경남지역 학교급식 시설·설비에 대한 영양(교)사의 인식 A Study on School Nutrition Teacher(dietitian)'s Perception of School Foodservice Facilities and Utilities in Gyeongnam Area원문보기
본 연구는 경남지역 초·중·고등학교에 근무하는 영양(교)사를 대상으로 급식 시설·설비에 대한 인식에 대한 조사를 통해 학교급식환경 개선 및 향후 진행 될 급식시설 현대화에 실질적인 기초 자료를 제공하고 개선방안을 제시하고자 하였다. 설문지는 2012년 7월 16일~18일까지 10명을 예비조사 실시 후 수정 보완하여 개발하였으며 본 조사는 2012년 7월 23일~8월 31일까지 실시하였다. 설문지는 인터넷 업무메일로 총 391부를 배부 후 289부(회수율 73.9%)가 회수되었고 이 중 응답 내용이 불충분한 14부를 제외하고 총 275부(분석율 70.3%)를 최종 분석 자료로 사용하였다. 본 연구의 결과는 다음과 같다. 첫째, 일반사항에서 조사대상자 직위형태는 영양사 53.5%, 영양교사(기간제 포함) 46.5%로 나타났다. 학교급식소 현황으로 초등학교 51.6%, 공립 77.8%, 도시형 54.9%이 높았으며 학교급식소 운영 특성에서 1일 급식 인원(중식기준)은 ‘300명 이하’와 ‘801명 이상’ 모두 각각 34.2%로 동일하게 조사되었으며 급식실시기간은 11~15년이 38.2%로 가장 높은 비율을 차지하였다. 둘째, 급식 시설 실태 중 손 씻는 시설(학생용)은 ‘손소독기만 설치’ 38.9%로 가장 높았고 급식관리실 ‘영양(교)사 단독사용’에서 57.8%로 높았으며 냉방시설은 ‘덕트에 의한 냉방’ 62.2%로 가장 높게 조사되었다. 셋째, 급식소 부대시설에 대한 인지도는 평균 1.64(3점 척도기준)로 소모품보관실이 1.47로 가장 좁다고 인지하고 있었다. 직위형태별 인지도는 영양교사, 영양사 모두 1.64로 나타났으며 학교형태별로 살펴보면 중·고등학교(1.62)가 초등학교(1.66)보다 낮았다. 설립형태별 인지도 ...
본 연구는 경남지역 초·중·고등학교에 근무하는 영양(교)사를 대상으로 급식 시설·설비에 대한 인식에 대한 조사를 통해 학교급식환경 개선 및 향후 진행 될 급식시설 현대화에 실질적인 기초 자료를 제공하고 개선방안을 제시하고자 하였다. 설문지는 2012년 7월 16일~18일까지 10명을 예비조사 실시 후 수정 보완하여 개발하였으며 본 조사는 2012년 7월 23일~8월 31일까지 실시하였다. 설문지는 인터넷 업무메일로 총 391부를 배부 후 289부(회수율 73.9%)가 회수되었고 이 중 응답 내용이 불충분한 14부를 제외하고 총 275부(분석율 70.3%)를 최종 분석 자료로 사용하였다. 본 연구의 결과는 다음과 같다. 첫째, 일반사항에서 조사대상자 직위형태는 영양사 53.5%, 영양교사(기간제 포함) 46.5%로 나타났다. 학교급식소 현황으로 초등학교 51.6%, 공립 77.8%, 도시형 54.9%이 높았으며 학교급식소 운영 특성에서 1일 급식 인원(중식기준)은 ‘300명 이하’와 ‘801명 이상’ 모두 각각 34.2%로 동일하게 조사되었으며 급식실시기간은 11~15년이 38.2%로 가장 높은 비율을 차지하였다. 둘째, 급식 시설 실태 중 손 씻는 시설(학생용)은 ‘손소독기만 설치’ 38.9%로 가장 높았고 급식관리실 ‘영양(교)사 단독사용’에서 57.8%로 높았으며 냉방시설은 ‘덕트에 의한 냉방’ 62.2%로 가장 높게 조사되었다. 셋째, 급식소 부대시설에 대한 인지도는 평균 1.64(3점 척도기준)로 소모품보관실이 1.47로 가장 좁다고 인지하고 있었다. 