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넙치 사료내 어분대체 단백질원으로써 오징어간분말의 평가
Evaluation of Squid Liver Powder as a Dietary Protein Source Replacing Fish Meal in Juvenile Flounder, Paralichthys olivaceus 원문보기

水産海洋敎育硏究 = Journal of fisheries and marine sciences education, v.23 no.3 = no.53, 2011년, pp.461 - 467  

김강웅 (국립수산과학원) ,  김경덕 (국립수산과학원) ,  손맹현 (국립수산과학원) ,  안철민 (국립수산과학원)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This experiment was conducted to determine the each level of a newly developed squid liver powder (SLP) as a dietary protein source replacing fish meal (FM) in juvenile flounder. A diet excluding SLP (FM diet) and a commercial diet were two control diets. Six experimental diets were formulated to re...

주제어

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문제 정의

  • 따라서, 본 연구는 넙치 치어에 있어 어분대체 사료원으로써 새롭게 개발된 오징어간분말에 대한 이용성을 평가하는 그 목적이 있다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
어업생산량이 정체 또는 감소하고 있는 이유는? 전 세계적으로 바다의 수질환경은 악화되어 어업생산량이 정체 또는 감소하고 있으며, 어분 수급도 점차 어려워지고 있는 실정이다. 최근에 세계 1위 양식생산국가인 중국의 어분 대량 매입은 가격을 2배나 폭등시키는 원인이 되었으며, 2010년에는 1톤에 1,800 달러까지 상승하였다.
단백질 사료원료 중 어분을 가장 많이 사용하는 이유는 무엇인가? 양식사료에서 단백질 원료의 비용이 차지하는 비율은 약 40~70%로 높기 때문에 단백질 사료원료의 선택은 사료단가에 큰 영향을 미친다. 단백질 사료원료 중에서 어분은 높은 단백질 함량과 기호성으로 양식사료에서 가장 많이 사용되어 왔다. 우리 나라 주 양식어종인 넙치의 경우 배합사료 내 약 40~60% 정도의 어분이 사용되고 있다(Kim et al.
어분을 대체할 단백질 원료로 어떤 것들이 있나? 전 세계적으로 사료 영양학자들은 이러한 문제점을 해결하기 위해 대체사료원료 개발에 대한 연구를 활발히 진행해 오고 있다. 대두박, 면실박, 밀, 콘글루텐밀, 채종박 등의 식물성 사료원들(Takii et al., 1989; Webster et al., 1992; Pongmaneerat et al., 1993; Belal and Assem, 1995; Kaushik, 1995)과 혈분, 우모분, 육분, 육골분, 가금부산물 등의 동물성 사료원들(Gallagher and Degani, 1988; Fowler et al., 1990; Kikuchi, 1994; Luzier and Summerfelt, 1995)에 대한 연구들이 보고되었다.
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참고문헌 (21)

  1. AOAC(1990). Official Methods of Analysis. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists. Arlington, Virginia. 1298. 

  2. Belal, I.E.H. . H. Assem(1995). Substitution of soybean meal and oil for fish meal in practical diets fed to channel catfish, Ictalurus punctatus(Rafinesque): effects on body composition. Aquaculture Research, 26. 141-145. 

  3. Choi, Se-Min . X.J. Wang . G.J. Park . S.R. Lim . K.W. Kim . S.C. Bai . I.S. Shin(2004). Dietary dehulled soybean meal as a replacement for fish meal in fingerling and growing oilve flounder, Paralichthys olivaceus. Aquaculture research, 35. 410-418. 

  4. Fowler, L.G.(1990). Feather meal as a dietary protein source during parr-smolt transformation in fall chinook salmon. Aquaculture, 89. 301-314. 

  5. Gallagher, M. L. . G. Degani(1988). Poultry meal and poultry oil as sources of protein and lipid in the diet of European eels (Anguilla anguilla). Aquaculture, 73. 177-187. 

  6. Gordon, R.B.(1968). Distribution of transaminase (Aminotransferases) in the tissuse of the pacific salmon, with emphasis on the properties and diagnostic use of glutamic oxaloacetic transaminase. Journal of fish. Res. Bd. Can., 25.1247-1268. 

