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VIS/NIR 스펙트럼 측정모드에 따른 신고 배의 당도 예측성능 비교
Comparison of Performance of Measuring Method of VIS/NIR Spectroscopic Spectrum to Predict Soluble Solids Content of 'Shingo' Pear 원문보기

바이오시스템공학 = Journal of biosystems engineering, v.36 no.2, 2011년, pp.130 - 139  

서상룡 (Institute of Agricultural Science and Technology, College of Agric. & Life Science, Chonnam Nat'l University) ,  이경환 (Institute of Agricultural Science and Technology, College of Agric. & Life Science, Chonnam Nat'l University) ,  유승화 (Institute of Agricultural Science and Technology, College of Agric. & Life Science, Chonnam Nat'l University) ,  유수남 (Institute of Agricultural Science and Technology, College of Agric. & Life Science, Chonnam Nat'l University) ,  최영수 (Institute of Agricultural Science and Technology, College of Agric. & Life Science, Chonnam Nat'l University)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Three modes of VIS/NIR spectroscopic measurement (interactance and two modes of transmission) were compared for their ability to estimate soluble solids content (SSC) of 'Shingo' pear non-destructively. The two transmission modes are named as full- and semi-transmission, where full-transmission stan...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 그러나 최근 배의 수출 증대를 위해 좀 더 신뢰도가 높은 선별이 요구되고 있어 본 연구에서는 배의 당도 예측 성능을 높이고자, 내부반사광과 투과광(180°와 90° 투과의 두 가지 모드)을 이용하는 방법을 비교하고 동시에 그 예측모형 개발에 있어 다양한 전처리(preprocessing method)를 적용하여 예측모형을 개발하고 비교하여 그 예측 성능을 향상시킬 수 있는 방법을 제시하고자 하였다.
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참고문헌 (22)

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