최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기원예과학기술지 = Korean journal of horticultural science & technology, v.28 no.3, 2010년, pp.415 - 422
서태철 (국립원예특작과학원 채소과) , 이한철 (국립원예특작과학원 시설원예시험장) , 윤형권 (국립원예특작과학원 채소과) , 전창후 (서울대학교 식물생산과학부)
Two leaf lettuces, chicory, endive, edible chrysanthemum, and pak-choi were hydroponically cultured under root restricted conditions in a deep flow technique system and their growth and nutritional values were investigated. Cylindrical plastic tubes with 100 mm height and diameters of 20, 25 or 30 m...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
쌈채소로 많이 이용되는 것은? | 미국에서는 2004년 기준 1인당 203.1kg의 채소를 소비하고 있고(Lucier와 Alberto, 2005) 한국에서는 채소가 부식으로 널리 이용되어 왔으며, 최근에는 상추, 엔디브, 치커리, 쑥갓, 청경채 같은 엽채류가 쌈채소로 많이 이용되고 있다. 한국인들은 고기를 먹을 때 채소류를 이용하여 쌈을 싸서 먹는 독특한 식문화가 있다. | |
근권제한은 어떤 변화를 가져올 수 있는가? | 근권제한은 뿌리 형태(Hurley와 Rowarth, 1999; Lee 등, 1996; Leskovar와 Stoffella, 1995), 지상부와 뿌리의 생장 (Ferree와 Steeter, 2004; Liu and Latimer, 1995; Thomas, 1993), 양분과 수분의 흡수(Ferree와 Steeter, 2004; Singh와 Blanke, 2000), 가스 교환(Campostrini와 Yamanishi, 2001; Psarras와 Merwin, 2000), 그리고 탄수화물 분배(Bar-Tal 등, 1995; Chen과 Reynolds, 1996; Nishizawa와 Saito, 1998) 등에 영향을 미친다. 이러한 관점에서 근권제한은 생육, 수량, 양분흡수, 그리고 내외적 품질요소들의 변화를 가져올 수 있다. 따라서 연구자들은 근권제한에 의한 부정적인 효과 외에 과실의 품질과 토지의 이용효율 향상 등의 이유로 많은 작물에서 연구를 하고 있다. | |
쌈채소로 많이 이용되는 녹색 엽채류의 특징은? | 한국인들은 고기를 먹을 때 채소류를 이용하여 쌈을 싸서 먹는 독특한 식문화가 있다. 녹색 엽채류는 가격은 싸지만 미량원소와 항산화 기능을 가지는 생체물질을 풍부하게 제공한다(Goldman, 2003; Tarwadi와 Agte, 2003). 또한 Welch와 Graham(2005)은 작물 생체의 섭취가 인체에 이용 가능한 미량원소를 개선하는 실질적인 수단이라고 하였다. |
Bar-Tal, A., A. Feigin, S. Sheinfeld, R. Rosenberg, B. Strenbaum, I. Rylski, and E. Pressman. 1995. Root restriction and $NO_{3}-N$ solution concentration effects on nutrient uptake, transpiration and dry matter production of tomato. Sci. Hort. 63:195-208.
Campostrini, E. and O.K. Yamanishi. 2001. Influence of mechanical root restriction on gas-exchange of four papaya genotypes. R. Bras. Fisiol. Veg. 13:129-138.
Chen, J.L. and J.F. Reynolds. 1996. A coordination model of whole-plant carbon allocation in relation to water stress. Ann. Bot. 80:45-55.
Feeney, M.J. 2004. Fruits and the prevention of lifestyle-related diseases. Clinical and experimental pharmacology and physiology. 31:11-13.
Ferree D.C. and J.G. Streeter. 2004. Response of container-grown grapevines to soil compaction. HortScience 39:1250-1254.
Ferree, D.C., J.G. Streeter, and Y. Yuncong. 2004. Response of container-grown apple trees to soil compaction. HortScience 39:40-48.
