 1종으로 총 55종이었다.
결론적으로 차고 냉한 체질에는 덥고 뜨거운 성질의 채소를 먹어서 생리활성을 강하게 이끌어야 되고, 뜨겁 고 다혈질인 체질에는 차고 시원한 성질의 채소를 먹어 조화를 이루어야 질병의 예방과 치유를 도울 수 있다. 우리 조상들은 신체적 건강을 소망하면서 식품이나 약재를 통하여 생체의 기능조절에 대한 노력을 기울이고, 이런 식품을 섭취함으로서 건강증진과 질병예방을 꾀하였다.
채소의 성질을 오기(五氣)와 오미(五味)로 나타냈는데 찬 성질에 단맛과 쓴맛을 내는 채소와, 따뜻한 성질에 매운맛을 내는 채소가 많았다. 그 효능은 오장보호, 기 력증강, 열을 다스림, 번열 진정, 이뇨 · 배변작용 촉진, 소화작용 촉진, 곽란 진정, 피부 윤택, 속을 편안하게 안 정시킴, 해독작용, 시력향상이었다. 채소를 먹은 후 나타나는 부작용은 소화가 안 되어 배탈이 나며, 피가 나 거나 졸음이 오거나, 몸을 상하게 하며, 눈이 어두워지 고, 죽을 수 있을 정도로 해롭다 하기도 하였는데, 기록 중에는 과학적으로 이해가 어려운 부분도 있었다.
채소류는 오장(五臟)보호, 기력(氣力) 증강, 열 을 다스림, 곽란(瘤亂) · 번열(煩熱)을 진정시키는 효능 을 가지고 있었다. 또한 이뇨와 배변작용을 돕고, 소화 작용을 도우며, 피부를 윤택하게하고, 해독작용을 하며, 시력을 향상시키는 등 다양한 효능을 지니고 있었다.
파(蔥)에는 동총(冬葱) · 누총(樓蔥) · 호총 (胡蔥) · 한총(漢蔥) · 각총(茗蔥)의 5종류가 기록되어 있는데 식용으로는 동총이 가장 알맞다고 하였다. 목이는 홰나무나 뽕나무의 버섯이 가장 좋다하였으며, 버섯의 종류로 뽕나무버섯(桑耳) · 느릅나무버섯(槐耳) · 버드나 무버 섯(楡耳) · 산뽕나무버 섯(柘耳) · 수양버 드나무버 섯( 楊槌耳)의 5품종을 기록하였다.
마름 · 개구리 밥 · 개염꽃 등 22종이었다. 짠맛은 미역 · 가사리 · 다시마1(海帶) · 다시마2(昆布)의 4종으로 모두 해조류였다. 매운맛은 파 1종, 신맛은 쇠비름 1종, 쓴맛 은 고들빼기 · 상추1(白苣) · 상추2(葛苣) · 소루쟁이 · 쥐 참외 · 미역의 6종이었다.
Cha GH. 2005. Effect of the Introduction of Foreign Food in the Middle of Chosun Dynasty -Potato & Sweet potato.Bean pulse.Vegetables-Korean J. food Culture 20 (4):131-143
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