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초록
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잡곡류의 항혈전작용을 조사하기 위해 국내산 11종의 잡곡으로부터 80% 에탄올 추출물을 얻어 혈액응고저해활성을 thrombin time (TT)법으로 측정한 결과, 황금찰수수의 에탄올 추출물이 가장 높은 혈액응고저해활성을 보였으며, 뒤이어 청차조 유래의 에탄올 추출물도 혈액응고저해활성을 보였다. 황금찰수수의 에탄올 추출물을 n-hexane, methylene chloride, ethyl acetate 및 n-butanol로 분획하였을 때, 대부분의 TT-저해활성은 hexane과 methylene chloride 분획에 분포하였으며, 이들 분획의 활성은 동일 농도의 aspirin (최종 농도 480 ${\mu}g/ml$)보다 더 높은 것으로 나타났다. 또한 황금찰수수의 에탄올 추출물의 혈액응고저해활성은 activated partial thromboplastin time (APTT)법 및 prothrombin time (PT)법으로도 확인되었다. 이때 APTT-저해활성은 hexane 및 methylene chloride분획에 주로 분포하였으나 PT-저해활성은 hexane 분획에 주로 분포하였다. 이들 분획들의 APTT-저해활성 및 PT-저해활성은 warfarin (최종농도 3.13 mg/ml) 보다 더 높은 것으로 확인되었다. 황금찰수수 유래 에탄올 추출물의 TT-저해활성은 열 안정성 및 pH 안정성이 매우 우수하였다. 한편, 이와 같은 황금찰수수 유래 에탄올추출물, hexane 분획 및 methylene chloride 분획의 경우는 피브린 응괴를 가용화할 수 있는 피브린용해활성을 지닌 것으로 나타났다. 이러한 결과들은 황금찰수수가 혈액응고저해활성과 혈전용해활성을 지니고 있음을 보여주며, 아울러 항혈전 식이요법의 소재가 될 수 있음을 시사한다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

To examine whether miscellaneous cereal grains have an antithrombotic effect, we investigated the anticoagulant activity of 80% ethanol extracts from eleven selected miscellaneous cereal grains. The 80% ethanol extract of hwanggeumchal sorghum (Sorghum bicolor) showed the highest anticoagulant activ...

주제어

AI 본문요약
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제안 방법

  • In order to screen eleven miscellaneous cereal grains for anticoagulant effect on thrombin-mediated coagulation, the 80% ethanol extracts from individual miscellaneous cereal grains were dissolved in DMSO, and then their effects on thrombin time (TT) were investigated. As shown in Fig.
  • To assess anticoagulant activity of sample, the effect of sample on thrombin time (TT) was determined using an Auto Blood Coagulation Analyzer (Sysmex CA-540, Japan), according to the manufacturer’s instructions.
  • To assess inhibitory effect of the sample on the intrinsic pathway of coagulation cascade, activated partial thromboplastin time (APTT) was determined using an Auto Blood Coagulation Analyzer (Sysmex CA-540), according to the manufacturer’s instructions.

대상 데이터

  • Eleven miscellaneous cereal grains, including proso millet (polished grains), yellow glutinous proso millet (unpolished grains), glutinous sorghum (polished grains), hwanggeumchal sorghum (unpolished grains), white glutinous sorghum (unpolished grains), yellow glutinous foxtail millet (polished grains), non-glutinous foxtail millet (polished grains), green glutinous foxtail millet (unpolished grains), golden foxtail millet (unpolished grains), barnyard millet (unpolished grains), and adlay (polished grains) harvested in Korea were provided by National Institute of Crop Science, Rural Development Administration, Miryang, Gyeongnam 627-803, Korea. As shown in Fig.
  • The thrombin time (TT)-inhibitory activity (%)=(coagulation time of sample/coagulation time of negative control)×100. The experiment was performed in triplicates.

데이터처리

  • The statistical significance was calculated with Student’s t-test.
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