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[국내논문] 열처리 조건에 따른 품종별 포도주스의 품질 및 기능특성
Quality and Functional Properties of Juice from Different Grape Varieties as Functions of Heating Time and Temperature 원문보기

한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, v.16 no.4, 2009년, pp.463 - 471  

(경북대학교 식품공학과) ,  장지현 (경북대학교 식품공학과) ,  문광덕 (경북대학교 식품공학과)

초록
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품종별 포도주스의 가공 중 열처리 조건이 미치는 영향을 알아보고자 Campbell Early, Stuben 및 MBA품종의 포도를 이용하여 온도($60^{\circ}C$, $70^{\circ}C$, $80^{\circ}C$, or $90^{\circ}C$)와 시간(30분, 45분, 60분)을 달리하여 포도주스를 제조 후 품질을 분석하였다. 열처리는 포도주스의 품질을 향상시키고 생리활성 성분을 추출하기 위하여 반드시 필요한 공정이나 지나칠 경우에는 이화학적, 관능적 품질 및 기능적 품질을 저하시키는 것으로 나타났다. 종합적으로 판단해 볼 때 Campbell Early, Stuben 및 MBA의 품종에 적합한 열처리 조건은 각각 $80^{\circ}C$, 30분, $70^{\circ}C$, 60분 및 $70^{\circ}C$, 30분으로 나타났다. 본 연구를 통하여 최적의 열처리 시간 및 온도를 제시함으로써 관능적으로 우수한 고품질 및 고기능성 포도주스의 제조가 가능할 것으로 생각된다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

We evaluated the physicochemical properties and sensory characteristics of, bioactive compounds in grape juice prepared from different grape varieties grown in Korea, such as Campbell Early, Steuben, and Muscat Bailey A (MBA), with respect to heating time (30, 45, or 60 min) and temperature ($6...

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AI 본문요약
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문제 정의

  • Thus, it is important to study the different processing conditions that may affect the grape juice quality and bioactive compounds, The aims of this study were to determine the effects of processing time and temperature on the properties of grape juice and to optimize the processing time and temperature necessary to have a high quality grape juice from three grape varieties in the South Korean market.
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