직위형태별 인지도는 영양교사, 영양사 모두 1.64로 나타났으며 학교형태별로 살펴보면 중·고등학교(1.62)가 초등학교(1.66)보다 낮았다. 설립형태별 인지도 차이 분석 결과 공립과 사립 모두 1.64로 동일하게 나타났다. 1일 급식인원별 인지도는 801명 이상에서 1.54로 가장 낮았으며(p<.001) 급식실시기간별 인지도는 11~15년에서 1.59로 가장 낮았다. 부대시설에 대한 만족도는 평균 2.85(5점 척도기준)로 나타났으며 급식관리실이 2.67로 만족도가 가장 낮게 나타났다. 직위형태에 따른 만족도는 영양사 2.81로 영양교사 2.88보다 낮았다. 학교형태별 만족도는 초등학교보다 중·고등학교가 2.74로 낮았으며(p<.05) 설립 형태별에서는 사립이 2.74로 공립보다 낮았다. 1일 급식인원별 만족도는 801명 이상에서 2.61로 가장 낮았으며(p<.01) 급식실시기간별 만족도는 10년 이하에서 2.79로 가장 낮았다. 넷째, 급식 설비에 대한 인지도는 평균 3.45(5점 척도기준)로 나타났고 전처리실이 2.99로 가장 낮았다. 학교형태별 인지도는 중·고등학교(3.37)가 초등학교(3.53)보다 낮았으며(p<.05) 설립형태별 인지도는 사립(3.35)이 공립(3.48)보다 낮게 나타났다. 1일 급식 인원별 인지도는 801명 이상에서 3.39로 가장 낮았으며 급식 실시 기간별 인지도는 16년 이상에서 3.44로 가장 낮게 나타났다. 다섯째, 학교급식소 현대화 실태에서 현대화 완료된 학교가 32.7%로 미완료된 학교 67.3%보다 적었다. 현대화 완료 여부에 따른 급식소 부대시설에 대한 인지도 차이 분석 결과 현대화 완료된 학교(1.71)와 미완료된 학교(1.60) 사이에 유의한 차이가 있었다(p<.001). 현대화 완료 여부에 따른 급식 설비에 대한 인지도는 현대화 미완료 학교(3.30)가 완료된 학교(3.77)보다 낮았으며(p<.001) 총 185곳의 현대화 미완료 학교 중 139곳(75.1%)이 향후 현대화 계획이 없는 것으로 조사되었다. 여섯째, 사분면으로 분할한 결과, 중요도 인식이 높고 수행도가 높게 평가된 1사분면(Doing Great)영역은 위치 및 접근 편리성, 규모의 적정성, 식탁 디자인, 냉방 공급, 난방 공급, 조명 밝기, 출입문 위치, 배식구, 동선적정성 요인이 위치하였다. 2사분면(Overdone)은 중요도는 낮지만 수행도가 높아 이미 많은 노력이 투입되었다고 평가된 부분으로 창문 항목이었다. 3사분면(Low Priority)은 중요도 인식이 낮고 수행도 낮아 향후 관련 물리적 환경개선이 필요한 부문으로 건물외관 아름다움, 의자 디자인, 소음 장치, 창문 디자인, 외부벽 색, 내부벽 색, 퇴식구, 식기류, 실내조형물 설치, 분위기 항목이 위치하였다. 중요도는 높은 반면 수행도가 낮아 가장 우선적으로 노력을 집중하여 개선할 필요가 있다고 평가된 4사분면(Focus Here)에는 습도 조절, 통풍 항목이었다. 결론적으로 경남지역 학교급식 시설·설비에 대한 영양(교)사의 인지도는 중·고등학교, 사립, 농어촌·도서벽지형, 1일 급식인원 801명 이상, 급식실시기간 11~15년에서 인지도 및 만족도가 가장 낮게 나타났다. 특히 급식소 부대시설에 대한 만족도는 오히려 가장 최근에 급식을 실시한 급식실시기간 10년 이하에서 가장 낮았다. 현대화 미완료 학교 중 향후 현대화 계획이 없는 곳이 다수를 차지하였으므로 영양(교)사의 급식소 현대화에 대한 인식 수준을 높이는 것이 필요하다. 차후 급식소 현대화 사업 시에는 적정인원에 알맞은 적정면적 확보가 필요할 것이며 급식시설 개선은 실질적으로 영양(교)사에게 근무환경 만족도 향상 및 업무 효율성 증가로 더 나은 급식서비스의 제공을 기대할 수 있을 것이다.
