최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기생명과학회지 = Journal of life science, v.20 no.11 = no.127, 2010년, pp.1718 - 1724
차재영 (대선주조(주) 기술연구소) , 김용순 (국립농업과학원 농업생물부) , 안희영 (동아대학교 대학원 의생명과학과) , 엄경은 (동아대학교 대학원 의생명과학과) , 허수진 (동아대학교 대학원 의생명과학과) , 조영수 (동아대학교 생명공학과)
Bioactive and chemical properties of silkworm powder (SP) degradation by fruit extract containing the proteolytic enzymes of kiwifruit, papaya, pineapple and pear were investigated. Silkworm powder was incubated with extracts from each fruit at
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
누에분말이 다른 자생곤충보다, 건강기능식품 소재로 사용될 가능성이 큰 이유는? | 국내 자생곤충으로부터 추출한 304종에서 방아깨비, 왕잠자리, 비단노린재 등 극히 일부인 10종에서만 항트롬빈 활성이 관찰되었으며[25], 항산화 활성은 방아깨비, 가시길쭉바구미, 알락수엽노린재, 송장벌레과 유충 4종에서만 관찰되어[25] 곤충 중에 항혈전 및 항산화 활성을 나타내는 종류가 많지 않은 점을 감안할 때 누에가 미생물 발효나 효소 처리에 의해 생리활성작용이 확인되어 건강기능식품 소재로 사용될 가능성이 시사된 바 있다. | |
본 연구에서 누에분말을 과일 단백질 분해효소와 반응시켜, 생리활성작용 및 이화학적 특성을 조사하기 위해 측정한 것은? | 누에분말을 과일(키위, 파파야, 파인애플 및 배) 단백질 분해 효소로 반응시켜 생리활성작용 및 이화학적 특성을 조사하기 위하여 pH, 산도, 단백질 함량, 미네랄 함량, 지방산 조성, 단백질 패턴, 항산화 및 혈전용해 활성을 측정하였다. 누에분말은 각 과일 단백질 분해 효소로 $60^{\circ}C$에서 24시간 반응시켰다. | |
새로운 생물자원으로써, 누에의 유용성은? | 최근 새로운 생물자원으로서의 누에(Bombyx mori L.)는 단백질과 지방 함유량이 높아 고단백질 식품소재로 인식되고 있을 뿐만 아니라[8,20], 필수 아미노산과 n-3 계열의 고도불포화 지방산 함유량이 높아 간 기능 개선이나 혈액순환 관련 건강식품 소재로 활용 가능성이 제시되고 있다[26,28]. 단백질 분해력이 높은 균주를 이용하여 발효시킨 발효 누에분말에 항산화작용, 항혈전작용, 타이로시나제 활성 억제작용이 있는 것으로 보고됨에 따라 향후 건강기능식품 소재로 사용될 가치가 충분히 있는 것으로 기대된다[6,7]. |
AOAC. 1997. Official methods of analysis. 17th eds., Association of official analytical chemists. Washington, D.C., USA.
Astrup, T. and S. Mullertz. 1991. The fibrin plate method for estimating fibrinolytic activity. Arch. Biochem. Biophys. 40, 346-351.
Bai, Y. H. and J. H. Roh. 2000. The properties of proteolytic enzymes in fruits (pear, kiwifruit, fig, pineapple and papaya). Korean J. Soc. Food Sci. 16, 363-366.
Bai, Y. H. and J. H. Roh. 2000. Application of proteolytic enzymes in fruits for meat tenderization. Korean J. Soc. Food Sci. 16, 367-371.
Blois, M. S. 1958. Antioxidant determination by the use of a stable free radical. Nature 26, 1199-1204.
Cho, C. H., W. S. Cha, and J. S. Kim. 1989. Effect of temperature, time and pH on the extraction of protein in a chrysalis of silkworm. Korean J. Biotechnol. Bioeng. 4, 65-68.
Choe, I. S. and Y. J. Park. 1996. A study on the utilization as meat tenderizer from Korean pear protease. Korean J. Food Sci. Ani. Resour. 16, 89-93.
