Since the prevalence of allergies is increasing, food allergy is a major concern for consumers, as well as for the food industry. The foods that account for over 90% of all moderate to severe allergic reactions to food are milk, eggs, peanuts, soybeans, fish, shellfish, wheat, and tree nuts. Of thes...
Since the prevalence of allergies is increasing, food allergy is a major concern for consumers, as well as for the food industry. The foods that account for over 90% of all moderate to severe allergic reactions to food are milk, eggs, peanuts, soybeans, fish, shellfish, wheat, and tree nuts. Of these food allergens, milk is one of the major animal food allergens in infants and young children. Milk is the first food that an infant is exposed to; therefore, the sensitization rate of milk in sensitive individuals is understandably higher. The mechanisms involved in allergic reactions caused by this hypersensitivity are similar to those of other immune-mediated allergic reactions. The reactions occur in the gastrointestinal tract, skin, and respiratory tract, with headaches and psychological disorders occurring in some instances. The major allergenic proteins in milk are casein, ${\beta}$-lactoglobulin, and ${\alpha}$-lactalbumin, while some of the minor allergenic proteins are lactoferrin, bovine serum albumin, and immunoglobulin. Reliable allergen detection and quantification are essential for compliance with food allergen-labeling regulations, which protect the consumer and facilitate international trade.
Since the prevalence of allergies is increasing, food allergy is a major concern for consumers, as well as for the food industry. The foods that account for over 90% of all moderate to severe allergic reactions to food are milk, eggs, peanuts, soybeans, fish, shellfish, wheat, and tree nuts. Of these food allergens, milk is one of the major animal food allergens in infants and young children. Milk is the first food that an infant is exposed to; therefore, the sensitization rate of milk in sensitive individuals is understandably higher. The mechanisms involved in allergic reactions caused by this hypersensitivity are similar to those of other immune-mediated allergic reactions. The reactions occur in the gastrointestinal tract, skin, and respiratory tract, with headaches and psychological disorders occurring in some instances. The major allergenic proteins in milk are casein, ${\beta}$-lactoglobulin, and ${\alpha}$-lactalbumin, while some of the minor allergenic proteins are lactoferrin, bovine serum albumin, and immunoglobulin. Reliable allergen detection and quantification are essential for compliance with food allergen-labeling regulations, which protect the consumer and facilitate international trade.
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문제 정의
이에 본 고에서는 알레르기 유발식품 표시제 강화 및 회수제 시행에 따른 우유 산업의 피해를 최소화하기 위해서 알레르기 원인식품 및 증상, 발생빈도와 우유 알레르겐의 종류 및 기작, 국가별 표시기준에 대해 알아보고자 한다.
성능/효과
성인의 알레르기 빈도는 영국 1.4∼1.8%, 스페인 4.6%, 오스트레일리아 19.1%로 국가별로 다양하게 나타나서, 알레르기가 섭취하는 식품의 종류나 인간의 유전적 다형성에 의해 영향을 받는다는 것을 추정할 수 있었다.
후속연구
또한 영양학적인 측면을 고려할 때도 영양적 불균형 초래할 수도 있다. 따라서 이러한 문제를 해결하기 위해서 알레르기 유발물질의 정확한 검출을 위한 진단방법과 이를 식품공정 상에서 제거하여 최종 완제품에 최소한의 알레르겐이 함유되도록 저감방법에 대한 연구가 필요하다.
또한 알레르기 유발물질의 진단 및 저감방법에 대한 연구도 뒤따라야 할 것이다. 식품알레르기를 피하는 최선의 방법은 원인 식품을 섭취하지 않는 것이지만, 대부분의 원인 식품 성분이 다른 성분들과 혼합된 형태의 가공식품으로 폭넓게 개발, 유통되고 있는 실정이라 이를 완전히 배제하기가 어려운 경우가 많다.
따라서 다양한 가공식품의 원료 중 알레르기를 유발하는 특정 원인 단백질인 알레르겐의 함유 유무와 그 양에 대한 적절한 표시는 필수적이다. 특별히 어린이 먹거리에 대한 표시기준에 대해서는 정책수립을 위한 체계적인 연구가 필요할 것으로 보인다. 이는 알레르기 유발식품을 함유하는 가공식품의 수·출입을 위해서도 매우 중요한 이슈이다.
질의응답
핵심어
질문
논문에서 추출한 답변
식품 알레르기란 무엇인가?
, 2006). 식품 알레르기는 식이 형태로 생체에 유입한 특정 알레르겐(allergen)에 대해 면역계가 과잉으로 반응하여 여러 가지 증상을 일으키는 것을 의미한다. 식품 알레르기의 주요 증세는 아토피성 피부염, 두드러기, 기도 폐쇄, 천식, 장염, 패혈증 등이 있다.
식품 알레르기의 주요 증세는 무엇인가?
식품 알레르기는 식이 형태로 생체에 유입한 특정 알레르겐(allergen)에 대해 면역계가 과잉으로 반응하여 여러 가지 증상을 일으키는 것을 의미한다. 식품 알레르기의 주요 증세는 아토피성 피부염, 두드러기, 기도 폐쇄, 천식, 장염, 패혈증 등이 있다. 이 중 알레르기의 대표적인 증상인 아토피성 피부염은 환자의 50% 이상이 식품과 연관이 있는 것으로 보도되고 있으며, 이로 인한 국내 직접 비용은 연간 약 20조 원에 달하고, 사회적 기회 상실에 의한 비용은 이보다 클 것으로 추정하고 있다(한국소비자원, 2010).
우유 및 유제품에 의한 알레르기의 주요 증세는 무엇인가?
우유 및 유제품에 의한 알레르기는 우유 속에 존재하는 단백질 알레르겐에 대한 면역학적 반응으로 면역글로불린 E(immunoglobulin E, IgE)로 알려진 항체가 알레르겐과 반응하고, 다시 조직세포가 혈액세포(basophils)와 반응했을 때 발현된다. 주요 증세는 아토피성 피부염, 두드러기, 기도폐쇄, 천식, 장염, 패혈증 등이 있다.
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