본 연구는 경남지역 초·중·고등학교에 근무하는 영양(교)사를 대상으로 급식 시설·설비에 대한 인식에 대한 조사를 통해 학교급식환경 개선 및 향후 진행 될 급식시설 현대화에 실질적인 기초 자료를 제공하고 개선방안을 제시하고자 하였다. 설문지는 2012년 7월 16일~18일까지 10명을 예비조사 실시 후 수정 보완하여 개발하였으며 본 조사는 2012년 7월 23일~8월 31일까지 실시하였다. 설문지는 인터넷 업무메일로 총 391부를 배부 후 289부(회수율 73.9%)가 회수되었고 이 중 응답 내용이 불충분한 14부를 제외하고 총 275부(분석율 70.3%)를 최종 분석 자료로 사용하였다. 본 연구의 결과는 다음과 같다. 첫째, 일반사항에서 조사대상자 직위형태는 영양사 53.5%, 영양교사(기간제 포함) 46.5%로 나타났다. 학교급식소 현황으로 초등학교 51.6%, 공립 77.8%, 도시형 54.9%이 높았으며 학교급식소 운영 특성에서 1일 급식 인원(중식기준)은 ‘300명 이하’와 ‘801명 이상’ 모두 각각 34.2%로 동일하게 조사되었으며 급식실시기간은 11~15년이 38.2%로 가장 높은 비율을 차지하였다. 둘째, 급식 시설 실태 중 손 씻는 시설(학생용)은 ‘손소독기만 설치’ 38.9%로 가장 높았고 급식관리실 ‘영양(교)사 단독사용’에서 57.8%로 높았으며 냉방시설은 ‘덕트에 의한 냉방’ 62.2%로 가장 높게 조사되었다. 셋째, 급식소 부대시설에 대한 인지도는 평균 1.64(3점 척도기준)로 소모품보관실이 1.47로 가장 좁다고 인지하고 있었다. 직위형태별 인지도는 영양교사, 영양사 모두 1.64로 나타났으며 학교형태별로 살펴보면 중·고등학교(1.62)가 초등학교(1.66)보다 낮았다. 설립형태별 인지도 차이 분석 결과 공립과 사립 모두 1.64로 동일하게 나타났다. 1일 급식인원별 인지도는 801명 이상에서 1.54로 가장 낮았으며(p<.001) 급식실시기간별 인지도는 11~15년에서 1.59로 가장 낮았다. 부대시설에 대한 만족도는 평균 2.85(5점 척도기준)로 나타났으며 급식관리실이 2.67로 만족도가 가장 낮게 나타났다. 직위형태에 따른 만족도는 영양사 2.81로 영양교사 2.88보다 낮았다. 학교형태별 만족도는 초등학교보다 중·고등학교가 2.74로 낮았으며(p<.05) 설립 형태별에서는 사립이 2.74로 공립보다 낮았다. 1일 급식인원별 만족도는 801명 이상에서 2.61로 가장 낮았으며(p<.01) 급식실시기간별 만족도는 10년 이하에서 2.79로 가장 낮았다. 넷째, 급식 설비에 대한 인지도는 평균 3.45(5점 척도기준)로 나타났고 전처리실이 2.99로 가장 낮았다. 학교형태별 인지도는 중·고등학교(3.37)가 초등학교(3.53)보다 낮았으며(p<.05) 설립형태별 인지도는 사립(3.35)이 공립(3.48)보다 낮게 나타났다. 1일 급식 인원별 인지도는 801명 이상에서 3.39로 가장 낮았으며 급식 실시 기간별 인지도는 16년 이상에서 3.44로 가장 낮게 나타났다. 