Choi, C., G. M. Son, Y. J. Cho, S. S. Chun, S. I. Lim, and Y. R. Seok. 1992. Purification and characteristics of bromelain from Korean pineapple. J. Korean Agric. Chem. Soc. 35, 23-29.
Davis, B. J. 1964. Disc electrophoresis-II. Method and application to human serum proteins. In gel electrophoresis. by J. E. Fredrich. Ann. New York Acad. Sci. 121-404.
Elkahalifa, E. A. and N. G. Marriott. 1990. Comparison of the effects of Achromobacter iophagus and splennic pulp on collagen of restructured beef. J. Muscle Foods 1, 115-128.
Garces, R. and M. Mancha. 1993. One-step lipid extraction and fatty acid methyl esters preparation from fresh plant tissues. Anal. Biochem. 211, 139-143.
Ikeda, I., J. Y. Cha, T. Yanagita, N. Nakatani, K. Oogamil, K. Imaizumi, and K. Yazawa. 1998. Effects of dietary ${\alpha}$ -linolenic, eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids on hepatic lipogenesis and ${\beta}$ -oxidation in rats. Biosci. Biotechnol. Biochem. 62, 675-680.
Kang, K. S., H. Y. Kim, J. S. Pyo, and T. Yokozawa. 2003. Increase in the free radical scavenging activity of ginseng by heat-processing. Biol. Pharm. Bull. 29, 750-754.
Kang, P. D., H. J. Yoon, K. S. Ryu, B. H. Sohn, and H. D. Sohn. 1999. Electrophoretic patterns of hemolymph proteins of varieties with long and short life span in the silkworm Bombyx mori L. Korean J. Seric. Sci. 41, 1-8.
Kim, E, M., I. S. Choe and S. G. Hwang. 2003. Effects of singular manner or mixed type treatment of proteases isolated from pear, pineapple and kiwifruit on actomysin degradation. Korean J. Food Sci. Ani. Resour. 23, 193-199.
Kwon, H. J., K. H. Lee, J. H. Kim, S. S. Chun, Y. J. Cho, and W. S. Cha. 2006. Effect of protease on the extraction and properties of the protein from silkworm pupa. J. Korean Soc. Appl. Biol. Chem. 49, 304-308.
Lee, S. M. and Z. U. Kim. 1990. Extraction of proteins from soymilk residue using the enzymes from Bacillus subtilis. Korean Agric. Chem. Soc. 33, 282-286.
Lowry, O. H., N. J. Rosebrogh, A. L. Farr, and R. J. Randall. 1951. Protein measurement with the Folin phenol reagent. J. Biol. Chem. 193, 265-271.
Ok, M. and Y. S. Cho. 2005. Screening of fibrinolytic enzyme producing from microorganism in Korean fermented soybean paste and optimum conditions of enzyme production. Korean J. Food Preserv. 12, 643-649.
Park, B. H., Y. O. Kim, H. J. Kee, Y. J. Cho, and H. K. Choi. 1999. The effect of fig conserve additive on the physicochemical characteristics of beef obtained from various breeds. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr. 28, 511-519.
Park, Y. J., J. C. Heo, S. M. An, E. Y. Yun, S. M. Han, J. S. Hwang, S. W. Kang, C. Y. Yun, and S. H. Lee. 2005. High throughput-compatible screening of antioxidative substances by insect extract library. Korean J. Food Preserv. 12, 482-488.
Seong, S. I., K. E. Park, M. Nagata, and N. Yoshitake. 1985. Effect of metamorphois on the major hemolymph proteins of the silkworm. Arch. Insect Biochem. Physiol. 2, 91-104.
Weber, K. and M. Osborn. 1969. The reliability of molecular weight determination by sodium dodesyl sulphate-polyacrylamide gel electrophoresis. J. Biol. Chem. 244, 4406-4412.
Yun, E. Y., S. H. Kim, W. S. Kang, B. R. Jin, K. Y. Kim, H. R. Kim, M. S. Han, and S. K. Kang. 1997. Molecular cloning and expression of the novel attacin-like antibacterial protein gene isolated from the Bombyx mori. Korean J. Appl. Entomol. 36, 331-340.
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.