최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품영양과학회지 = Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition, v.42 no.11, 2013년, pp.1792 - 1798
Cedrela sinensis is a Korean traditional wild herb that has a special taste and aroma. This study is conducted to investigate the effect of Cedrela sinensis powder on the antioxidant activity and the quality characteristics of Maejakgwa (Korean traditional cookie). Maejakgwa was prepared with differ...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
참죽나무는 무엇인가? | 참죽나무(Cedrela sinensis)는 멀구슬나무과에 속하는 낙엽교목으로 참죽나무의 어린 순을 “참죽”이라고 하는데 지역에 따라 가죽나무라고도 불리운다(1). 참죽나무는 특유의 향으로 인해 병충해가 없어 농약으로부터 자유로운 무공해 식품이다. | |
참죽나무 잎에 함유하고 있는 물질은? | 참죽나무는 예로부터 주로 새순을 식품으로 이용해 왔으며, 특히 사찰에서 차나 나물 등으로 즐겨먹던 전통식품 중 하나이다(2). 참죽나무 잎에는 단백질, 당질, 지질, 철분, 칼슘 및 비타민 C가 함유되어 있고, 민간에서는 장염, 이질 등의 치료에 이용되며 수렴제, 피부질환에 효능이 있는 것으로 알려져 있다(3). 경상도와 전라도 일부 지역에서 채집하여 먹던 참죽 잎은 현재 충남 금산, 경남 하동, 충북 영동 지방을 중심으로 농가에서 활발하게 재배되고 있다(2). | |
참죽 분말을 첨가한 매작과의 DPPH 라디칼 소거능에 대한 결과는 어떠한가? | 2에 제시하였다. 참죽 분말의 유리 라디칼소거능은 50 μg/mL 수준에서 56.28±0.90%로 나타났다. 참죽 매작과의 DPPH 라디칼 소거능은 500 μg/mL 수준에서 참죽 분말 5%, 10%, 15%, 20%의 첨가량에 따라 37.71±0.69%, 43.39±1.96%, 61.32±2.93%, 83.49±2.69%로 대조군의 23.13±0.48%에 비해 높은 라디칼 소거능을 나타내었으며, 시료의 첨가량에 비례하여 활성이 증가하는 결과를 보여주었다(P<0.001). 참죽나무 잎을 계절별로 채취하여 용매별 항산화성분을 분석한 연구 결과(2) 유기용매 중 극히 소량의 폴리페놀이 측정된 hexane layer에서 가장 높은 DPPH 소거활성이 측정되었으며, hexane으로 추출한 시료에서는 면역증강 및 염증억제 효과가 있음을 보고하였다. Cho(16)의 연구에서 참죽나무 잎의 methanol 추출물은 대두유의 산패를 억제하는 효과가 있으며 항산화 효과가 우수하다고 보고하였다. |
Shin HJ, Jeon YJ, Shin HJ. 2008. Physiological activities of extracts of Cedrela sinensis leaves. Korean J Biotechnol Bioeng 23: 164-168.
Park JC, Yu YB, Lee JH, Kim NJ. 1994. Studies on the chemical components and biological activities of edible plants in Korea - Anti-inflammatory and anlagesic effects of Cedrela sinensis, Oenanthe javanica and Artemisia princeps var. Orientalis - . J Korean Soc Food Nutr 23:116-119.
Park JC, Chun SS, Kim SH. 1995. Changes on the quercitrin content in the preparation for the leaves of Cedrela sinensis. Korean J Soc Food Sci 11: 303-308.
Park JC, Chun SS, Young HS, Kim SH. 1993. Studies on the chemical components and biological activities of edible plants in Korea (II) - Isolation and quantitative analysis of flavonoids from the leaves of Cedrela sinensis A. Juss. by HPLC - . J Korean Soc Food Nutr 22: 581-585.
Park JC, Kim SH. 1995. Seasonal variation of flavonoid contents in the leaves of Cedrela sinensis. J Korean Soc Food Nutr 24: 578-581.
Shin HJ, Jeon YJ, Shin HJ. 2008. Physiological activities of extracts of Cedrela sinensis leaves. Korean J Biotechnol Bioeng 23: 164-168.