다섯째, 학교급식소 현대화 실태에서 현대화 완료된 학교가 32.7%로 미완료된 학교 67.3%보다 적었다. 현대화 완료 여부에 따른 급식소 부대시설에 대한 인지도 차이 분석 결과 현대화 완료된 학교(1.71)와 미완료된 학교(1.60) 사이에 유의한 차이가 있었다(p<.001). 현대화 완료 여부에 따른 급식 설비에 대한 인지도는 현대화 미완료 학교(3.30)가 완료된 학교(3.77)보다 낮았으며(p<.001) 총 185곳의 현대화 미완료 학교 중 139곳(75.1%)이 향후 현대화 계획이 없는 것으로 조사되었다. 여섯째, 사분면으로 분할한 결과, 중요도 인식이 높고 수행도가 높게 평가된 1사분면(Doing Great)영역은 위치 및 접근 편리성, 규모의 적정성, 식탁 디자인, 냉방 공급, 난방 공급, 조명 밝기, 출입문 위치, 배식구, 동선적정성 요인이 위치하였다. 2사분면(Overdone)은 중요도는 낮지만 수행도가 높아 이미 많은 노력이 투입되었다고 평가된 부분으로 창문 항목이었다. 3사분면(Low Priority)은 중요도 인식이 낮고 수행도 낮아 향후 관련 물리적 환경개선이 필요한 부문으로 건물외관 아름다움, 의자 디자인, 소음 장치, 창문 디자인, 외부벽 색, 내부벽 색, 퇴식구, 식기류, 실내조형물 설치, 분위기 항목이 위치하였다. 중요도는 높은 반면 수행도가 낮아 가장 우선적으로 노력을 집중하여 개선할 필요가 있다고 평가된 4사분면(Focus Here)에는 습도 조절, 통풍 항목이었다. 결론적으로 경남지역 학교급식 시설·설비에 대한 영양(교)사의 인지도는 중·고등학교, 사립, 농어촌·도서벽지형, 1일 급식인원 801명 이상, 급식실시기간 11~15년에서 인지도 및 만족도가 가장 낮게 나타났다. 특히 급식소 부대시설에 대한 만족도는 오히려 가장 최근에 급식을 실시한 급식실시기간 10년 이하에서 가장 낮았다. 현대화 미완료 학교 중 향후 현대화 계획이 없는 곳이 다수를 차지하였으므로 영양(교)사의 급식소 현대화에 대한 인식 수준을 높이는 것이 필요하다. 차후 급식소 현대화 사업 시에는 적정인원에 알맞은 적정면적 확보가 필요할 것이며 급식시설 개선은 실질적으로 영양(교)사에게 근무환경 만족도 향상 및 업무 효율성 증가로 더 나은 급식서비스의 제공을 기대할 수 있을 것이다.
This study provides substantive basic data and improving methods for modernization of school foodservice based on dietitian inquiry of recognition about elementary, middle and high school foodservice facilities and utilities in Gyeongnam Area. This questionnaire, which made by pilot test from June 1...
