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GAP 인증인삼 현황과 4P 전략
Situations of GAP certified ginseng and 4P's strategies 원문보기

농업과학연구 = CNU Journal of agricultural science, v.38 no.2, 2011년, pp.369 - 381  

김관후 (충청남도 농업기술원 금산임삼약초시험장) ,  홍승지 (충남대학교 농업경제학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Ginseng in Korea has not only the big production value but also till a good reputation from overseas in the name of 'Korea Ginseng'. Having spread rapidly nationwide from 2000 year, its production keeps on increasing but its consumption becomes lazy and its price is also falling down because of coms...

주제어

질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
인삼 가격의 변화는 어떠한가? 2%씩 증가해오고 있다. 인삼 가격은 ’00년 이후 ’05년까지는 약간의 등락이 있기는 3만원 중반(금산시장 1등품 750 g 기준) 대의 가격을 유지하고 있었으나, 생산량 증가와 저가의 인삼 수입증가로 인해 ’05년 36,400원에서 ’08년에는 29,667원으로 18% 하락하였고, 인삼의 등급이 낮을수록 하락폭은 더욱 큰 것으로 나타났다(MIFAFF, 2010). 소비자의 건강에 대한 관심 고조와 내국민의 고령화 비율 증가로 소비층이 확대됨에도 불구하고 수출의 정체, 수입의 증가가 이어지고 있어 인삼의 가격의 하락은 당분간 계속될 전망이어서 생산농가의 경영불안요인으로 작용하여 계약생산을 선호하고 있어 새로운 수요창출이 요구되어 진다.
한국의 인삼생산 농가의 경영불안이 지속되는 이유는? 인삼 가격은 ’00년 이후 ’05년까지는 약간의 등락이 있기는 3만원 중반(금산시장 1등품 750 g 기준) 대의 가격을 유지하고 있었으나, 생산량 증가와 저가의 인삼 수입증가로 인해 ’05년 36,400원에서 ’08년에는 29,667원으로 18% 하락하였고, 인삼의 등급이 낮을수록 하락폭은 더욱 큰 것으로 나타났다(MIFAFF, 2010). 소비자의 건강에 대한 관심 고조와 내국민의 고령화 비율 증가로 소비층이 확대됨에도 불구하고 수출의 정체, 수입의 증가가 이어지고 있어 인삼의 가격의 하락은 당분간 계속될 전망이어서 생산농가의 경영불안요인으로 작용하여 계약생산을 선호하고 있어 새로운 수요창출이 요구되어 진다.
한국의 인삼생산 변화 추이는? 한국의 인삼생산은 ’90년 이후 우루과이라운드 협상 등의 영향으로 감소 추세를 보이고 있었으나, ’96년을 종점으로 홍삼전매제 폐지 후 민간업체의 홍삼제조 수요 증가로 점차 증가추세를 보여 ’02년 이후에는 평균 7.3%이상의 생산면적 증가 추이를 보이고 있다. 특히 ’05년 이후 ’08년까지의 생산면적은 14,153 ha에서 19,408 ha로 37%의 증가를 보이고 있으며, 생산농가도 동기간에 15,793호에서 24,298호로 54% 증가를 보이고 있다(MIFAFF, 2010).
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참고문헌 (11)

  1. Im BO. 2002. Domestic and foreign ginseng industries and export marketing strategies. Conference on Korean Agricultural Economics Association-Summer 2002. [in Korean] 

  2. Im BO, Ko SK, Jeong HB, Kim YD. 2005. Marketing strategy for ginseng products used the tree analysis. Korean Journal of Food Marketing Economics 22(2): 19-43. [in Korean] 

  3. Kim GH. 2009. Marketing strategies for Korean GAP-certified ginseng. Ph. D. dissertation, Chungnam National Univ., Daejeon, Korea. [in Korean] 

  4. Kim SH, Lee KI, Han HS. 2008. An empirical analysis and suggestion about Korean safety management system of agricultural products: focusing on Good Agricultural Practices. Korea Rural Economic Institute. R515. [in Korean] 

  5. Kim SY. 2004. Implementation of GAP and its implications for food labeling and certification policies. J. Agricultural & Life Sciences 38(4): 21-32. [in Korean] 

  6. Korean Society for the Research of GAP. 2008. Good agricultural practices symposium preparing green growth ages. [in Korean] 

  7. Levitt T. 1960. Marketing Myopia. Harvard Business Review 38(4): 45-56. 

  8. MIFAFF (Ministry of Food, Agriculture, Forestry and Fisheries). 2005. Good Agricultural Practices. [in Korean] 

  9. MIFAFF (Ministry of Food, Agriculture, Forestry and Fisheries). 2010. 2009 Ginseng Statistical Data. [in Korean] 

  10. Park SW. 2003. Globalization Strategies of Korean Ginseng Industry. Haenam, Seoul, Korea. [in Korean] 

  11. Ries A, Trout J. 2000, Positioning: The Battle for Your Mind. McGraw-Hill. 

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