Bae SM, Kim MB, Jeong EH, Shin HY, No CW. 2012. Characteristics of Gochujang with Cedrela sinensis Juss. Abstract No P3-9 presented at Annual Meeting of Korean Society of Medicinal Crop Science. Chungcheongbuk-do, Korea.
Jin SY. 2007. Antioxidant activity in pomegranate and development of the Maejakgwa added pomegranate extract. PhD Dissertation. Sookmyung Women's University. p 1-160.
Swain T, Hillis WE, Oritega M. 1959. Phenolic constituents of Ptunus domestioa. I. quantitative analysis of phenolic constituents. J Sci Food Agric 10: 83-88.
Lee YU, Huang GW, Liang ZC, Mau JL. 2007. Antioxidant properties of three extracts from Pleurotus citrinopileatus. LWT-Food Sci Technol 40: 823-833.
Pyler EJ. 1979. Physical and chemical test methods. Baking science and technology, Col.II. Sosland Pub. Co., Manhattan, KA, USA. Vol 2, p 891-895.
Ragaee S, Abdel-Aal ESM, Noaman M. 2006. Antioxidant activity and nutrient composition of selected cereals for food use. Food Chem 98: 32-38.
Cho HS. 1999. Antioxidative effect of leaves of Cedrela sinensis extracts on linolieic acid and soybean oil. J East Asian Soc Dietary Life 9: 100-106.
Lee JY, Ju JC, Park HJ, Heu ES, Choi SY, Shin JH. 2006. Quality characteristics of cookies with bamboo leaves powder. Korean J Food & Nutr 19: 1-7.
Cho HS, Park BH, Kim KH, Kim HA. 2006. Antioxidative effect and quality characteristics of cookies made with Sea tangle power. Korean J Food Culture 21: 541-549.
Kang NE, Lee IS. 2007. Quality characteristics of the sugar cookie with varied levels of resistant starch. Korean J Food Culture 22: 468-474.
McWilliams M. 2001. Foods experimental perspectives. 5th ed. Prentice-Hall Inc., Upper Saddle River, NJ, USA. p 358-359.
Cho HS, Kim KH. 2012. Quality characteristics of Maejakgwa containing various levels of Eriobotrya japonica leaf powder. J East Asian Soc Dietary Life 22: 550-557.
Park GS, Park EJ. 2011. Quality charicteristic of Korean traditional fried cookie (Maejakgwa) prepared with chitosan during storage. J Chitin Chitosan 16: 254-261.
Kim KS, Choi SY. 2008 The effect of herbs on storage characteristics of maejakgwa. Korean J Food & Nutr 21: 320-327.
Park BH, Cho HS, Kim KH, Kim SS, Kim HA. 2008. The oxidative stability of solvent extracts of sea tangle powder (STP) and Maejakgwa made with STP. Korean J Food Cookery Sci 24: 452-459.
Kim KH, Cho HS. 2009. Assessment of quality characteristics of maejakgwas prepared with shrimp powder as a snack served to kindergarteners. J East Asian Soc Dietary Life 19: 401-408.
Kim GS, Park GS. 2008. Quality characteristics of cookies prepared with lotus powder. Korean J Food Cookery Sci 24: 398-404.
Park ID, Cho HS. 2010. Quality characteristics of dried noodles with added loquat leaf powder. Korean J Food Culture 26: 709-716.
Chang SK, Kim JH, Oh HS. 2008. The development of functional cold buckwheat noodles using biological activity of hot water extracts of Ligularia fischeri and Angelica gigas Nakai. Korean J Food Culture 23: 479-488.
Oh HS. 2004. Biological activities of bamboo leaf and quality characteristics of buckwheat cold noodle using bamboo leaf powder as a functional ingredient. Korean J Food Cookery Sci 20: 498-504.
Kim YA. 2002. Effects of mulberry leaves powder on the cooking characteristics of noodle. Korean J Food Cookery Sci 18: 632-636.
Lee HH, Koh BK. 2002. Sensory characteristics of Maejak- gwa with persimmon powder. Korean J Soc Food Cookery Sci 18: 216-224.
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.