This study provides substantive basic data and improving methods for modernization of school foodservice based on dietitian inquiry of recognition about elementary, middle and high school foodservice facilities and utilities in Gyeongnam Area. This questionnaire, which made by pilot test from June 16 to June 18, 2012, was surveyed from July 23 to Aug 31, 2012. Total 391 questionnaires were distributed, and 289 questionnaires were responded. And 275 questionnaires were used for final analysis excluding improper ones. The results of this study are summarized as follows. First, 53.5% of those surveyed positions were dietitian and 46.5% of those were dietitian teacher(including short-term teaching positions). In present state of current school foodservice facilities, the ratio of school foodservice facilities in elementary school was 51.6%, public school is 77.8% and urban school is 54.9%. Below 300 students and upper 801 students per one day foodservice were same 34.2%. And the highest rate of foodservice period is 11~15years as 34.2%. Second, the highest rate of washing hand equipments(for students) was 'Only hand sterilizer is available' as 38.9%. and the highest rate of using the foodservice management office is 'dietitian only use' as 57.8%. And the highest rate of sort of air-conditioning equipment was 'air-conditioning by duct as 62.2%. Third, an awareness of the school foodservice subsidiary facilities was 1.64(3 is the standard of measurement) and the smallest area was supply room as 1.47. In each position's awareness, dietitian teacher and dietitian were 1.64, in each school's awareness, middle-high school was 1.62, which is lower than elementary school is 1.66. As the result of analyzing difference of each establishment's awareness, public and private school were 1.64 equally. In the awareness of the number of students provided school foodservice per day, 'over 801 students' was the lowest as 1.54(p<.001). In case of awareness by period of school foodservice, '11~15years' were the lowest as 1.59. A satisfaction about subsidiary facilities was 2.85(5 is the standard of measurement), and the lowest is 'school foodservice management office as 2.67. In the satisfaction by positions, 'dietitian' was 2.81 lower than 'dietitian teacher' as 2.88. In the satisfaction by each school form, middle-high school (as 2.74) was lower than elementary school, and by each establishment type, private school(as 2.74) is lower than public school. In the satisfaction by each student provided school foodservice per day, 'over 801 students' was the lowest as 2.61 (p<.01), and by each period of providing foodservice, 'below 10years' was the lowest as 2.79. Fourth, an average of awareness of school foodservice equipment was 3.45(5 is the standard of measurement), and the lowest was 'preprocessing room' as 2.99. In the awareness by each school form, middle-high school(3.37) was lower than elementary school(3.53) (p<.05), and by each establishment type, private school(3.35) is lower than public school(3.48). In the awareness by each student provided school foodservice per day, 'over 801 students' was the lowest as 3.39, and by each period of providing foodservice, 'over 16years' was the lowest as 3.44. Fifth, in case of modernization of school foodservice facilities in current, modernization-completed school was 32.7%, lower than modernization-incompleted school(67.3%). In the result of analyzing difference of awareness about school foodservice subsidiary facilities contingent on completement of modernization, there was the meaningful ifference between modernization-completed school(1.72) and modernization-incompleted school(1.60). In an awareness about school foodservice facilities contingent on completement of modernization, modernization-completed school(3.30) was lower than modernization-incompleted school(3.77), and 75.1% of modernization-incompleted school(139 schools) was no plan to modernize. Sixth, as divided by quadrant, accessing convenience, suitability of scale etc. were placed at the first quadrant(high importance recognition, high accomplishment). Window was placed at the second quadrant(low importance, high accomplishment). Chair design, noise controller, window design etc. were placed at the third quadrant(low importance recognition, low accomplishment). Humidity control and ventilation item were placed at the fourth quadrant (high importance recognition, low accomplishment). In conclusion, a study of recognition of dietitian about school foodservice facilities and equipments in Gyeongnam Area had found that in middle high school, private school, rural, over 801 person and from 11 to 15 years, recognition and satisfaction is the lowest. Especially, satisfaction of foodservice facilities was the lowest in under for 10 years. School which plan to modernization account for he majority of uncompleted modernization school. So, it was keenly necessary to improve recognition of modernization. In future, we need to ensure optimum size for modernization project. and that improve the satisfaction and efficiency of dietitian. Ultimately, we expect to better school food service.
