$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

전북 지역 학교급식소의 시설.설비 및 물리적 환경에 대한 연구
A Study on Foodservice Facilities, Utilities, and Physical Environment in the Chonbuk Area of Korea 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.22 no.4, 2009년, pp.497 - 507  

국숙자 (전북대학교 식품영양학과) ,  최병숙 (전북대학교 주거환경학과) ,  노정옥 (전북대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The principal objective of this study was to assess the situation of foodservice facilities, utilities, and physical environment in the Chonbuk area. Self-administered questionnaires were collected from 252 nutrition teachers and school dietitians. Statistical data analysis was completed using the S...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 전북 지역의 영양교사 및 학교영양사를 대상으로 학교급식소의 시설·설비 및 물리적 환경실태를 조사함으로써 학교급식 시설·설비와 급식소의 물리적 환경의 효율적인 개선은 물론 학교급식소에서의 고객만족도 향상을 위한 대책 수립을 위한 기초 자료를 제시하고자 한다.

가설 설정

  • 중요도는 ‘매우 중요하다(5)’~‘전혀 중요하지 않다(1)’, 수행도는 ‘매우 만족한다(5)’~‘전혀 만족하지 않는다(1)’로 측정하였다.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
학교급식의 목적 달성을 위해 제공되어야 하는 것은 무엇인가? 이 같은 학교급식의 성장은 학생들의 건강과 체위 향상 및 건전한 식생활 습관 형성에 많은 기여를 한 것으로 평가되고 있다. 따라서 학교급식의 목적 달성을 위해서는 학교급식에서의 식재료, 조리 인력 및 시설·설비의 안전한 관리와 고객이 만족하는 급식서비스가 함께 제공되어야 하겠다.
학교급식의 목적은 무엇인가? 학교급식의 목적은 학생 심신의 건전한 발달 도모와 국민 식생활 개선에 기여하는 것으로(교육법전 편찬회 2002), 장기적으로 미래 사회를 위한 건강한 인간 육성의 목적을 가지고 국가의 경쟁력 강화를 위한 정책 사업으로 시행되었다(교육인적자원부 2001). 2007년 기준으로 11,106교에서 전체 학생의 97.
2007년 기준, 학교급식 현황은 어떠한가? 학교급식의 목적은 학생 심신의 건전한 발달 도모와 국민 식생활 개선에 기여하는 것으로(교육법전 편찬회 2002), 장기적으로 미래 사회를 위한 건강한 인간 육성의 목적을 가지고 국가의 경쟁력 강화를 위한 정책 사업으로 시행되었다(교육인적자원부 2001). 2007년 기준으로 11,106교에서 전체 학생의 97.8%에 해당되는 760만 명의 학생이 급식을 제공받고 있다. 이 같은 학교급식의 성장은 학생들의 건강과 체위 향상 및 건전한 식생활 습관 형성에 많은 기여를 한 것으로 평가되고 있다.
질의응답 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (38)

  1. 교육법전 편찬회. 2002. 교육법전 

  2. 교육인적자원부. 2001. 생활교육으로서의 학교급식 정착방안. pp.5-52 

  3. 김종규. 1999. 국내외 식중독 발생동향. 교육부 학교급식전문 교육자료집. pp.15-19 

  4. 곽동경, 류은순, 이혜상, 홍완수, 장혜자. 2007. 급식경영학. 신광출판사. pp.312 

  5. 동아일보. 2008. 구내 레스토랑으로 진화하는 구내 식당. http://www.donga.com 2008. 2. 21 방문 

  6. 양일선, 이보숙, 차진아, 한경수, 채인숙, 이진미. 2003. 단체급식. 교문사. pp.204-309 

  7. 차진아. 2003. 급식시설관리. 전라북도교육연수원. 식품위생 실무과정 직무연수 

  8. Bae HJ, Jeon EK, Lee HY. 2008. Analyzing the importance and performance of sanitation management within foodservice facilities and utilities. Korean J Food & Cookery Sci 24:325-332 

  9. Choi HY. 2004. A study on the actual conditions of school meal service facilities & utilities in Jeonbuk. MS. Thesis, Chonbuk National Uni. Jeonju 

  10. Choi HY, Rho JO. 2007. A study on school dietitians' satisfaction with foodservice facilities and utilities in the Chonbuk Area of Korea. Korean J Food & Nutr 20:218-225 

  11. Choi HY, Yang HS, Rho JO. 2007. A study on the perception about the situation of facilities and utilities of foodservice in Chonbuk area. Korean J Human Ecology 10:59-70 

  12. Eo GH. 2000. Assessments of sanitary concepts of employees and needs of HACCP-based sanitation training program in elementary school foodservice operations. MS. Thesis, Yonsei Uni. Seoul 

