$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

중학생의 식중독 예방에 대한 인식도와 개인 위생 실천
Perception of Foodborne Illness Prevention and Personal Hygiene Practice 원문보기

한국식품조리과학회지 = Korean Journal of Food & Cookery Science, v.24 no.3, 2008년, pp.294 - 303  

서선희 (이화여자대학교 건강과학대학 식품영양학과) ,  류경미 (이화여자대학교 건강과학대학 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study was to investigate middle school students` perceptions on foodborne illness prevention in relation to their personal hygiene practices. The survey was administered in July, 2007 at one middle school, with a total of 390 students participating. The self-completed questionnai...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 씻기 운동"을 전국적으로 실시해 오고 있다. 연구에서는 실제 급식 대상자인 중학생을 대상으로 식중독 경험 여부, 식중독 원인균에 대한 지식 및 식중독 예방 인식 정도 개인위생 행동을 파악하고 식중독 예방에 관한 인식과 개인위생 행동과의 관계를 알아보고자 하였다. 본연구 결과를 바탕으로 중학생들의 식중독 예방에 대한 정확한 인식을 고취하고 이해를 높임으로써 학교 급식의 식중독 사고를 효과적으로 예방하고 식중독 발생 저감화를 유도할 수 있을 것으로 생각된다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (34)

  1. 교육인적자원부. 2006. 학교 급식 실시현황 

  2. 한국식품의약품안전청. 2007. 집단 식중독 발생 현황 

  3. Altekruse SF, Street DA, Fein SB, Levy AS. 1995. Consumer knowledge of foodborne microbial hazards and food-handling practices. J Food Prot 59(3):287-294 

  4. Angelillo IF, Foresta MR, Scozzafava C, Pavia M. 2001. Consumers and foodborne diseases: knowledge, attitudes and reported behavior in one region of Italy. International Journal of Food Microbiology 64(1-2):161-166 

  5. Bae HJ. 2006. Analysis of contamination of bacteria from raw materials, utensils and workers' hands to prepared foods in foodservice operations. J Korean Soc Food Sci Nutr 35(5):655-660 

  6. Fein SB, Jordan Lin CT, Levy AS. 1995. Foodborne illness: perceptions, experience, and preventive behavior in the United States. J Food Prot 58(12):1405-1411 

  7. Garayoa R, Cordoba M, Garcia-Jalon I, Sanshez-Villegas A, Vitas AI. 2005. Relationship between consumer food safety knowledge and reported behavior among students from health sciences in one region of Spain. J Food Prot 68(12):2631-2636 

  8. Haapala I, Probart C. 2004. Food safety knowledge, perceptions, and behaviors among middle school students. Journal of Nutrition Education Behavior 36(2):71-76 

  9. Haas C, Rose JB, Gerba CP. 1999. Quantitative microbial risk assessment. John Wiley & Sons. New York. NY 

  10. Han KS, Hong SH. 2002. A study of the operation of contract food service management and menu preference of middle school students living in the same region. Korean J Community Nutr 7(1):3-13 

  11. Hoefer D, Malone S, Frenzen P, Marcus R, Scallan E, Zansky S. 2006. Knowledge, attitude, and practice of the use of irradiated meat among respondents to the foodnet population survey in Connecticut and New York. J Food Prot 69(10):2441-2446 

  12. Jay L. Stephen D, Lachlan DG. 1999. A national Australian food safety telephone survey. J Food Prot 62(8):921-928 

  13. Jeong YG. 1998. Consumer information needs for development of the consumer information program - Focused on Puchon city - Korean J Home Ecol 36(6):71-84 

  14. Kang YJ. 2001. Handwashing, essential for safe food preparation, a technical review. J Korean Public Health Assoc 27(4):269-276 

  15. Kennedy J, Jackson V, Blairm IS, McDowell DA, Cowan C, Bolton DJ. 2005. Food safety knowledge of consumers and the microbiological and temperature status of their refrigerators. J Food Prot 68(7):1421-1430 

  16. Kim EM, Kim HS. 2001. Evaluation of microbiological hazards of baking utensils and environment of bakeries. Korean J Soc Food Cookery Sci 7(3):85-98 

  17. Kim HJ, Kim MR. 2003. Consumer' awareness and informationseeking behaviors towards food hygiene(2): Focused on foodborne illness. Korean J Home Ecol 41(10):1-12 

  18. Klontz KC, Timbo B, Fein S, Levy A. 1995. Prevalence of selected food consumption and preparation behaviors associated with increased risks of food-borne disease. J Food Prot 58(8):927-930 

  19. Knight PG, Jackson JC, Bain B, Eldemire-Shearer D. 2003. Household food safety awareness of selected urban consumers in Jamaica. Int J Food Sci Nutr 54:309-320 

  20. Ko HS, Kim SK, Kim DK, Kim BJ. 2005. Importance perception on the sanitation and cleanliness of family restaurant employees. Korean J Food Cookery Sci 21(2):155-162 

  21. Kwak TK, Jang HJ, Rew K, Kim SH. 1998. Effectiveness of 70% alcohol solution and hand washing methods on removing transient skin bacteria in foodservice operation. J Korean Dietet Assoc 4(2):235-244 

  22. Lee MS, Park YS, Lee JW. 1998. Comparisons of children and their parents satisfaction of school lunch program in elementary school by food service system. Korean J Nutr 31(2):179-191 

  23. Lyu ES, Jang HJ. 1995. Food Sanitary practices of the employees in university and industry foodservices. Korean J Soc Food Sci 11(3):271-281 

  24. Meer RR, Misner SL. 2000. Food safety knowledge and behavior of expanded food and nutrition education program participants in Arizona. J Food Prot 63(12):1725-1731 

  25. Oh YM, Kim MH, Sung CJ. 2006. The study of satisfaction, Meal preference and Improvement on school lunch program of middle school boys and girls in Jeonju. J. Korea Diet Asso 12(4):358-368 

  26. Park HK, Kim KL, Shin HW, Kye SH. 2000. Evaluation of microbiological hazards of cooking utensils and environment of mass catering establishments J Fd Hyg Safety 15(4):315-323 

  27. Park HJ, Bae HJ. 2006 Evaluation of microbiological hazards of hygiene by the customers' hands in university foodservice operation. J Korean Soc Food Sci Nutr 35(7):940-944 

  28. Park HO. 2001. A study of trend of food poisoning outbreaks in Korea. Master degree thesis Chung-Ang University 

  29. Park KJ, Cheon SJ, Park KH, Hong JH, Kim JW. 2003. Survey on the foodborne illness experience and awareness of food safety practice among Korean consumers. J Fd Hyg Safety 18(3):139-145 

  30. Research Triangle Institute. 2001. PR/HACCP rule evaluation report: changes in consumer knowledge, behavior, and confidence since the 1996 PR/HACCP final rule. A Conference on Food Safety Education. U.S. Department of Agriculture, Orlando, Florida 

  31. Roseman M, Kurzynske J. 2006. Food safety perceptions and behaviors of Kentucky consumers. J Food Prot 69(6):1412-1421 

  32. US FDA. 2000. Report of the FDA Retail Food Program: Database of Foodborne Illness Risk Factor 

  33. Wilcock A, Pun M, Khanona J, Aung M. 2004. Consumer attitude knowledge and behavior: a review of food safety issues. Trends Food Sci Technol 15(2):56-66 

  34. Williamson DM, Gravani RB, Lawless HT. 1992. Correlating food safety knowledge with home food-preparation practices. Food Technol 46(5):94-100 

저자의 다른 논문 :

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로