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17세기 이전 조선시대 과정류의 문헌적 고찰
An Investigation on 'Kwa-Jung';Traditional Korean Confectionery Items, Found in Korean Literatures Prior to the 17th Century 원문보기

한국식품조리과학회지 = Korean Journal of Food & Cookery Science, v.24 no.3, 2008년, pp.312 - 324  

조신호 (부천대 식품영양과) ,  정낙원 (배화여대 전통조리과) ,  최영진 (관동대 가정교육학과) ,  김은미 (김포대 호텔조리과) ,  원선임 (한림대 식품영양학과) ,  차경희 (전주대 전통음식문화전공) ,  김현숙 (한양대 식품영양학과) ,  이효지 (한양대 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

In this study, we investigated the names and various types of "kwa-jung" along with their recipes and ingredients occurring in Korean cookbooks published before the 17th century. The kwa-jungs were classified into 7 groups including Yoomilkwa, Yookwa, Dasik, Junkwa, Kwapyun, Yutganjung and Dang. A t...

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문제 정의

  • 제시하고자 한다. 이에 본 연구는 1차연구로 1700년 이전에 우리나라에서 발간된 고 조리서 및 식품가공서, 식생활 관련 문헌 중 과정류가 기록된 문헌을 중심으로 연구하였으며, 이후 각 세기별로 계속 연구하고자한다.
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