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중학생들의 식품첨가물에 대한 인식과 교육에 관한 연구
A Study on the Recognition and Education of Food Additives in Middle School Students 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.25 no.4, 2012년, pp.957 - 967  

송효진 (경상대학교 가정교육과) ,  김성희 (경상대학교 식품영양학과, 농업생명과학연구원) ,  최선영 (경상대학교 가정교육과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study is to offer youth with the basic materials for developing nutrition education programs and to help domestic science teachers in schools implement effective dietary education by examining their awareness of food additives. In the source of acquiring knowledges on food additi...

주제어

AI 본문요약
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문제 정의

  • 따라서 본 연구에서는 중학생을 대상으로 식품첨가물 교육에 대한 인식을 조사하여 청소년의 올바른 식품 선택과 식품첨가물에 대한 올바른 인식에 도움을 주고, 나아가 식품첨가물 교육 프로그램 개발 및 효과적인 식생활 교육의 기초자료를 제공하고자 한다.
  • 본 연구결과를 중심으로 청소년의 식품첨가물 교육에 대한 제언을 하고자 한다. 대부분의 청소년들이 학교에서 식품첨가물에 관한 수업이 필요하다고 느끼고 있고, 교육 필요도, 흥미도, 실생활 도움 정도도 높게 나타났다.
  • 본 연구에서는 자주적인 소비 주체인 청소년을 대상으로 가공식품의 식품첨가물 인식 및 식품첨가물 교육에 대한 인식을 분석함으로써 청소년을 위한 식생활 교육 프로그램 개발 연구의 기초자료를 제공하고, 학교 현장의 교사들이 효과적인 식생활 교육을 할 수 있도록 조력하는 것에 목적을 두었다.

가설 설정

  • 1)Each item was measured by 5-point scales ranging from 1 (never interest) to 5 (very interest). 2)Monosodium glutamate.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
청소년기에 균형 잡힌 영양을 섭취 하는 것이 중요한 이유는? 청소년기는 신체적·심리적·생리적으로 급속한 성장 변화를 나타내는 시기이며, 이 시기에 형성된 식습관은 일생 동안 영향을 미친다. 균형 잡힌 영양섭취는 신체 발육과 성장에 크게 기여하여 외형적인 신장이나 체중 등의 증가뿐만 아니라, 정신적 발달, 성격 형성, 그리고 집중력과 능률에까지도 영향을 주게 된다(Kang DY 2008). 이렇듯 중요한 시기임에도 불구하고 우리나라의 많은 청소년들은 과중한 학업량, 입시에 대한 불안감, 사춘기의 심리적 불안정 및 조기 등교로 인하여 아침을 거르거나, 식사시간이 불규칙하여 올바른 식습관을 유지하거나, 합리적인 식행동을 하기 어려운 실정이다(Koh EK 2007).
식품의 안전성과 관련해서 독물학자들은 식품첨가물에 대해 무엇을 지적하였나? 식품첨가물은 일부 천연품인 것도 있으나, 대개 화학적 합성품이다. 따라서 식품의 안전성과 관련해서 독물학자들은 식품첨가물의 남용이 독을 만들 수 있으므로 이를 과량 섭취할 경우 유독하다고 지적하고 있다. 식품첨가물이 체내에 들어가면 50~80%는 호흡기 및 배설기관을 통해 배출되고, 나머지는 잔류되어 인체에 영향을 미치는 것으로 알려져 있다(Kim & Kim 2005).
식품첨가물이란? 이러한 가공식품에는 흔히 식품첨가물이 함유되어 있는데, 식품첨가물은 식품을 조리, 가공할 때 식품의 품질을 좋게 하고, 보존성과 기호성을 향상시키며, 식품의 영양가나 식품 본질의 가치를 증진시키기 위해 인위적으로 첨가하는 물질로 가공식품에는 필수불가결하게 들어가야 하는 물질이다(Lee YJ 2011).
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참고문헌 (15)

  1. Chang EJ. 1999. A study on consumer consciousness of food additives -By focus of benefits and risks. MS Thesis, Sookmyung Uni. Seoul. Korea 

  2. Hwang SA. 2009. Snack habits and preference of children by perception on food additives of mothers. MS Thesis, Yeungnam Uni. Gyeongsan. Korea 

  3. Jang SH. 2005. Studies on snack food consumption of elementary school Students and motherly awareness for its actual condition. MS Thesis, Chonnam Uni. Gwangju. Korea 

  4. Jeong KH. 2010. Influence of knowledge in food additives on the purchase behaviors of processed foods for middle school students in Seoul. MS Thesis, Hanyang Uni. Seoul. Korea 

  5. Kang DY. 2008. A study on the buying behavior of processed foods and their understanding of food additives in middle school students of Jeju province. MS Thesis, Jeju Uni. Jeju. Korea 

  6. Kim EJ. 2007. Awareness on food additives and purchase of processed foods containing food additives in middle school students. MS Thesis, Korea Uni. Seoul. Korea 

  7. Kim EJ. 2011. A study on intake of processed foods and recognition of food additive of high school students in Gyeongnam area. MS Thesis, Gyeongnam Uni. Masan. Korea 

  8. Kim HJ, Kim MR. 2005. Consumer attitudes towards food additive. J East Soc Dietary Life 15:126-135 

  9. Kim HS. 2008. Research on the purchasing behaviors of high school students according to their knowledge of nutrition. MS Thesis, Sookmyung Uni. Seoul. Korea 

  10. Koh EK. 2007. A study on intake of processed foods and recognition of food labeling in middle school students. MS Thesis, Wonkwang Uni. Iksan. Korea 

  11. Lee JA. 2010. A study on intake and purchasing behaviors of processed foods and recognition of food additives of middle school students in Seoul. MS Thesis, Dongguk Uni. Seoul. Korea 

  12. Lee JI. 2011. Study on recognition of food additives and necessity of nutritional education of middle school students. MS Thesis, Sookmyung Uni. Seoul. Korea 

  13. Lee YJ. 2011. A study on the Effects of the food additive perception and processed food purchase behavior of the high school students. MS Thesis, Ewha Uni. Seoul. Korea 

  14. Park MA. 2010. A study on utilization status of processed food and recognition of food additives of high school students in Ulsan area. MS. Thesis, Ulsan Uni. Ulsan. Korea 

  15. 소비자 안전센터. 2006. 청소년 가공식품 섭취 안전실태 조사. 한국소비자원 

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