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The purpose of this study was to investigate the physicochemical and sensory properties of different almond gruels according to the concentration and pretreatment of the almonds. For the physicochemical parameters, pH, sweetness and viscosity decreased with an increasing almond content, while spread...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 또한 아몬드 관련 국내 연구는 거의 없으며 특히 아몬드를 이용한 조리법에 대한 과학적인 연구는 전무한 실정이다. 따라서 본 연구에서는 아몬드를 이용하여 우리의 고유 음식인 죽을 제조해보고, 조리 과학적 측면에서 효율적으로 제조하기 위해 첨가재료의 양과 전처리에 따른 아몬드 죽의 품질특성 변화를 기계적 검사와 관능검사를 통해 조사하였다.
  • 본 연구는 아몬드를 이용한 우리나라 고유 음식인 죽을 제조하여 기계적 특성을 분석하고 관능적인 특성검사를 실시하여 다음과 같은 결과를 얻어내었다.

가설 설정

  • 1) Means with different letters at left side within a row are significantly different.
  • 2) Means with different letters at right side within a column are significantly different.
  • a) Means with different letters at left side within a row are significantly different.
  • a) Means with different letters at left side within a row are significantly different.
  • b) Means with different letters at right side within a column are significantly different.
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참고문헌 (14)

  1. 한억, 이창호, 정강현. 1994. 죽류 제품 개발 연구. 한국식품 개발 연구원 보고서(11155-0472) 7: 19 

  2. (사)한국영양학회 2005. 한국인 영양 섭취기준. 한국인영양섭취기준위원회 

  3. Farguhar JW. 2002. Effects of plant-based diets high in raw or roasted almonds or roasted almond butter on serum lipoproteins in humans. J Am Col Nutr 22:195 

  4. Hyson DA, Scheeman BO, Davis PA. 2002. Almonds and almond oil have similar effects on plasma lipid and LDL oxidation in healthy men and women. J Nutr 132(4): 703-707 

  5. Jian R, Manson JE, Stampfer MJ, Willet WC, Hu FB. 2002. Nut and peanut butter consumption and risk of type 2 diabetes in women. JAMA 288:2554 

  6. June JH, You JY, Kim HS. 1998. A Study on the development of 'Hodojook'. Korean J Dietary Culture 13(5): 509-518 

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  8. Lee HJ, Pak HO, Lee SY. 2005. A study of optimum conditions in preparing gruel with black bean germ sprout source. Korean J Food & Nutr 18(4): 287-294 

  9. Lee SH, Jang MS. 1994. Physicochemical properties of Jatjook as influenced by various levels of pinenut. Korean J Soc Food Sci 10(2): 99-103 

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  11. Song YS. 1994. Effect of egg yolk on the microstructure and size distribution of mayonnaise. Inje University 10(1): 381-389 

  12. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 16. Available from: http://www.narakorea.com. Accessed 2003 

  13. Zhang X, Lee FZ, Kum JS, Eun JB. 2002. The effect of processing condition on physicochemical characteristics on pine nut gruel. Korean J Food Sci Technol 34(2): 225-231 

  14. Zhang X, Lee FZ, Kum JS, Ahn TH, Eun JB. 2003. The effect of processing condition on preference in sensory quality of pine nut gruel. Korean J Food Sci Technol 35(1): 33-37 

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