최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국균학회지 = The Korean journal of mycology, v.42 no.4, 2014년, pp.312 - 321
전성민 (국립산림과학원 화학미생물과) , 가강현 (국립산림과학원 화학미생물과) , 홍기성 (산림조합중앙회 산림버섯연구센터)
Tricholoma bakamatsutake is one of the edible ectomycorrhizal mushrooms as an allied species of Tricholoma matsutake. This is the first report on physical characteristics of T. bakamatsutake strains collected from Quercus mongolica forests in Korea. The pure cultures of these strains were isolated f...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
Tricholoma bakamatsutake Hongo는 무엇인가? | Tricholoma bakamatsutake Hongo는 주름버섯목(Agaricales), 송이과(Tricholomataceae)에 속하는 외생균근성 버섯류의 하나로[1], 일본에서는 ‘バカマツタケ(Bakamatsutake)’라 부른다[2]. T. | |
송이와 비교한, T. bakamatsutake의 크기는? | 그러나 자세히 살펴보면, T. bakamatsutake는 송이보다 조금 더 작고, 조직이 부숴지기 쉬우며, 주름살에 주름낭상체(cheilocystidia)가 존재하는 것으로 알려져 있다[3]. 송이는 한 국, 일본, 중국 북동부, 러시아 등지의 소나무림에 널리 분 포하고 있는 반면, T. | |
최한기가 지은 종합 농서 ‘농정회요(農政會要)’에 ‘假松茸’라는 표기가 있으며, 송이 냄새가 나서 먹을 수 있다고 기술되어 있는데, 이러한 부분으로 추측할 수 있는 것은? | bakamatsutake에 관한 기록을 찾아볼 수 있는데, 조선 후기의 실학자인 최한기가 지은 종합 농서 ‘농정회요(農政會要)’에는 ‘假松茸’이라 표기되어 있으며, 송이 냄새가 나서 먹을 수 있다고 기술하였다[5]. 이러한 기록을 보면 과거 우리나라에도 T. bakamatsutake가 발생하여 식용으로 취급되었을 것이라 추정할 수 있다. |
Index Fungorum. Search Index fongorum [Intenet]. Index Fungorum Partnership; 2014. Available from http://www.indexfungorum.org/Names/NamesRecord.asp?RecordID324912.
Ohta A. Ability of ectomycorrhizal fungi to utilize starch and related substrates. Mycoscience 1997;38:403-8.
Hosford D, David P, Randy M, Michael A. Ecology and management of the commercially harvested American matsutake mushroom. Gen. Tech. Rep. PNW-GTR-412. Portland, OR: U.S. Department of Agriculture, Forest Service, Pacific Northwest Research Station; 1997.
Yamada T. Isolation of Tricholoma matsutake and T. bakamatsutake cultures from collected filed-collected ectomycorrhizas. Mycoscience 2001;42:43-50.
Choi HK. Nongzhenghuiao III. In: Lee GY, editor. Ancient agricultural books that were collected and translated by RDA (Rural Development Administration); 2007.
Wills RM, Lipsey RG. An economic strategy to develop nontimber forest products and services in British Columbia. Final Report; Forest Renewal BC Project No. PA97538-ORE. Cognetics International Research Inc.; 1999.
Yamada A. Utility of mycorrhizal mushrooms as food resources in Japan. J Fac Agric Shinshu Univ 2002;38:1-17.
American Type Culture Collection (ATCC); 2014 Available from http://www.atcc.org/
Terashima Y. Change in medium components and colony morphology due to mycelial growth of ectomycorrhizal fungus Tricholoma bakamatsutake. Mycoscience 1994;35:153-9.
Terashima Y. Carbon and nitrogen utilization and acid production by media of the ectomycorrhizal fungus Tricholoma bakamatsutake in vitro. Mycoscience 1999;40:51-6.
Yamanaka T. Researches for development of the cultivation of matsutake, a prized mushroom produced by the ectomycorrhizal basidiomycete Tricholoma matsutake. Bulletin of FFPRI 2012;11:85-95.
Zimbro MJ, Power DA. Manual of microbiological culture media. Sparks: Becton Dickinson and Company; 2003.
Marx DH. The influence of ectotrophic mycorrhizal fungi on the resistance of pine roots to pathogenic infections. I. Antagonism of mycorrhizal fungi to root pathogenic fungi and soil bacteria. Phytopathology 1969;59:153-63.
Kasana RC, Salwan R, Dhar H., Dutt S, Gulati A. A rapid and easy method for the detection of microbial cellulases on agar plates using gram's iodine. Curr Microbiol 2008;57:503-7.
Harvey LM. Cultivation techniques for the production of ectomycorrhizal fungi. Biotech Adv 1991;9:13-29.
Madigan MT, Martinko JM and Parker J. Brock biology of microorganisms. 9th ed. New Jersey: Prentice-Hall Inc.; 2000.
Read DJ, Leake JR, Langdale AR. The nitrogen nutrition of mycorrhizal fungi and their host plants. In: Nitrogen, phosphorus and sulphur utilization by fungi. Cambridge University Press; 1989. p. 181-204.
Kusuda M, Ueda M, Miyatake K, Terashita T. Characterization of the carbohydrase productions of an ectomycorrhizal fungus, Tricholoma matsutake. Mycoscience 2008;49:291-7.
Terashita T, Kono M, Yoshikawa K, Shishiyama J. Productivity of hydrolytic enzymes by mycorrhizal mushrooms. Mycoscience 1995;36:221-5.
Yamanaka T, Ota Y, Konno M, Kawai M, Ohta A, Neda H, Terashima Y, Yamada A. The host ranges of conifer-associated Tricholoma matsutake, Fagaceae-associated T. bakamatsutake and T. fulvocastaneum are wider in vitro than in nature. Mycologia 2014;106:397-406.
해당 논문의 주제분야에서 활용도가 높은 상위 5개 콘텐츠를 보여줍니다.
더보기 버튼을 클릭하시면 더 많은 관련자료를 살펴볼 수 있습니다.
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
오픈액세스 학술지에 출판된 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.