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솔비톨 혼합물과 글리세린 가소제에 의한 분리 대두단백질 필름의 특성연구
Characteristics of Soy Protein Isolate Films Plasticized by Mixtures of Crystalline and Aqueous Sorbitol or Glycerin 원문보기

한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, v.13 no.3, 2006년, pp.285 - 291  

김기명 (네브라스카 주립대 IAPC) ,  (네브라스카 주립대 IAPC) ,  최원석 (충주대학교 식품생명공학부) ,  조성환 (경상대학교 농업생명과학연구원) ,  최성길 (경상대학교 농업생명과학연구원)

초록
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가소제로서 솔비톨 혼합물의 첨가가 분리대두단백 필름의 수분흡습특성, 수분투과도, 색, 인장강도 및 신장률, 그리고 용해 특성에 미치는 영향을 조사하였다. 솔비톨 혼합물은 액상형과 결정형의 상태로 다양한 비율로 혼합하여 첨가하였고, 가소제로 글리세린을 첨가한 대조구 필름의 물리적 특성과 비교하였다. 솔비톨이 첨가된 필름은 대조구 필름에 비해 높은 인장강도를 갖는 반면 낮은 수분투과도 및 신장률을 보였다. 한편 솔비톨 첨가 형태에 따른 영향은 필름 신장률에는 유의적 차이는 보였으나 기타 수분투과도, 색, 인장강도 등의 필름특성에는 커다란 차이는 보이지 않았다. 솔비톨 첨가된 필름은 높은 수분차단 효과 및 필름강도를 갖는 대신 높은 용해성을 보여, 상업적 활용성을 증진시키기 위해서는 이를 극복하는 연구가 필요할 것으로 사료된다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The effects of sorbitol mixture as plasticizers on moisture sorption property (MSP), water vapor permeability (WVP), color, tensile strength (TS), elongation at break (E), and total soluble matter (TSM) of soy protein isolate (SPI) films were investigated. Two different types of sorbitols, aqueous a...

주제어

AI 본문요약
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제안 방법

  • , Waltham, MA, USA). Five thickness measurements were taken on each water vapor permeability specimen, one at the center and four around the perimeter, and the mean was used in the WVP calculation. For TS calculations, five thickness measurements were taken along the length of each specimen and the mean was used.
  • The experimental design was a completely randomized design (CRD). ANOVA tables were generated for TS, E (%), WVP, and total color difference (Z\E) using the General Linear Models (GLM) procedure in the SAS statistical software package (SAS Institute Inc.
  • The objective of this study was to prepare sorbitol- plasticized SPI films in combination of aqueous and crystalline sorbitol in various ratios ranged from 0 to 1, and to characterize the modified SPI films by measurement of tensile strength (TS), elongation at break (E), water vapor permeability (WVP), moisture sorption property against time (MSP), and total soluble matter (TSM). In addition, cumulative amounts of moisture content of both sorbitol- and glycerin- plasticized films during adsorption and desorption were compared.
  • 가소제로서 솔비톨 혼합물의 첨가가 분리대두단백 필름의 수분흡습특성, 수분투과도, 색, 인장강도 및 신장률, 그리고 용해 특성에 미치는 영향을 조사하였다. 솔비톨 혼합물은 액상형과 결정형의 상태로 다양한 비율로 혼합하여 첨가하였고, 가소제로 글리세린을 첨가한 대조구 필름의 물리적 특성과 비교하였다.
  • 용해 특성에 미치는 영향을 조사하였다. 솔비톨 혼합물은 액상형과 결정형의 상태로 다양한 비율로 혼합하여 첨가하였고, 가소제로 글리세린을 첨가한 대조구 필름의 물리적 특성과 비교하였다. 솔비톨이 첨가된 필름은 대조구 필름에 비해 높은 인장강도를 갖는 반면 낮은 수분투과도 및 신장률을 보였다.

대상 데이터

  • WVTR was determined gravimetrically using a modification of ASTM Method E 96-95 (12) as described by Gennadios, Weller & Gooding (13). Film specimens were mounted on polymethylmethacrylate cups filled with 16 mL of distilled water up to 1.03 cm from the film underside. Cups were placed in an environmental chamber set at 25 ℃ and 50% RH.
  • Five film specimens were tested for each type of film. WVP (gm/m2hPa) was calculated as: WVP = (WVTRL)/p
  • SUPRO® 620, a soy protein isolate(SPI), was obtained from Protein Technologies International Company(St. Louis, MOS USA) and stored at refrigerator prior to use. Glycerin (U.

데이터처리

  • (CRD). ANOVA tables were generated for TS, E (%), WVP, and total color difference (Z\E) using the General Linear Models (GLM) procedure in the SAS statistical software package (SAS Institute Inc., Cary, NC, USA). Significantly (P<0.
  • , Cary, NC, USA). Significantly (P<0.05) different means were separated with Duncan's multiple range test.

이론/모형

  • TS and E were determined with an Instron Universal Testing Machine (Model 5566, Instron Corp., Canton, MA, USA) following the guidelines of ASTM Standard Method D 882-91 (11). Initial grip separation was set at 50 mm and cross-head speed was set at 500 mm/min.
  • specimen. WVTR was determined gravimetrically using a modification of ASTM Method E 96-95 (12) as described by Gennadios, Weller & Gooding (13). Film specimens were mounted on polymethylmethacrylate cups filled with 16 mL of distilled water up to 1.
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