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로즈차와 로즈힙차의 휘발성 향기 성분
Essential Oil Components in Herb Teas (Rose and Rosehip) 원문보기

생명과학회지 = Journal of life science, v.19 no.9 = no.113, 2009년, pp.1333 - 1336  

최성희 (동의대학교 생활과학대학 식품영양학과)

초록
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식용장미인 로즈차와 야생장미 열매인 로즈힙(rosa spp)을 건조시킨 허브차는 오래 전부터 미국과 유럽 등에서 식용되어 왔고 우리나라에도 수입되어 판매된다. 본 연구는 허브차의 기호성에 영향을 미치는 향기 성분을 동시증류추출(SDE)장치를 사용하여 추출하고 gas chromatography와 GC-mass spectrometry를 사용하여 분석 한 결과, 로즈차와 로즈힙차에서 각각 38 종류와 36종류의 향기성분을 동정하였다. 로즈차의 향기성분으로 중요한 화합물은 phenylethyl alcohol, citronellol, menthol, menthone, linalool 및 geraniol 등이었는데 특히 장미향을 띄는 phenylethyl alcohol과 citronellol은 많은 함량 포함되어 있었다. 한편, 로즈힙차에는 menthol, $\alpha$-anethole, $\alpha$-terpinolene, menthone, linalool 및 6-methyl-5-heptene-2-one등이 포함되어 있었는데. 특히 청량감 있는 페프민트 향인 menthol과 달콤한 아니스와 같은 향인 $\alpha$-anethole은 다소 많은 함량 포함되어 있었다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study was to characterize the aromas of rose tea and rosehip tea. Aroma compounds were extracted by simultaneous distillation and extraction method using a Likens and Nickerson's extraction apparatus. The concentrated aroma extracts were analyzed and identified by GC and GC-MS. T...

주제어

AI 본문요약
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제안 방법

  • A modified Likens and Nickerson methods, using a simultaneous distillation and extraction apparatus was to extract volatile compound from samples. Fifty grams of each sample was added to 1 1 distilled water containing 5 μ1 of tridecane as an internal standard.

대상 데이터

  • A gas chromatograph (Shimadzu model 9A) equipped with FID and a HP-5 fused silica capillary column (30 m'0.25 mm i.d/0.25 gm film thickness) was used. The oven temperature was held at 60℃ for 5 minutes and then programmed to 220℃ by 2℃/ min.
  • 0 ml/min. The GC-MS system consisted of a Hewlett-Packard 6890 GC/5973 MS (ionization voltage: 70eV). The GC conditions were the same as those for the corresponding GC analysis, except that helium was used as the carrier gas.
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참고문헌 (19)

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