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서울시내 대학생의 통과의례와 음식에 관한 인식조사 1보-백일, 돌과 혼례
Recognition of the university students in Seoul of the passage rites and foods-one hundredth birthday and the first birthday rites and wedding ceremony 원문보기

한국식품조리과학회지 = Korean Journal of Food & Cookery Science, v.23 no.1, 2007년, pp.140 - 149  

윤혜현 (경희대학교 조리과학과) ,  김미정 (국민대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study investigated the thoughts of undergraduate students in Seoul about the birth rites and wedding ceremony and their foods. Among 524 students who were surveyed, 299 students answered that the meaning of the first birthday rites was for special memory, followed by the child's future and fami...

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문제 정의

  • 제시할 수 있으리라 여겨졌다. 따라서 본 연구에서는 이러한 통과의례 중 백일, 돌과 같은 출생 의례와 혼례에 관한 대학생들의 인식을 알아보고 인식의 변화를 살펴보아 식문화를 전수하고 좋은 점을 계속 이어 갈 수 있는 교육의 필요성에 대해 참고자료를 제시하고자 하였다.
  • 통과의례 중 백일, 돌과 같은 출생의례와 혼례에 관한 대학생들의 인식을 알아보고 의례에 사용되는 음식에 대한 대학생들의 인식도를 살펴보아 식문화를 전수하고 좋은 점을 계속 이어 갈 수 있는 교육의 필요성에 대해 참고자료를 제시하고자 하였다.
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참고문헌 (12)

  1. 김기숙, 김미정, 안숙자, 이숙영, 한경선. 1999. 식품과 음식문화. 교문사. 서울. pp152-153 

  2. Hong NY, Lee EJ, Park SH. 2002. A study on the changes of the Korean wedding culture in the 20th century. Korean Human Economics Assoc 40(11) : 141-156 

  3. Jung BM. 2005. Comparison on the ritual food of Yeosu and Pusan area. Korean J Food Cookery Sci 21(3) : 271-282 

  4. Kim IO, Ahn HS. 2003. The study on university student's consciousness and actual services of ancestral rite. Korean Human Economics Assoc 41(3):113-129 

  5. Kim JG, Kim JM, Chang SH. 2003. Research on the recognition of the ritual ceremony. J East Asian Soc. Dietary Life 13(3):145-154 

  6. Kim JM, Chang SH, KIm JG. 2003. Research on the comparison on the ritual food of Gyeonggi and Gyungsangbuk-do province. Korean J Food Cookery Sci 19(5) : 562-570 

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  9. Sim YJ, Kim JS. 1998. Study of the Korean Americans housewives' knowledge of Korean festival foods. Korean J Food Cookery Sci 14(2) : 148-158 

  10. Sim YJ, Kim JS, Chun HJ. 1999. The knowledge of Korean ceremony foods and table setting of Korean American housewives in the New York/New Jersey area. Korean J Food Cookery Sci 15(2) : 146-157 

  11. Yoon US. 1995. A study on the knowledge on the Korean festival foods. Korean J Food Cookery Sci 11(2) : 140-144 

  12. Yoon US, Song TH. 1995. A study of the conciousness on the Korean folk foods. Korean J Food Cookery Sci 11(2) : 145-152 

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