Goldman, I.L. 2003. Recognition of fruit and vegetables as healthful: Vitamins and phytonutrients. HortTechnol. 13:252-258.
Gross, J. 1987. Pigments in fruits. Hebrew University of Jerusalem. Academic Press. p. 1-85.
Hoagland, D.R. and D.J. Arnon. 1952. The water culture method for growing plants without soil. Circular of the Californian Agricultural Experiment Station p. 347.
Hurley, M.B. and J.S. Rowarth. 1999. Resistance to root growth and changes in the concentrations of ABA within the root and xylem sap during root-restricted stress. J. Expt. Bot. 50:799-804.
Ismail, M.R. and W.J. Davies. 1998. Root restriction affects leaf growth and stomatal response: the role of xylem sap ABA. Sci. Hort. 74:257-268.
Kim, J.H., G.I. Nonaka, K. Fujieda, and S. Uemoto. 1989a. Anthocyanidin malony glucosides in flowers of Hibiscus syriacus. Phytochemistry 28:1503-1506.
Kim, J.H., I. Miyajima, K. Fujieda, and S. Uemoto. 1989b. Anthocyanidin 3-glucosides and in vitro unstable anthocyanins from Hibiscus syriacus. J. Fac. Agr., Kyushu Univ. 33:243-251.
Kong, M.J., L.S. Chia, N.K. Goh, T.F. Chia, and R. Brouillard. 2003. Analysis and biological activities of anthocyanins. Phytochemistry 64:923-933.
Lee, S.G., S.I. Shin, and B.H. Kang. 1996. Effect of space limitation of rhizosphere on morphology and development of root system in tobacco seedlings. Kor. J. Crop. Sci. 41:475-481
Leskovar, D.I. and P.J. Stoffella. 1995. Vegetable seedling root systems: morphology, development, and importance. HortScience 30:1153-1159.
Liu, A. and J.G. Latimer. 1995. Root cell volume in the planter flat affects watermelon seedling development and fruit yield. HortScience 30:242-246.
Lucier, G. and J. Alberto. 2005. Vegetables and melons outlook. April 21, 2005. USDA/ERS. Electric outlook report from the economic research service. (available on-line at http://www.ers.usda.gov).
Miller, A.H., V. Mittova, G. Kiddle, J.L. Heazlewood, C.G. Bartoli, F.L. Theodoulou, and C.H. Foyer. 2003. Control of ascorbate synthesis by respiration and its implication for stress responses. Plant Physiol. 122:107-111.
Nishizawa, T. and K. Saito. 1998. Effects of rooting volume restriction on the growth and carbohydrate concentration in tomato plants. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 123:581-585.
Psarras, G. and I.A. Merwin. 2000. Water stress affects rhizosphere respiration rates and root morphology of young 'Mutsu' apple trees on M.9 and MM. 111 rootstocks. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 125:588-595.
Rajapakse, N. and C. He. 2007. Hypoxia effects on phytochemical compounds and antioxidant capacity in lettuce. HortScience 42:923.
Singh, P. and M.M. Blanke. 2000. Deficiency of potassium but not phosphorus root respiration. Plant Growth Regulation 32:77-81.
Tarwadi, K. and V. Agte. 2003. Potential of commonly consumed green leafy vegetables for their antioxidant capacity and its linkage with the micronutrient profile. Int. J. Food Sci. Nutri. 54:417-425.
Thomas, T.H. 1993. Effects of root restriction and growth regulator treatments on the growth of carrot (Daucus carota L.) seedlings. Plant Growth Regulation 13:95-101.
van Isrsel, M. 1997. Root restriction effects on growth and development of salvia (Salvia splendens). HortScience 32: 1186-1190.
Welch, R.M and R.D. Graham. 2005. Agriculture: the real nexus for enhancing bioavailable micronutrients in food crops. J. Trace Elements in Medicine and Biology 18:299-307.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.