최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.24 no.4, 2011년, pp.481 - 488
이상은 (명지대학교 교육대학원 영양교육전공) , 이홍미 (대진대학교 식품영양학과) , 박선영 (명지대학교 식품영양학과) , 노만수 (노만수 유방갑상선 클리닉) , 송경희 (명지대학교 식품영양학과)
The purpose of this study was to investigate the relations of breakfast skipping and dietary habits according to breakfast intake frequency. Subjects were 5th and 6th graders of elementary school(n=423) in Gyeonggi area. As a result of analyzing the breakfast intake frequency, 'Having everyday' show...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
아동들의 영양에 불균형이 초래되고 있는 이유는 무엇인가? | 현대 우리사회는 국민 소득증대와 생활수준의 변화에 따른 편의주의 식생활 때문에 가공식품의 남용, 매식 · 외식의 증가, 영양과다, 잘못된 식습관의 형성이라는 문제가 발생되고, 이로 인해 아동들의 영양에 불균형이 초래되고 있다(Ku & Lee 2000). 식습관이 형성되는 데는 다양하고 복합적인 요인이 작용하며, 특히 사회 변수로서 직업, 가족력, 사회경제 수준, 환경, 본인의 체형에 대한 인식 등이 큰 영향을 미친다고 하였다(Kim HA 2004; Lee BS 2004). | |
식습관이 형성되는데 작용하는 사회 변수는 무엇이 있는가? | 현대 우리사회는 국민 소득증대와 생활수준의 변화에 따른 편의주의 식생활 때문에 가공식품의 남용, 매식 · 외식의 증가, 영양과다, 잘못된 식습관의 형성이라는 문제가 발생되고, 이로 인해 아동들의 영양에 불균형이 초래되고 있다(Ku & Lee 2000). 식습관이 형성되는 데는 다양하고 복합적인 요인이 작용하며, 특히 사회 변수로서 직업, 가족력, 사회경제 수준, 환경, 본인의 체형에 대한 인식 등이 큰 영향을 미친다고 하였다(Kim HA 2004; Lee BS 2004). 여성들의 경제활동 참여가 활발해지면서 여성의 가사 기능의 약화와 불규칙한 식사 시간으로 인해 어린이의 결식 등 식습관 문제가 발생하고 있으며, 앞으로 여성의 경제활동이 더욱 활발해질수록 이러한 문제점은 점점 더 심각해질 것으로 예상된다(Oh 등 2010). | |
학동기의 아동들의 식습관의 형성에서 우려되는 점은 무엇인가? | 학동기의 아동들은 자신의 건강과 영양에 관한 일반적인 지식이 부족하며, 건강의 중요성도 잘 인식하고 있지 못하므로 식품 선택에 있어 올바른 판단 없이 기호성에 치중해 편식이 심해질 우려가 크다(Jung 등 2004). 심신의 건강 유지를 위하여 즉, 건전한 성품과 바람직한 성격을 가진 아동이 되기 위하여 영양의 섭취는 대단히 중요하며, 그러한 올바른 영양 섭취를 위해서는 다양한 식품을 편식하지 않고 골고루 먹는 습관이 필요하다. |
Cho KS. 2007. Dietary habits of middle school students in Yeon Mu Eup. MS Thesis, Hannam Uni. Daejeon
Department of Health and Welfare, Korea Health Industry Development Institute. 2006. The third Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES III), 2005 - Nutrition Survey (I). Department of Health and Welfare
Hwang GH, Jung LH, Yoo MJ. 2001. The eating behaviors, nutrition intakes and henatological status of the lower grade primary school children in Gwangju. Korean J Food & Nutr 14:293-299
Jang YA, Kim HY, Oh SY, Han SS, Lee HS, Won HS, Kim SH, Kim WK, Cho SS. 2000. A study for dietary attitude and food behavior of elementary, middle and high school students of Korea. J Korean Home Eco Assoc 38:85-97
Jung SJ, Lee YN, Kwon SJ. 2004. Factors associated with breakfast skipping in elementary school children in Korea. Korean J Comm Nutr 9:3-11
Kang MH, Choi MK, Kim MH. 2011. Evaluation of energy and nutrient intake as well as dietary behaviors in elementary school and middle school students residing in Chungnam according to breakfast eating status. J Korean Diet Assoc 17:18-31
Keski-Rahkonen A, Kaprio J, Rissanen A, Virkkunen M, Rose RJ. 2003. Breakfast skipping and health-compromising behaviors in adolescents and adults. Eur J Clin Nutr 57:842-853
Kim EY, Park HH. 2004. A study on eating habit of elementary school students in higher grade. Korean J Food & Nutr 17:393-404
Kim HA. 2004. Comparison of normal weight vs obese children in terms of family factors, eating habits and sociocognitive factors. J Korean Acad Child Health Nutr 10:300-310
Kim JH. 2001. Effects of daily life, food behavior and dietary intakes on obesity of Korean elementary students. MS thesis. Ewha Womans Uni. Seoul
Kim SH. 1999. Children's growth and school performance in relation to breakfast. J Korean Diet Assoc 5:215-224
Kim YH, Ju HO. 2004. Elementary schoolers' skipping breakfast. J Korean Acad Child Health Nutr 10:488-495
Kim YS, Yoon JH, Kim HR, Kwon SO. 2007. Factors affecting intention to participate in school breakfast programs of middle and high school students in Seoul. Korean J Comm Nutr 12:489-500
Korea Centers for Disease Control and Prevention, The Korean Pediatrics Society. 2007. Korean national growth charts. Korean Centers for Disease Control and Prevention
Ku PJ, Lee KA. 2000. A survey on dietary habit and nutritional knowledge for elementary school children's nutritional education. Korean J Diet Culture 15:201-213
Lee BS. 2004. A comparative study on dietary life and recognition of diet related factors in elementary, middle and high school students. J Korean Diet Assoc 10:364-374
Lee CK, Ju HO, Kim YH. 2004. The correlation between skipping breakfast of school-aged children and their mothers. J Korean Soc. of School Health 17:13-24
Oh SH, Hyun WJ, Lee HM, Park HR, Lim HJ, Song KH. 2010. A study on the stress and the dietary habits of elementary school children by mother's employment status. Korean J Comm Nutr 15:498-506
Park SK, Kim MH, Choi MK. 2010. A study on dietary habits and nutrient intakes by skipping meals of elementary school children in Incheon. J East Asian Soc Dietary Life 20:668-679
Sampson AE, Dixit S, Meyers AF, Houser R, Jr. 1995. The nutritional impact of breakfast consumption on the diets of inner-city African-American elementary school children. J Natl Med Assoc 87:195-202
Shin EY. 2007. A study on breakfast of elementary school students in North Gyeonggi area. MS thesis, Daejin Uni. Pocheon
Son HG, Lee YK. 2010. Development and evaluation of an elementary school nutrition education program to prevent breakfast skipping. Korean J Comm Nutr 15:740-749
Yang KH, Kim YH. 2004. The factors related to obesity level of upper level elementary students. J Korean Society for Health Education and Promotion 21:133-146
Yi BS, Yang IS. 2006. An exploratory study for identifying factors related to breakfast in elementary, middle and high school students. Korean J Comm Nutr 11: 25-38
Yoo SJ. 2007. The study on adolescence's food involvement and eating attitude. MS thesis, Chonnam National Uni. Gwangju
Yu OK, Cha YS. 2006. A comparative study on dietary life according to the obesity assessment methods of higher grade elementary school students in Jeonju. Korean J Human Ecology 9:83-93
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.