$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

[국내논문] 2001년도 국민건강영양조사 자료를 이용한 고혈압 유무에 따른 식생활 비교 및 평가
Comparative Analysis and Evaluation of Dietary Intake between with and without Hypertension Using 2001 Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES) 원문보기

韓國營養學會誌 = The Korean journal of nutrition., v.40 no.4, 2007년, pp.347 - 361  

박정현 (단국대학교 교육대학원 영양교육학과) ,  문현경 (단국대학교 교육대학원 영양교육학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study was to analyze and evaluate dietary intake between with and without hypertension. Study subjects were more than 30 years old adults (n = 3,806) who participated in the 2001 Korea National Health and Nutrition Examination Survey. People who have 'self-recognition about hyper...

Keyword

참고문헌 (28)

  1. Jeon JM, Bae JH, Kim DH, Park KS, et al. The epidemiologic study on prevalence of hypertension by classification of JNC-5- workers resident in Pohang. Korean J Intern Med 1997; 52(2): 209-223 

  2. 통계청 2004년도 사망원인별 사망자수; 2004 

  3. 임상영양관리지침서 사단법인 대한영양사협회; 2002 

  4. Jun SS, Hwang JH. A study on health behaviors and the risk factors of blood pressure of adult women in a rural area. Health Education and Promotion 2004; 21(3): 117-131 

  5. Choi HJ, Jung MH, Kim YS. A study on the relationship between health behavior factors and blood pressure of workers. J Korea Community Health Nursing Academic Society 2004; 18 (2): 312-329 

  6. Chen Y, Factor-Litvak P, Howe GR, Parvez F, Ahsan H. Nutritioinal influence on risk of high blood pressure in Bangladesh: a population-based cross-sectional study. Am J Clin Nutr 2006; 84 (5): 1224-1232 

  7. Yim KS. Nutritional risks of hypertensive outpatients in Korea. Asia Pac J of Clin Nutr 2004; 13(Suppl): S109 

  8. Song Y, Sesso HD, Manson JE, Cook NR, Buring JE, Liu S. Dietary magnesium intake and risk of incident hypertension among middle-aged and older US women in a 10-year follow-up study. Am J Cardiol 2006; 15:98(12): 1616-1621 

  9. Karppanen H, Mervaala E. Sodium intake and hypertension. Prog Cardiovasc Dis 2006; 49(2): 59-75 

  10. 한국인의 건강과 질병양상 (I. 한국인의 건강수준 및 질병 양상의 개관). 신광출판사; 2001. p.61-76 

  11. Morikawa Y, Nakagawa H, Okayama A, Mikawa K, Sakata K, Miura K, Ishizaki M, Yoshita K, Naruse Y, Kagamimori S, Hashimoto T, Ueshima H. A cross-sectional study on association of calcium intake with blood pressure in Japanese population. J Hum Hypertens 2002; 16(2): 105-110 

  12. Choi MK, Lee WY, Park JD. Relation among mineral (Ca, P, Fe, Na, K, Zn) intakes, blood pressure, and blood lipids in Korean adults. Korean J Nutr 2005; 38(10): 827-835 

  13. Simin L, Julie EB, Howard DS, Eric BR, Walther CW, JoAnn EM. A prospective study of dietary fiber intake and risk of cardiovascular disease among women. J Am Coll Cardiol 2002; 39(1): 49-56 

  14. Moon HK, Joung HJ. Dietary risk factors of hypertension in the elderly. Korean J Nutr 1999; 32(1): 90-100 

  15. Park EY, Park YJ, Kim KW. A study of sodium consumption and related psychosocial factors among hypertensive and normal adults. Korean J Nutr 2000; 33(8); 833-839 

  16. Kim YO. Moderate alcohol consumption does not prevent the hypertension among Korean: the 2001 Korean national health and nutrition examination survey. Korean J Community Nutrition 2006; 11(6): 707-713 

  17. Yim KS, Han MW, Kang YH, Park HR, Kim CH. Analysis of dietary characteristics of participants attending the nutrition education program for hypertensive patients at a public health center. J Korean Diet Assoc 2000; 6(2): 125-135 

  18. Jun YS, Choi MK, Bae YJ, Sung CJ. Effect of meals variety on obesity index, blood pressure, and lipid profiles of Korean adults. Korean J Food Cultrue 2006; 21(2): 216-224 

  19. Dietary guidelines for Australian adults. National health & medical research council. April; 2003 (Australia) 

  20. Evidence-based clinical practice guideline. Essential hypertension: managing adult patients in primary care. North of England hypertension guideline development group; 2006 (England) 

  21. Your guide to lowering your blood pressure with DASH. U.S. Department of health and human services. National Institutes of Health. Revised April; 2006 

  22. Ministry of health and social affairs. The Korea national health & nutrition examination survey 2001; 2006 

  23. 장유경, 정영진, 문현경, 윤진숙, 박혜련. 영양판정, 신광출판사; 2004 

  24. Dietary reference intakes for Koreans. The Korean nutrition society, Seoul; 2005 

  25. Moon HK, Son EJ. The relationship of nutritional status to the degree of hypertension in residents of Kangbuk-gu, Seoul. Korean J Community Nutrition 2002; 7(3): 304-315 

  26. 2001년도 국민건강.영양조사 심층연계분석-영양조사부문-. 보건복지부 한국보건산업진흥원; 2003 

  27. Simin L, JoAnn EM, I-Min L, Stephen RC, Charles HH, Walter CW, Julie EB. Fruit and vegetable intake and risk of cardiovascular disease: the women's health study. Am J Clin Nutr 2000; 72: 922-928 

  28. 김초일. 한국보건산업진흥원 과제 (A030085)의 기반연구 지원 중간 실적.계획서. 한국보건산업진흥원; 2005 

저자의 다른 논문 :

활용도 분석정보

상세보기
다운로드
내보내기

활용도 Top5 논문

해당 논문의 주제분야에서 활용도가 높은 상위 5개 콘텐츠를 보여줍니다.
더보기 버튼을 클릭하시면 더 많은 관련자료를 살펴볼 수 있습니다.

관련 콘텐츠

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로