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충남 태안 패류생산해역에서의 세균학적 위생안정성 평가
Evaluation of Bacteriological Safety for the Shellfish Growing Waters in Taean Area, Korea 원문보기

한국수산학회지 = Journal of the Korean Fisheries Society, v.41 no.3, 2008년, pp.155 - 162  

송기철 (국립수산과학원 서해수산연구소) ,  이두석 (국립수산과학원 식품안전연구팀) ,  심길보 (국립수산과학원 양식환경연구센터) ,  임치원 (국립수산과학원 생명공학연구소) ,  목종수 (국립수산과학원 식품안전연구팀) ,  변한석 (국립수산과학원 서해수산연구소) ,  박영제 (국립수산과학원 서해수산연구소) ,  조기채 (국립수산과학원 서해수산연구소)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The seawater in the Taean area was surveyed to evaluate the conditions of the bay and compliance with the bacteriological criteria for a designated area for shellfish production for export. Samples of seawater were collected monthly at 34 sampling stations established in the survey area from January...

주제어

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문제 정의

  • 이에 따라 본 연구에서는 태안해역을 수출용 패류 생산 해역으로 지정하기 위한 기초자료 확보와 동 해역의 위생 학적 성상을 구명하기 위하여 2002년 1월부터 2004년 12월까지 34개 조사지점을 설정하여 해수에 대한 위생지표세균 조사를 실시하고, 각 조사지점별, 월별, 연도별 위생지표세균 변화와 강우량이 세균학적 위생성상에 미치는 영향을 파악하였다.
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참고문헌 (12)

  1. APHA. 1970. Recommended Procedures for the Ex- amination of Seawater and Shellfish. 4th ed. American Public Health Association Inc., New York, USA, 1-47 

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  12. Taean-gun. 2005. Taean-gun Statistical Yearbook. Taean- gun, Chungnam, Korea, 1-528 

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