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퓨전 한식 레스토랑에 나타난 실내공간과 음식관련요소의 표현특성에 관한 연구
A Study on Expression Characteristics of Indoor Spaces and Food related Elements in Fusion Korean Restaurants 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.23 no.2, 2008년, pp.204 - 213  

이지현 (경희대학교 생활과학대학) ,  오혜경 (경희대학교 생활과학대학)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

In this age of information ruled by new technologies and knowledge, the world is interconnected as a single community, and within this trend of globalization, new cultural codes are emerging through temporal fusion between the past and the present and spatial fusion between different regions and cou...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 이거한 시점에서 우리의 퓨전 음식과 이를 서비스하는식공간에 관해 정기해 보고 앞으로의 나간 방향에 대해 생각해보는 것은 의의있는 일이라 생각된다. 따라서 본 연구의 목적은 한국뿐만 이니라 여러 국제도시에서 한국문화를 적극적으로 보여줄 수 있는 공간으로서 한식당의 새로운 모습인 퓨전 레스토랑의 사례를 조사 분석하여 그 표현특성을 파악하고자 한다. 여기에서는 특히 레스토랑의 공간뿐만 이니라 음식, 식기, 테이블 세팅, 푸드 스타일링에 이르는 음식디자인 요소까지 연결되도록 하는 도털 플래닝의 기초자료를 확보하고자 하며 이는 향후 퓨전 한식 레스토랑을 개업하고자 하는 기업이나 개인 그리고 공간 디자이너 또는 음식 관련 전문가들에게 기초자료로 활용된 수 있을 것이다.
  • 본 연구는 퓨전 한식 레스토랑에 나타난 표현특성을 알아보기 위해 관련 잡지와 인터넷 사이드에 추천되어진 퓨전 레스토랑을 대상으로 방문조사를 실시하여 공간요소 및 음식 요소의 형태, 재료, 색채 및 문양 등을 조사 하였다. 퓨전 한식 레스토랑에 나타난 표현특성을 분석한 결과, 앞선 한정식 레스토랑의 연구(Oh & Lee 2007)에서 나타난 것과는 달리 사상, 종교, 사회문화적 요소를 공간의 특성으로 표현하는 경우는 거의 없었고, 상호부터 공간과 음식, 테이블에 이르기까지 트렌디한 퓨전을 표현하고자 고급스럽게 연출하는 것이 대부분이었다.
  • 여기에 타국 레스토랑의 세계화 성공원인을 분석하여 정부 지원정책에 대한 부분까지 벤치마킹하여 하나의 매뉴얼로 만들어 향후 국내외에서 한국식 레스토랑을 오픈할 클라이언트에게 제공된다면 유용한 자료로 사용되리라 본다. 연구에서는 퓨전 한식 레스토랑의 공간 및 음식관련요소의 특성에 대한 평가만이 이루어지고 구체적인 매뉴얼이 제시되지 못한 한계가 있어 아쉽지만 다양한 후속연구로 그 완성도를 높이고자 한다.
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참고문헌 (13)

  1. Jang JS. 2000. A study of Fusion Style tableware. Graduate School of Ewha Women's University. pp 32-34 

  2. Jung SM, Lee YS. 2006. A Study On Trend of The Hybrid Design In Multicultural Society. Korean Institute of Interior Design journal. 8(2):227-230 

  3. Kim GY, LEE HJ. 2002. A study on the Fusion Life Style in Postmodern Culture. Institute of Human Ecology Chung Ang University. 15:165 

  4. Kim JH. 2001. A Study on Hybrid Expression Attendency of Modern Interior design. Gun guk University. p 166 

  5. Kim MS. 2005. A Study on Expression Characteristics of 'Fusion' on Interior Design-On A Zen Style, Korean Society of Basic Design & Art. 6(3):124 

  6. Kim YJ. 1999. The Needs and Development of Fusion Cuisine As an Alternative New Concept for Tourist Attraction. The Tourism Study. 23(1):246-260 

  7. Kim YK. 2000. A Study on the properties of Fusion Design. Graduate School of Tae gu University. pp 8-9 

  8. Oh HK., Lee JH. 2007. A Study on Expression Characteristics of Koreanity of Indoor Spaces and Food related Elements in Restaurants- Focused on Korean restaurants. Korean Institute of Interior design journal. 16(2):192-200 

  9. Lee HJ. 2002. A Study on the Spatial Characteristics of Fusion-from aperspective of eating and drinking places. Graduate School of Sookmyung Women's University. pp 9-12 

  10. Park GH. 1997. on A study differentiation strategy of Internationalization Design and globalization Design. Seoul Design Forum Institute. p 89 

  11. Ryu HC. 2000. New Cultural Code Fusion. Monthly Design. pp 123-126 

  12. Yonsei University. 2007. Marketing keyword of Future-Fusion. Wisdom House . pp 23-29 

  13. Yim HS, Park MO, Lee SH. 2007. A study on the Trends of Food Service Culture and the Direction for the Development. Jang-an a collection of treatises University. 27:61-88 

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