최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, v.37 no.5, 2008년, pp.578 - 588
정은정 (강남대학교 교양학부) , 심유진 (연세대학교 의료원 국민고혈압사업단)
The objective of this study was to evaluate associations of dietary sodium (Na) intake with salt-related dietary behaviors of 218 university students (95 men; 123 women) living in Gyeonggi area. Dish frequency questionnaire (DFQ) was used to identify salt-related dietary behaviors and to determine N...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
소금에 민감한 사람이 계속하여 많은 양의 소금을 섭취하면 나이가 들면서 어떤 병이 발생할 가능성이 매우 높아지는가? | 일반적으로 정상 성인의 경우에는 나트륨이 부족할 염려가 없으며 오히려 지나친 섭취로 인하여 혈액량이 증가되어 혈압이 높아지는 등의 문제를 일으킬 수 있다. 특히 소금에 민감한 사람이 계속하여 많은 양의 소금을 섭취하면 나이가 들면서 고혈압이 발생할 가능성이 매우 높아진다(1). 소금섭취와 고혈압 유병률과의 관련성은 32개국 10079명을 대상으로 한 INTERSALT 연구에서 보고된 바 있다(2). | |
고혈압은 어떤 질환의 주요 위험요인인가? | 소금섭취와 고혈압 유병률과의 관련성은 32개국 10079명을 대상으로 한 INTERSALT 연구에서 보고된 바 있다(2). 고혈압은 뇌졸중, 심근경색, 울혈성심부전 및 말초혈관질환과 같은 심혈관질환의 주요 위험요인으로, 우리나라에서 고혈압이 뇌혈관질환 발생에 기여하는 정도는 35%, 허혈성 심장질환 발생에 기여하는 정도는 21%로 알려져 있다(3). 또한 장기간 높은 수준의 소금 섭취는 신장질환, 위암, 골다공증 등 만성질환의 주요 위험요인이 된다(1-6). | |
남학생을 위한 고혈압 영양교육에는 소금 감량에 관한 내용 외에도 기본적인 식품영양 지식과 올바른 식습관의 중요성 등에 관한 내용이 포함되어야 할 것으로 사료되는 이유는 무엇인가? | 05), 주관적으로 판단한 음식 간의 선호도가 실제 나트륨 섭취 수준을 잘 반영하지 못하는 것으로 나타났다. 결론적으로, 남학생은 나트륨 섭취량이 여학생보다 높고 충분섭취량의 406.3%에 달해 고염 섭취의 위험군이라 할 수 있었다. 고염군의 식행동 특성에는 지방 함량이 높고 조린 음식을 좋아하고 식탁에서 소금 간을 자주하는 반면, 균형식을 실천하는 비율은 낮았다. 따라서 대학생 특히, 남학생을 위한 고혈압 영양교육에는 소금 감량에 관한 내용 외에도 기본적인 식품영양 지식과 올바른 식습관의 중요성 등에 관한 내용이 포함되어야 할 것으로 사료된다. |
Dahl LK. 2005. Possible role of salt intake in the development of essential hypertension. Int J Epidemiol 34: 967-972
Law M. 2000. Salt, blood pressure and cardiovascular diseases. J Cardiovasc Risk 7: 5-8
Jee SH, Suh I, Kim IS, Appel LJ. 1999. Smoking and atherosclerotic cardiovascular disease in men with low levels of serum cholesterol: the Korea Medical Insurance Corporation Study. JAMA 282: 2149-2155
He FJ, Markandu ND, Sagnella GA, de Wardener HE, MacGregor GA. 2005. Plasma sodium: ignored and underestimated. Hypertension 45: 98-102
Tsugane S. 2005. Salt, salted food intake, and risk of gastric cancer: epidemiologic evidence. Cancer Sci 96: 1-6
Sellmeyer DE, Schloetter M, Sebastian A. 2002. Potassium citrate prevents increased urine calcium excretion and bone resorption induced by a high sodium chloride diet. J Clin Endocrinol Metab 87: 2008-2012
Ministry of Health and Welfare. 2006. The 3rd National Health and Nutrition Examination (KNHANES III)
The Korean Nutrition Society. 2005. Dietary Reference Intakes for Koreans
Paik HY. 1987. Nutritional aspects for salt proceedings of the Korean Society of Food Cookery Science Conference. p 92-106
Son SM, Huh GY. 2002. Salt intake and nutritional problem in Korean. Kor J Comm Nutr 7: 381-390
Son SM, Huh GY. 2006. Dietary risk factor associated with hypertension in patients. Kor J Comm Nutr 11: 661-672
