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수용성 식물 색소 추출 및 판별에 관한 간편한 방법
Convenient Methods for the Extraction and Discrimination of Water-Soluble Plant Pigments 원문보기

한국콘텐츠학회논문지 = The Journal of the Korea Contents Association, v.9 no.3, 2009년, pp.353 - 360  

정상호 (목원대학교 바이오건강학부) ,  변영호 (연세대학교 생명공학과)

초록
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식품이나 음료 첨가제로 사용하는 착색제는 소비자가 가공된 식품을 믿고 인정할 수 있는 중요한 요인의 하나로 꼽을 수 있다. 예전에 식품에 안전하다고 다량 사용되었던 인공 착색제나 염료들의 종류는 근래 독성학적 연구 결과 유해하다고 판정되어 그 수가 급격히 줄고 있다. 따라서 안토시아닌이나 베타시아닌과 같이 안전한 천연 색소는 항암성과 항산화성을 갖고 있기에 그 수요가 꾸준히 늘고 있다. 본 연구에서는 수용성 식물 색소인 안토시아닌과 베타시아닌을 에틸 아세테이트, 에틸 에테르 및 클로로포름과 같은 몇 가지 유기용매로 간단히 추출할 수 있었다. 또한, 추출한 이 두 가지 주된 식물 색소는 citrate buffer (pH 3.0)를 이용한 아가로즈 겔 전기영동법 하나만으로 간편하고 빠른 시간 내에 전개하여 서로를 구분할 수 있었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The use of colorants as additives for foods and drinks is a significant factor to food consumers in determining the acceptability of processed foods. In recent years, the number of previously used artificial colorants/dyes suitable for food use has been drastically reduced as a result of toxicologic...

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  • In this study, the water-soluble plant pigments, anthocyanins and betacyanins, could be easily extracted with a very simple method using a few organic solvents such as ethyl acetate, ethyl ether, and chloroform. After the extraction of them, these two major plant pigments could also be simply and rapidly separated and discriminated by a solely agarose gel electrophoresis in a citrate buffer (pH 3.
  • ) of pigments from plant tissues are tedious, recalcitrant, and time-consuming. The purpose of this investigation is to develop the time-saving simple procedure for the extraction of these two water-soluble pigments as well as for the rapid discrimination between them. In this study, these two water-soluble plant pigments could be easily extracted with a very simple method using a few organic solvents.
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참고문헌 (26)

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