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과실 비파괴평가용 초음파 변환기 개발
Development of Ultrasonic Transducer for Nondestructive Evaluation of Whole Fruit 원문보기

바이오시스템공학 = Journal of biosystems engineering, v.32 no.4, 2007년, pp.269 - 275  

김기복 (Division of Metrology for Quality Life, Korea Institute of Standards and Science(KRISS)) ,  이상대 (Dept. of Agricultural Machinery Engineering, Chungnam National University) ,  김만수 (Dept. of Agricultural Machinery Engineering, Chungnam National University)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

In this study, ultrasonic transducers for non-destructive contact measurement of whole fruits were developed. The design parameters for ultrasonic transducer such as acoustical impedance of fruits, kinds of piezoelectric materials, ultrasonic wave frequency, and transducer diameter were investigated...

주제어

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문제 정의

  • 따라서 본 연구는 과실을 절단하지 않고 비파괴 평가가가능한 초음파 변환기를 개발하기 위해 수행되었다.
  • 본 연구는 과실의 비파괴 평가에 적합한 초음파 변환기를 제작하기 위하여 수행되었다. 최적 초음파 변환기 제작 조건을 검토하기 위해 KLM 모델을 적용하였다.
  • 본 연구에서는 100 kHz 및 200 kHz의 공진 주파수를 갖는 2종류의 초음파 변환기를 제작하였다.
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참고문헌 (6)

  1. Kim, K. B., M. S. Kim, H. M. Chung and S. D. Lee. 2003. Mechanical properties and ultrasonic parameters of the apple flesh while in storage. J. of KSAM 28(3):239-244 

  2. Ki no, G. S. 1987. Acoustic waves-Devices, imaging & analog signal processing, Prentice-Hall, Englewood Cliffs, New Jersey 

  3. Liljedahl, L., A and 1. A. Abbott. 1994. Changes in sonic resonance of 'Delicious' and 'Golden Delicious' apples undergoing accelerated ripening. Trans. of the ASAE 37(3):907-912 

  4. Mizrach, A., N. Galili and G. Rosenhouse. 1989. Determination of fruit and vegetable propetries by ultrasonic excitation. Trans. of the ASAE 32(6):2053-2058 

  5. Mizrach, A., U. Flitsanov and Y. Fuchs. 1997. An ultrasonic nondestructive method for measuring maturity of mango fruit. Trans. of the ASAE 40(4):1107-1111 

  6. Krimholz, R., D. Leedom and G. Matthaei. 1970. New equivalent circuits for elementary piezoelectric transducers. Electronics Letters 6:398-399 

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