$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

Analysis of Microflora Profile in Korean Traditional Nuruk 원문보기

Journal of microbiology and biotechnology, v.23 no.1, 2013년, pp.40 - 46  

Song, Sang Hoon (CJ Foods R&D) ,  Lee, Chunghee (Department of Food Engineering, Dankook University) ,  Lee, Sulhee (Department of Food Science and Biotechnology, Gachon University) ,  Park, Jung Min (Korea Culture Center of Microorganisms, Korea Federation of Culture Collections) ,  Lee, Hyong-Joo (Department of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ,  Bai, Dong-Hoon (Department of Food Engineering, Dankook University) ,  Yoon, Sung-Sik (Division of Biological Science and Technology, Yonsei University) ,  Choi, Jun Bong (Graduate School of Hotel and Tourism, The University of Suwon) ,  Park, Young-Seo (Department of Food Science and Biotechnology, Gachon University)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

A variety of nuruk were collected from various provinces in Korea, and their microflora profiles were analyzed at the species level. A total of 42 nuruk samples were collected and when the viable cell numbers in these nuruk were enumerated, the average cell numbers of bacteria, fungi, yeast, and lac...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

가설 설정

  • 2)The same superscripts in a column are not significantly different from each other at p < 0.05.
  • 3)ND: not detected.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (23)

  1. Baek, S. Y., H. J. Yun, H. S. Choi, S. B. Hong, B. S. Koo, and S. H. Yeo. 2010. Screening and characteristics of useful fungi for brewing from commercial nuruk in Chungcheong Province. Kor. J. Microbiol. Biotechnol. 38: 373-378. 

  2. Chung, H. K. 1970. Studies on kokja of high quality. (Part 1) Preparation of new type kokja and its activity. Food Sci. Biotechnol. 2: 88-92. 

  3. Hong, Y., Y. B. Kim, S. O. Park, and E. H. Choi. 1997. Microflora and physicochemical characteristics of nuruk and main mashes during fermentation of a traditional Andong soju. Food Sci. Biotechnol. 6: 297-303. 

  4. Jang, J. H. 1989. History of Korean traditional rice wine. Kor. J. Diet. Cult. 4: 271-274. 

  5. Jo, G. Y. and C. W. Lee. 1997. Isolation and identification of the fungi from nuruk. J. Korean Soc. Food Nutr. 26: 759-766. 

  6. Jung, H. K., C. D. Park, H. H. Park, G. D. Lee, I. S. Lee, and J. H. Hong. 2006. Manufacturing and characteristics of Korean traditional liquor, hahyangju prepared by Saccharomyces cerevisiae HA3 isolated from traditional nuruk. Korean J. Food Sci. Technol. 38: 659-667. 

  7. Kang, T. Y., G. H. Oh, and K. Kim. 2000. Isolation and identification of yeast strains producing high concentration of ethanol with high viability. Kor. J. Appl. Microbiol. Biotechnol. 28: 309-315. 

  8. Kim, C. J., M. J. Oh, and S. Y. Kim. 1975. Studies on the induction of available mutants of takju yeast by UV light irradiation. (Part 1) On the selection and identification of the mutants. J. Korean Agric. Chem. Soc. 18: 10-15. 

  9. Kim, H. S., J. S. Hyun, J. Kim, H. P. Ha, and T. S. Yu. 1997. Characteristics of useful fungi isolated from traditional Korean nuruk. J. Korean Soc. Food Nutr. 26: 767-774. 

  10. Kim, H. S., J. S. Hyun, J. Kim, H. P. Ha, and T. S. Yu. 1998. Enzymological characteristics and identification of useful fungi isolated from traditional Korean nuruk. Kor. J. Microbiol. Biotechnol. 26: 456-464. 

  11. Kim, I. H. and W. S. Park. 1996. Comparison of fermentation characteristics of Korean traditional alcoholic beverage with different input step and treatment of rice and nuruk, Koreanstyle bran koji. Korean J. Diet. Cul. 11: 339-348. 

  12. Larkin, M. A., G. Blackshields, N. P. Brown, R. Chenna, P. A. McGettigan, H. McWilliam, et al. 2007. Clustal W and Clustal X version 2.0. Bioinformatics 23: 2947-2948. 

  13. Lee, J. H. and T. S. Yu. 2000. Identification and characteristics of lactic acid bacteria isolated from nuruk. Korean J. Biotechnol. Bioeng. 15: 359-365. 

  14. Lee, J. S., G. Y. Heo, J. W. Lee, Y. J. Oh, J. A. Park, Y. H. Park, et al. 2005. Analysis of kimchi microflora using denaturing gradient gel electrophoresis. Int. J. Food Microbiol. 102: 143-150. 

  15. Lee, S. S., D. H. Park, S. K. Seong, and J. Y. Yoo. 1997. Studies on the fungal isolates (Aspergillus species) inhabiting at the cereals in Korea. Korean J. Mycol. 25: 35-45. 

  16. No, W. S. 2007. Zymurgy, pp. 319-320. Backsan Publishing, Seoul, Korea. 

  17. Park, J. W., K. H. Lee, and C. Y. Lee. 1995. Identification of filamentous molds isolated from Korean traditional nuruk and their amylolytic activies. Kor. J. Appl. Microbiol. Biotechnol. 23: 737-746. 

  18. Rzhetsky, A. and M. Nei. 1992. A simple method for estimating and testing minimum evolution trees. Mol. Biol. Evol. 9: 945-967 

  19. Seo, M. J. and S. R Ryu. 2002. Screening and characteristics of ethanol tolerant strain Saccharomyces cerevisiae SE211. Kor. J. Microbiol. Biotechnol. 30: 216-222. 

  20. Seo, M. Y., J. K. Lee, B. H. Ahn, and S. K. Cha. The changes of microflora during the fermentation of takju and yakju. Kor. J. Food Sci. Technol. 37: 61-66. 

  21. Yu, K. W., S. K. Seong, S. S. Lee, and J. Y. Yoo. 1996. Studies on the fungal isolates of mucorales collected from Korean home made mejus and nuluks. Korean J. Mycol. 24: 280-292. 

  22. Yu, T. S., J. Kim, H. S. Kim, J. S. Hyun, H. P. Ha, and M. G. Park. 1996. Bibliographical study on microorganisms of traditional Korean (until 1945). J. Korean Soc. Food Nutr. 25: 170-179. 

  23. Yu, T. S., J. Kim, H. S. Kim, J. S. Hyun, H. P. Ha, and M. G. Park. 1998. Bibliographical study on microorganisms of traditional Korean nuruk (since 1945). J. Korean Soc. Food Nutr. 27: 789-799. 

저자의 다른 논문 :

관련 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로