  7. Kaushik, S.J.(1995). Nutrient requirement, supply and utilization in the context of carp culture. Aquaculture, 129. 225-241. 

  8. Kikuchi K.(1997). Use of Meat and Bone Meal as a protein source in the diet of juvinile japanese flounder. Fisheries science, 63(1). 29-32. 

  9. Kikuchi, K.(1999). Partial replacement of fish meal with corn gluten meal in diets for Japanese flounder, Paralichthys olivacues. Journal of the World Aquaculture Society, 30. 357-363. 

  10. Kikuchi. K . H. Honda . M. Kiyono(1994). Utilization of feather meal as a protein source in the diet of juvenile Japanese flounder. Fisheries Sci., 60. 203-306. 

  11. Kim, K.W.(2001). Evaluation of the optimum dietary protein to energy ratio of olive flounder, Korean rockfish and parrot fish. Ph. D. thesis, Pukyong National University, Busan, Rep. of Korea, 123. 

  12. Kim, K.W. . M.G. Kown . K.D. Kim . M.H. Son . M.A. Park . S.K. Kim(2010). Effects of Extruded Pellet on Growth and Health Parameters in Farm Cultured Olive Flounder Paralichthys Olivaceus. Jour. Fish. Mar. Sci. Edu., 22(4). 529-536. 

  13. Kim, K.W. . S.B. Heo . K.D. Kim . M.H. Son . M.W. Park . S.C. Bai(2009b). A commercial farm feeding trial to evaluate the laboratory formulated extruded pellet for olive flounder in the East Sea. Jour. Fish. Mar. Sci. Edu., 21(4). 556-561. 

  14. Kim, K.W. . SB. Heo . K.D. Kim . M.H. Son . S.K. Kim . M.W. Park . S.C. Bai(2009a). Evaluation of the improving extruded pellet for juvenile olive flounder Paralichthys olivaceus Jour. Fish. Mar. Sci. Edu., 21(4). 562-567. 

  15. Lim, S.R. . S.M. Choi . X.J. Wang . K.W. Kim . I.S. Shin . T.S. Min . S.C. Bai(2004). Effects of dehulled soybean meal as a fish meal replacer in diets for fingerling and growing Korean rockfish, Sebastes schlegeli. Aquaculture, 231. 457-468. 

  16. Luzier, J.M. . R.C. Summerfelt . H.G. Ketola(1995). Partial replacement of fish meal with spray-dried blood powder to reduce phosphorus concentrations in diets for juvenile rainbow trout, Oncorhynvhus mykiss(Walbaum) Aquaculture Res., 26. 577-587. 

  17. Pongmaneerat, J. . T. Watanabe . T. Takeuchi . S. Satoh(1993). Use of different protein meals as partial or total substitution for fish meal in carp diets. Nippon Suisan Gakkaishi, 59. 1249-1257. 

  18. Sato, T. . Kikuchi, K.(1997). Meat meal as a protein source in the diet of juvenile Japanese flounder, Fisheries Science, 63. 877-880. 

  19. Son, M.G. . M.W. Park . K.W. Kim . K.D. Kim . S.K. Kim(2010). Status of the ablone aquaculture for optimal rearing technique in marine net cage. Jour. Fish. Mar. Sci. Edu., 22(3), 362-373. 

  20. Takii, K . S.Shimeno . M.Nakamura . Y. Itoh . A. Obatake . H. Kumai . M. Tekeda(1989). Evaluation of soy protein as a partial substitute for fish meal protein partical diet for yellowtail. In M. Takeda and T. Watanabe(editors), The current status of fish nutrition in aquaculture, The Proceedings of the Third International Symposium fo Feeding and Nutrition in Fish, Aug. 28-Sep.1., 1989, Toba, Japan, 281-288. 

  21. Webster, C.D. . D.H. Yancey . J.H. Tidwell(1992). Effect of partially or totally replacing fish meal with soybean meal on growth of blue catfish(Ictalurus furcatus). Aquaculture, 103. 141-152. 

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