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Potassium Sorbate에 침지한 냉장 돼지고기 안심의 미생물, pH 및 관능평가
Microbiological, pH and Sensory Evaluations of Refrigerated Pork Tender-Loins Treated with Potassium Sorbate 원문보기

한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.22 no.1, 2007년, pp.57 - 62  

김창렬 (서강정보대학 식품연양학과)

초록
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본 연구는 $4^{\circ}C$ 냉장 동안 potassium sorbate로 침지한 돼지고기 안심의 미생물, pH 및 관능평가를 실시하였다. $0.5{\sim}2.0%(w/w)$ potassium sorbate로 10분 동안 침지한 돼지고기 안심의 호기성 미생물과 그람음성 미생물은 대조군과 비교하여 $4^{\circ}C$ 냉장 9일 동안 유의적 감소(P < 0.05)를 보였다. 본 연구의 결과 $4^{\circ}C$ 냉장 동안 potassium sorbate의 농도가 증가하므로 서 모든 처리군에서 돼지고기 안심의 호기성 미생물과 그람음성 미생물에 대한 항 미생물 효과를 보였다. $4^{\circ}C$ 냉장 6일 동안 potassium sorbate로 침지한 돼지고기 안심의 pH가는 증가함을 보였다. $0.5{\sim}1.0%(w/w)$ potassium sorbate로 침지한 돼지고기 안심의 관능평가 결과는 신선한 대조군과 비교하여 냄새와 외관의 점수가 매우 유사함을 보였다. 본 연구의 결과 1.0% (v/w) potassium sorbate로 10분 침지한 돼지고기 안심은 관능평가 저하에 영향을 미치지 않고 $4^{\circ}C$ 냉장 동안 미생물학적 저장 안정성을 확장할 수 있다는 것을 입증하였다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Microbiological, pH, and sensory evaluations on pork tender-loins treated with potassium sorbate (PS) during storage at $4^{\circ}C$ were assessed. Treatments of 0.5-2.0% PS for 10 min effectively (P < 0.05) inhibited the growth of aerobic plate counts (APC) and gram-negative bacterial co...

주제어

AI 본문요약
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제안 방법

  • However, there are limited studies to determine the efficacy of PS for aerobic spoilage bacteria, gram negative bacteria, pH, and sensory evaluations on refrigerated pork tender-loins. The purpose of or study was to evaluate shelf-life extension ofrefrigerated (4℃) pork tender-loins by treating their surfaces with PS.

대상 데이터

  • Sensory evaluations ofsamples were performed by an ten member trained panel. Odor and appearance of uncooked pork tender-loins were evaluated during storage at 4℃.

이론/모형

  • 1% (w/v) sterile peptone water. Samples were shaken 60 times using the standard rinse method (4). The liquid from each sample was diluted and plated in volumes of 0.
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참고문헌 (17)

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