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도라지 추출물의 항균작용 및 항염작용
Antibacterial and anti-inflammatory effects of Platycodon grandiflorum extracts 원문보기

디지털융복합연구 = Journal of digital convergence, v.12 no.3, 2014년, pp.359 - 366  

김정 (수원여자대학교 치위생과)

초록
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본 연구에서는 도라지 추출물의 항균활성을 밝히고자 S. mutans와 C. albicans에 대한 영향을 조사하였다. 또한 항염활성을 알아보고자 Raw 264.7 세포에서 추출물 농도에 따른 NO 생성 저해율을 조사하였다. 연구 재료는 국내산 100% 도라지분말을 구입하여 사용하였으며, 실험균주로는 S. mutans KCTC 3065 와 C. albicans KCTC 7965를 사용하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 도라지 추출물의 농도가 높을수록 S. mutans의 성장 억제율이 현저히 높아졌다. 도라지 추출물의 농도가 높을수록 C. albicans의 성장 억제율이 현저히 높아졌다. Raw 264.7세포에서 추출물을 10, $20{\mu}g/ml$의 농도로 첨가하였을 때 각각 29.2, 26.1%의 NO 생성 저해율이 나타났다. 이는 도라지가 항균 및 항염물질로서 활용 가능함을 의미한다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study investigated the impact on S. mutans와 C. albicans in order to reveal the antimicrobial activity of Platycodon grandiflorum extracts. In addition, it examined NO generation inhibition rate in accordance with the extract concentration from Raw 264.7 cell in order to find out anti-inflammato...

주제어

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문제 정의

  • albicans of Platycodon grandiflorum extracts. In addition, this study aimed to propose the potential as antimicrobial and anti-inflammatory natural substance.
  • This study investigated the impact on S.mutans and C. albicans in order to reveal the antimicrobial activity of Platycodon grandiflorum extracts. In addition, it examined NO generation inhibition rate in accordance with the extract concentration from Raw 264.
  • This study investigated the impact on S.mutans와 C. albicans in order to reveal the antimicrobial activity of Platycodon grandiflorum extracts. In addition, it examined NO generation inhibition rate in accordance with the extract concentration from Raw 264.

가설 설정

  • 1. Growth inhibition rate of S.mutans became significantly higher with higher concentration of Platycodon grandiflorum extracts. Growth inhibition rate was found to be approximately 85 percent as compared with the control group in the case of adding the extract of 2 percent.
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참고문헌 (20)

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