This study provides substantive basic data and improving methods for modernization of school foodservice based on dietitian inquiry of recognition about elementary, middle and high school foodservice facilities and utilities in Gyeongnam Area. This questionnaire, which made by pilot test from June 16 to June 18, 2012, was surveyed from July 23 to Aug 31, 2012. Total 391 questionnaires were distributed, and 289 questionnaires were responded. And 275 questionnaires were used for final analysis excluding improper ones. The results of this study are summarized as follows. First, 53.5% of those surveyed positions were dietitian and 46.5% of those were dietitian teacher(including short-term teaching positions). In present state of current school foodservice facilities, the ratio of school foodservice facilities in elementary school was 51.6%, public school is 77.8% and urban school is 54.9%. Below 300 students and upper 801 students per one day foodservice were same 34.2%. And the highest rate of foodservice period is 11~15years as 34.2%. Second, the highest rate of washing hand equipments(for students) was 'Only hand sterilizer is available' as 38.9%. and the highest rate of using the foodservice management office is 'dietitian only use' as 57.8%. And the highest rate of sort of air-conditioning equipment was 'air-conditioning by duct as 62.2%. Third, an awareness of the school foodservice subsidiary facilities was 1.64(3 is the standard of measurement) and the smallest area was supply room as 1.47. In each position's awareness, dietitian teacher and dietitian were 1.64, in each school's awareness, middle-high school was 1.62, which is lower than elementary school is 1.66. As the result of analyzing difference of each establishment's awareness, public and private school were 1.64 equally. In the awareness of the number of students provided school foodservice per day, 'over 801 students' was the lowest as 1.54(p<.001). In case of awareness by period of school foodservice, '11~15years' were the lowest as 1.59. A satisfaction about subsidiary facilities was 2.85(5 is the standard of measurement), and the lowest is 'school foodservice management office as 2.67. In the satisfaction by positions, 'dietitian' was 2.81 lower than 'dietitian teacher' as 2.88. In the satisfaction by each school form, middle-high school (as 2.74) was lower than elementary school, and by each establishment type, private school(as 2.74) is lower than public school. In the satisfaction by each student provided school foodservice per day, 'over 801 students' was the lowest as 2.61 (p<.01), and by each period of providing foodservice, 'below 10years' was the lowest as 2.79. Fourth, an average of awareness of school foodservice equipment was 3.45(5 is the standard of measurement), and the lowest was 'preprocessing room' as 2.99. In the awareness by each school form, middle-high school(3.37) was lower than elementary school(3.53) (p<.05), and by each establishment type, private school(3.35) is lower than public school(3.48). In the awareness by each student provided school foodservice per day, 'over 801 students' was the lowest as 3.39, and by each period of providing foodservice, 'over 16years' was the lowest as 3.44. Fifth, in case of modernization of school foodservice facilities in current, modernization-completed school was 32.7%, lower than modernization-incompleted school(67.3%). In the result of analyzing difference of awareness about school foodservice subsidiary facilities contingent on completement of modernization, there was the meaningful ifference between modernization-completed school(1.72) and modernization-incompleted school(1.60). In an awareness about school foodservice facilities contingent on completement of modernization, modernization-completed school(3.30) was lower than modernization-incompleted school(3.77), and 75.1% of modernization-incompleted school(139 schools) was no plan to modernize. Sixth, as divided by quadrant, accessing convenience, suitability of scale etc. were placed at the first quadrant(high importance recognition, high accomplishment). Window was placed at the second quadrant(low importance, high accomplishment). Chair design, noise controller, window design etc. were placed at the third quadrant(low importance recognition, low accomplishment). Humidity control and ventilation item were placed at the fourth quadrant (high importance recognition, low accomplishment). In conclusion, a study of recognition of dietitian about school foodservice facilities and equipments in Gyeongnam Area had found that in middle high school, private school, rural, over 801 person and from 11 to 15 years, recognition and satisfaction is the lowest. Especially, satisfaction of foodservice facilities was the lowest in under for 10 years. School which plan to modernization account for he majority of uncompleted modernization school. So, it was keenly necessary to improve recognition of modernization. In future, we need to ensure optimum size for modernization project. and that improve the satisfaction and efficiency of dietitian. Ultimately, we expect to better school food service.
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