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냉동 증편 반죽의 저장 온도 차이에 따른 증편의 품질 특성
Quality Characteristics of Jeung-pyun Made Rice Batter Stored at Different Freezing Temperatures 원문보기

東아시아食生活學會誌 = Journal of the East Asian Society of Dietary Life, v.16 no.4, 2006년, pp.429 - 437  

최원석 (인하대학교 식품영양학과) ,  우경자 (인하대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The quality of Jeung-pyun made with frozen rice batter was evaluated according to variations in the freezing temperature of the batter. The physicochemical sensory and rheological characteristics of Jeung-pyun were analyzed. The rice batter was stored at -20$^{\circ}C$, -40$^{\circ}C...

주제어

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문제 정의

  • 특유한 식감으로 높은 기호도가 예상되는 전통 식품이지만(Choi et al 1996a, b) 그럼에도불구하고 제조 과정의 불투명함 등으로 가정에서 손쉽게 접하기는 어려운 형편이다. 이러한 전통 증편을 가정에서 손쉽게 제조하여 먹을 수 있도록 제빵에서의 냉동생지 제빵 법을 증편 제조에 적용하고자 하였다.

가설 설정

  • 2) T4 : Jeung-pyun manufactured with freezing batter for 4 weeks, -20℃. 3) F4 : Jeung-pyun manufactured with freezing batter for 4 weeks, —40℃.
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