최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.23 no.1, 2010년, pp.88 - 93
김애정 (혜전대학 식품영양과) , 정경희 (혜전대학 식품영양과) , 한명륜 (혜전대학 식품영양과)
The principal objective of this study was to evaluate the physicochemical characteristics of brown rice Dasik prepared with different 5 levels(0, 25, 50, 75, 100%) of modified potato starch powder. We assessed the general compositions, Hunter's color values, the mechanical characteristics, and condu...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
다식의 종류 중 곡물가루를 이용한 것에는 무엇이 있는가? | 다식은 수복강령, 부귀다남의 글귀와 꽃과 문양 그리고 무병장수를 뜻하는 물고기, 거북, 새들의 모양까지도 한입에 먹어 복을 얻고자 하는 의미로 각종 의례상 등에 올렸고, 상비약으로도 사용되었다(Han BR 1994; Yun SS 1974). 다식의 종류로는 곡물가루를 이용한 녹말다식, 진말다식, 찹쌀다식 등이 있고, 한약재 가루를 이용한 강분다식, 신검초다식, 용안육다식, 갈근분다식, 산약다식 등이 있으며, 견과류를 이용한 밤다식, 잡과다식, 상자다식, 대추 다식, 잣다식 등과 종실류를 이용한 흑임자다식, 콩다식, 진임다식, 꽃가루를 이용한 송화다식 등이 있다(Yun 등 1993; Kang 등1993; Kim SB 2004; Yun 등 2008). | |
다식은 무엇을 말하는가? | 약식동원이 발달된 대표적인 전통식품으로 다식을 들 수 있는데, 다식은 곡물, 한약재, 종실류, 견과류 등 쉽게 접할 수 있는 재료를 가루로 만들어 꿀로 반죽하여 판에 박아낸 것으로, 다양한 재료의 응용이 가능할 뿐만 아니라 해당 재료들의 생리활성 물질의 효과가 그대로 반영되는 특징이 있는 전통 한과다(Cho SH 1991). 다식은 수복강령, 부귀다남의 글귀와 꽃과 문양 그리고 무병장수를 뜻하는 물고기, 거북, 새들의 모양까지도 한입에 먹어 복을 얻고자 하는 의미로 각종 의례상 등에 올렸고, 상비약으로도 사용되었다(Han BR 1994; Yun SS 1974). | |
백미에 비해 현미가 함량 높은 영양소는 무엇인가? | 다식의 주재료 가운데 현미는 쌀의 겉껍질을 제거한 것으로 외층이 붙어있어 배아를 단단히 지켜주고 배유를 완벽하게 감싸고 있다. 또한 백미에 비하여 지방, 단백질, vitamin B1, B2가 풍부하고 식이섬유 함량이 약 2배 정도 높으며, 칼슘과 철분을 비롯한 각종 무기질의 함량도 높다(Lee 등 2008; Lim SY 2008). |
AOAC. 1990. Official Methods of Analysis of the AOAC. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Washington DC, USA
Barnick, M, Szafranska J. 1987. Change in phytate content and phytase during the germination of some cereals. J Cereal Sci 5:23-28
Cho MZ. 2006. The characteristics of soybean Dasik in addition of black pigmented rice. Korean J Food & Nutr 19:58-61
Cho MZ, Bae EK. 2005. Variation of instrumental characteristics during storage of sesame Dasik. Korean J Food & Nutr 18:1-3
Cho SH. 1991. A historical research on Kwa-Jung Korean traditional cookies. Ph D Dissertation, Sungshin Womens University. Seoul
Choi JH. 2001. Quality characteristics of bread with sprouted brown rice flour. Korean J Soc Food Cookery Sci 17:323- 328
Chung ES, An SH. 2002. Acceptability characteristics of Omija Dasik according to the kind of sugar. J East Asian Soc Dietary Life 12:210-217
Han BR. 1994. Rice Cake and Korean Cookie. Daewon press, Seoul, p. 102
Han MR. 2008. Investigation of physicochemical property change in modified potato starch by ultra fine pulverization. Food Engineering Progress 12:44-48
Kang IH, Cho HJ, Lee CJ, Lee FJ, Cho SH, Kim HY, Kim JT. 1997. III. Ddeok, Kwajung and Eumchung. In: Dictionary of Korean Food. Foundation of Korean Cultural Preservation. p. 102
Kim JT, Noh WS. 1992. The retrogradation and swelling power of modified potato starches. J Korean Agric Chem Soc 35:404-409
Kim AJ, Han MR, Jeong KH, Kang SJ. 2009. Quality characteristics of brown rice Dasik addition of white, red and black ginseng powder. Korean J Food & Nutr 22:63-68
Kum JS, Choi BK, Park JD. 2004. Physicochemical properties of germinated brown rice. Korean J of Food Preservation 11:182-188
Kim SB. 2004. Palace Food of Lee Dynasty. p. 111. Suhak press. Seoul. Korea
Lee MY, Kim HO. 2008. The quality properties of Hongsam Dasik with add red ginseng powder. Korean J Food & Nutr 21:283-287
Lee YJ, Lee SB. 2008. Influences of globalization strategy factors of Korean food on country image, attitudes toward Korea and product buying intention of Chinese and Japanese consumers. Korean Academic Society of Hospitality Administration 17:117-135
Lee YS, Kim AJ, Rho JO. 2008. Quality characteristics of sprouted brown rice Dasik with Yujacheong add. Korean J Food Cookery Sci 24:494-500
Kim EK, Lee JH, Cho SH, Shen GN, Jin LG, Myung CS, Oh HJ, Kim DH, Yun JD, Rho SS, Park YJ, Seo YB, Song GY. 2008. Preparation of black Panax ginseng by new methods and its antitumor activity. Korean J Herbology 23:85-92
Yun SS. 1974. Study on Korean Food History. pp. 83, 180. Shingwang press. Seoul
Yun SS, Son JW, Jung JH, Shin AS, Hong JS, Lee JS, Myung CS. 1993. Korean Traditional Food-Ddeok, Korean Cookie, Eumchung. pp. 74. Yeolrin Madang. Seoul. Korea ???????????????????????????????????????????
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.