  13. Hwang MA, Kim JG. 2003. A Study on the sanitary condition of kitchens and facilities of school foodservice programs in elementary school- Part 1. Food sanitation, safety, and facility inspection. J Korean Public Health Assoc 29:249-258 

  14. Han JS, Hyun KS. 2008. The influence of family restaurant's physical environment on customer value. J Korean Service Management Society 9:89-108 

  15. Hong WS, Yim JM, Choi YS. 2008. Sanitary performance andv knowledge of elementary school foodservice employees in Seoul. J Korean Diet Assoc 14:382-395 

  16. Jeong SY, Lee HR, Oh DS. 2002. A study on the planning of school catering facilities using the HACCP system. Architectural Institute of Korea 18:3-10 

  17. Jung HY, Chang KJ. 2004. School dietitians' use of processed and packaged foods in Incheon. Korean J Community Nutr 9:629-635 

  18. Kim GW, Kim IW, Kim MH. 1999. A study on degree of satisfaction of food service in dinning room. J Resource Sci 7:267-279 

  19. Kim JM, Song JH. 2002. An analysis on the job satisfaction and job characteristic for the dietitians who perform nutrition service in the field of industry foodservice. J Korean Dietetic Assoc 8:33-41 

  20. Kim JG, Lee KM. 2003. A study on the sanitary condition of kitchens and facilities of school foodservice programs in elementary schools - Part 2. Temperature, humidity, noise and microbiological examination. J Korean Public Health Assoc 29:259-268 

  21. Kim JH. 2004. A study on disinfection state and sanitary management of foodservice facilities & utilities of elementary schools. MS. Thesis, Pusan National Uni. Busan 

  22. Koh MS, Jung LH, Lee JO. 2004. Performance status of sanitary management of school food service in the Jeonnam area. Korean J Human Ecology 7:51-67 

  23. Kim JH, Kim YS, Han JS. 2004a. Seasonal changes of microbiological counts and sanitation state on the surface of foodservice facilities and utilities. J Korean Soc Food Sci Nutr 33:1653-1660 

  24. Kim JH, Kim YS, Han JS. 2004b. Disinfection state and effective factors of foodservice facilities and utilities of elementary schools in Busan. J Korean Dietetic Assoc 10:34-46 

  25. Kim HJ. 2005. The influence of the physical environment in restaurant on customer satisfaction intention of customer continuing purchasing and word-of-mouth. Korean Hotel Resort Casino Assoc 4:203-214 

  26. Kim MA. 2009. A study on the performance and importance of nutrition teacher by the administrators of school foodservice in Jeonbuk area. MS. Thesis, Chonbuk National Uni. Jeonju 

  27. Lee YW, Kim JG. 1987. A study on the trend of food poisoning outbreaks, reported cases, in Korea. Korean J Food Hygiene 2:215-237 

  28. Lim SJ, Back SJ, Am KS, Kim MS, Kang KH, Yang JY. 2002. Design strategy for efficient operation of feeding facilities in hospitals and cases of remodeling. Hospital part workshop of Korean Diet Assoc pp.53-59 

  29. Lee JJ, Yoon TH. 2006. The influences of tangible clues on customer's perceived risk and satisfaction at family restaurants (Focused on university students in Seoul). Korean J Food & Cookery Sci 22:355-362 

  30. Oh DS, Lee HR. 2001. A study on planning guidance and models for school catering facilities. Korean Institute of Educational Facilities 8:84-92 

  31. Park EJ, Kim KN. 2002. Job achievement and job satisfaction of dietitian in elementary school. J Korean Diet Assoc 8:163-174 

  32. Park JW. 2007. Research on the status of sanitation management of facilities and equipments of school meal service of Daegu region and obstacles of the HACCP system. MS. Thesis, Keimyung Uni. Daegu 

  33. Park YJ, Kwak TK, Kang YJ, Chung HK. 2003. Assessment of the child care centers' foodservices facility and development of the kitchen facility model based on the general sanitation standards and guidelines. J Korean Diet Assoc 9:219-232 

  34. Preiser WFE, Rabinowitz HZ, White ET. 1987. Post-Occupancy Evaluation, pp 157-182. Van Nostrand Reinhold, New York 

  35. Scholl M. 2007. Essatmosphaere in der schule. Ernaehrungs- Umschau 54:16-22 

  36. Yang HS, Han EH, Sohn HS, Rho JO. 2006. A study on the sanitary education program at school foodservice operations in Jeonju. Korean J Human Ecology 9:81-87 

  37. Yoon MY, Lee IS. 2006. Analysis on facilities & basic equipment of school foodservice safety in Pohang area. J Korean Diet Assoc 12:264-276 

  38. Yoon TH, Hyoung DY. 2008. The influence of physical evidence on perception of eating-out customer's value at family restaurants in Seoul. Korean J Food & Cookery Sci 24:367-374 

저자의 다른 논문 :

섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로