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마산시 소재 유아교육기관 교사의 식생활 교육 실태와 교육 요구도 분석
Analysis of Dietary Education Status and the Demand of Child Center Teachers in Masan 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.22 no.2, 2009년, pp.166 - 176  

허은실 (창신대학 식품영양학과) ,  정소혜 (마산시 보건소)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was performed to develop dietary education programs for children, by researching the actual conditions of dietary education and its demand aimed at teachers in child centers in Masan. Most of the interviewed teachers were in their 20s(71%) with under 5 years teaching experiences(56.8%), a...

주제어

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문제 정의

  • 식사 지도 사항은 식사시간에 원아와 함께 식사하는지와 식사 지도 여부, 지도시 식생활 교육 여부와 실시한 식생활 교육 내용, 식사시 편식 지도방법에 대해서 조사하였다. 그리고 행동에 대한 보상으로 식품을 이용하는지 여부와 보상에 이용하는 식품을 알아보았다.
  • 본 연구는 마산시 소재 일부 유아기관 교사를 대상으로 식생활 교육 실태와 요구도를 조사하여 유아들을 위한 식생활 교육 프로그램을 개발하는데 기초자료로 활용하고자 실시하였고, 근무기관과 경력과의 관련성을 알아보았다.
  • 여러 연구들에서 유아의 식생활 교육과 관련된 보고가 있으나(Yang 등 1993; Bae & Ahn 1995; Lee 등 2001; Kim 2006; Chang & Ko 2007), 교육제공자인 교사나 수용자인 유아에 대한 식생활 교육 현황과 요구도에 대한 면밀한 검토가 이루어지지 못하고 있는 실정이다. 이에 본 연구는 유아의 신체적, 정신적 발달에 맞는 식생활 교육을 제공하기 위한 기초조사로 유아기관 교사를 대상으로 근무기관과 경력에 따라 유아를 대상으로 한 식생활 교육 현황과 교사들을 대상으로 한식생활 교육 요구도를 알아보기 위하여 실시하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
유아기의 성장발달은 어떤 요인에 영향을 받는가? 유아기는 영아기에 비해 다소 성장 속도가 완만해지지만 두뇌 성장과 활동량이 증가하며 신체기능 조절 및 사회인지적 능력이 발달하는 중요한 시기이다(Brown 등 2005). 이 시기의 성장 발달은 유전뿐만 아니라 식품 섭취와 같은 환경의 영향을 받게 되며, 식습관, 식품기호도, 식사 예절 및 위생습관과 같은 식생활의 기초가 형성된다(Oh & Chang 2006). 그러므로 이 시기의 식품 경험과 교육, 바람직한 역할 모델은 평생 건강의 기초가 되는 바른 식습관 형성에 매우 중요하다 (Park & Ahn 2003; Lorie 2006).
유아기의 특징은? 유아기는 영아기에 비해 다소 성장 속도가 완만해지지만 두뇌 성장과 활동량이 증가하며 신체기능 조절 및 사회인지적 능력이 발달하는 중요한 시기이다(Brown 등 2005). 이 시기의 성장 발달은 유전뿐만 아니라 식품 섭취와 같은 환경의 영향을 받게 되며, 식습관, 식품기호도, 식사 예절 및 위생습관과 같은 식생활의 기초가 형성된다(Oh & Chang 2006).
만성질환 발생의 주요 원인은? 7세로 크게 증가하였다(통계청 2009). 반면, 만성질환의 유병율도 함께 증가하여 의료비 절감과 삶의 질 향상에 대한 요구가 높아지고 있는데, 만성질환 발생의 주요 원인이 되는 식생활을 바르게 영위하기 위해서는 식습관 형성시기인 유아기부터 적극적인 식생활 교육이 필요하다(Kim & Lee 2001; Her 등 2002; Choi & Jung 2006; Kim 2006).
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참고문헌 (24)