Cann BJ, Slattery ML, Potter J, Quesenberry CP Jr, Coates AO, Schaffer DM. 1993. Comparison of the Block and the Willett self-administrated semiquantitative food frequency questionnaires with an interviewer-administrated dietary history. Am J Epidemiol 148: 1137-1147
Son SM, Park YS, Lim WJ, Kim SB. 2006. Preliminary Study for Low Salt Intake Project of Korean People. Ministry of Health and Welfare
Song YJ, Park HY, Lee YS. 1998. Qualitative assessment of dietary intake of college student in Seoul area. J Kor Home Econ 36: 201-215
National Hypertension Center. http://www.hypertension.or.kr
Willett WC, Sampson L, Stampfer MJ, Rosner B, Bain C, Witschi J, Hennekens CH, Speizer FE. 1985. Reproducibility and validity of a semiquantitative food frequency questionnaire. Am J Epidemiol 122: 51-65
Deurenberg-Yap M, Chew SK, Deurenberg P. 2002. Elevated body fat percentage and cardiovascular risks at low body mass index levels among Singaporean Chinese, Malays and Indians. Obes Rev 3: 209-215
Ortlepp JR, Metrikat J, Albrecht M, Maya-Pelzer P, Pongratz H, Hoffmann R. 2003. Relation of body mass index, physical fitness, and the cardiovascular risk profile in 3127 young normal weight men with an apparently optimal lifestyle. Int J Obes Relat Metab Disord 27: 979-982
Lee YK, Sung CJ, Choi MK, Lee YS. 2002. Effects of sodium intakes on blood pressure and blood parameter in Korean normal adult women. Kor J Nutr 35: 754-762
Ascherio A, Rimm EB, Giovannucci EL, Colditz GA, Rosner B, Willett WC, Sacks F, Stampfer MJ. 1992. A prospective study of nutritional factors and hypertension among US men. Circulation 86: 1475-1484
Nowson CA, Worsly A, Margerison C, Jorna MK, Frame AG, Torres SJ, Gorfrey SJ. 2004. Blood pressure response to dietary modification in free living individuals. J Nutr 134: 2322-2329
Appel LJ, Brands MW, Daniels SR, Karanja N, Elmer PJ, Sacks FM. 2006. Dietary approaches to prevent and treat hypertension: A scientific statement from the American Heart Association. Hypertension 47: 296-308
Cappuccio FP, Elliott P, Allender PS, Pryer J, Follman PA, Culter JA. 1995. Epidemiologic association between dietary calcium intake and blood pressure: a meta-analysis of published data. Am J Epidemiol 142: 935-945
van Beresteyn EC, Schaafsma G, de Waard H. 1986. Oral calcium and blood pressure: a controlled intervention trial. Am J Clin Nutr 44: 883-888
Son EJ, Moon HK. 2002. The relationship of nutritional status to the degree of hypertension in residents of Kangbukgu, Seoul. Kor J Comm Nutr 7: 304-315
Kim HC, Suh I, Lee KH, Jee SH, Kim CS, Nam CM. 1999. Twelve-year incidence of hypertension and its risk factors in a lean population: the Kangwha study. Kor J Pre Med 32: 435-442
He J, Ogden LG, Vupputuri S, Bazzano LA, Loria C, Whelton PK. 1999. Dietary sodium intake and subsequent risk of cardiovascular disease in overweight adults. JAMA 282: 2027-2034
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.