  1. Bae YM, Ahn SJ. 1995. A study on nutrition education for day-care teachers and children. Korean J Soc Food Sci 11:58-68 

  2. Brown JE, Isaacs JS, Krinke UB, Mutaugh MA, Sharbaugh C, Stang J, Wooldridge NH. 2005. Nutrition through the Life Cycle. 2nd. pp.244-246. Thomson Wadsworth 

  3. Chambers DH, Higgins MM, Roeger C, Allison AA. 2004. Nutrition education displays for young adults and older adults. Health Educ 104:45-54 

  4. Chang HJ, Ko ES. 2007. The effectiveness of nutrition education provided by dietitians in child care centers. Korean J Comm Nutr 12:299-309 

  5. Choi MJ, Jung YS. 2006. The status of eating habits and nutrient intakes of preschool children in Kyungjoo. Korean J Comm Nutr 11:3-13 

  6. Gillespie AH. 1981. A theoretical framework for studying school nutrition education programs. J Nutr Educ 13:150-152 

  7. Han YM, Yee YH, Lee JS, Oh YJ, Kwon JY, An KO, Park ES. 2004. A study of early child care center teachers attitudes for meal and snack guidance between Sweden and Korea. Korean J Comm Nutr 9:706-715 

  8. Her ES, Yang HL, Yoon HS, Lee KH. 2002. Nutritional education status and recognition of the importance of elementary school dietitians in the Gyeongnam area. Korean J Comm Nutr 7:781-793 

  9. Kim GM, Lee SY. 2001. A study on consciousness of administrator and dietitian for school food-service management and nutritional education. J Kor Diet Assoc 7:129-137 

  10. Kim KH. 2006. The effect evaluation of nutrition education program for preschool children in Gyunggi-do. Korean J Comm Nutr 11:598-607 

  11. Kim SY. 1997. Early childhood teachers beliefs and practices concerning developmentally appropriate practices. Korean Home Economics Assoc 35:221-234 

  12. Lee KH, Park DY, Lee IY, Hong JY, Choi BC, Bae SS. 2001. The survey on the nutrition education and food service managements system of the early childhood education institute in Yongdungpo. J Kor Diet Assoc 7:167-174 

  13. Lee NH, Joung HJ, Cho SH, Choi YS. 2000. A study of eating behavior and food preferences of children in preschool nursery facilities. Korean J Comm Nutr 5:578-585 

  14. Lee YM, Lee KW. 1996. Nutrition knowledge and snack serving attitude of kindergarten teachers. Korean J Comm Nutr 1:423-432 

  15. Lee YM. 2005. The different view point of child education center food service program between the parents and the teachers. Korean J Comm Nutr 10:654-667 

  16. Lorie. 2006. Toward our common goal. Healthy Eating School Proceeding SNE Annual Meeting 

  17. Oh YJ, Chang YK. 2006. Children's unbalanced diet and parents' attitudes. Korean J Nutr 39:184-191 

  18. Park HS, Ahn SH. 2003. Eating habits and social behavior in Korean preschool children. Korean J Nutr 36:298-305 

  19. Yang IS, Kwak TK, Han KS, Kim EK. 1993. Needs assessment: Nutrition education & training program for day care children. Korean J Dietary Culture 8:103-116 

  20. Yoon HS, Ro JS, Her ES. 2000. Study on nutrition education for elementary schools in the Kyungnam area. Korean J Comm Nutr 5:63-73 

  21. 보건복지가족부. 2006. 2005 국민건강영양조사 결과. http://www.khidi.or.kr. 2009. 3.4 방문 

  22. 보건복지가족부. 2009. 보육정책연혁. http://www.mw.go.kr. 2009.03.05 방문 

  23. 이보숙. 2008. 기관에서의 영양관리 실태 및 지원방안. 2008년도 대한지역사회영양학회 추계학술대회. pp.33-48. 서울 

  24. 통계청. 2009. 2008 한국의 사회지표. http://www.nso.go.kr. 2009.03.05 방문 

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