$\require{mediawiki-texvc}$

연합인증

연합인증 가입 기관의 연구자들은 소속기관의 인증정보(ID와 암호)를 이용해 다른 대학, 연구기관, 서비스 공급자의 다양한 온라인 자원과 연구 데이터를 이용할 수 있습니다.

이는 여행자가 자국에서 발행 받은 여권으로 세계 각국을 자유롭게 여행할 수 있는 것과 같습니다.

연합인증으로 이용이 가능한 서비스는 NTIS, DataON, Edison, Kafe, Webinar 등이 있습니다.

한번의 인증절차만으로 연합인증 가입 서비스에 추가 로그인 없이 이용이 가능합니다.

다만, 연합인증을 위해서는 최초 1회만 인증 절차가 필요합니다. (회원이 아닐 경우 회원 가입이 필요합니다.)

연합인증 절차는 다음과 같습니다.

최초이용시에는
ScienceON에 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 로그인 (본인 확인 또는 회원가입) → 서비스 이용

그 이후에는
ScienceON 로그인 → 연합인증 서비스 접속 → 서비스 이용

연합인증을 활용하시면 KISTI가 제공하는 다양한 서비스를 편리하게 이용하실 수 있습니다.

광원의 종류, 주기와 세기의 변화에 따른 '신홍쌈' 배추 내 글루코시놀레이트 함량
Variation of glucosinolate contents of 'Sinhongssam' grown under various light sources, periods, and light intensities 원문보기

농업과학연구 = CNU Journal of agricultural science, v.41 no.2, 2014년, pp.125 - 133  

이건령 (충남대학교 생물환경화학과) ,  김영진 (충남대학교 생물환경화학과) ,  천진혁 (충남대학교 생물환경화학과) ,  이민기 (충남대학교 생물환경화학과) ,  류동기 (충남대학교 바이오시스템기계공학과) ,  박수형 (농촌진흥청 국립원예특작과학원) ,  정선옥 (충남대학교 바이오시스템기계공학과) ,  박상언 (충남대학교 식물자원학과) ,  임용표 (충남대학교 원예학과) ,  김선주 (충남대학교 생물환경화학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The variation of glucosinolates (GSLs) in Chinese cabbage ('Sinhongssam') (Brassica rapa L. spp. pekinensis) cultivated under lights to control plant growth conditions was evaluated at different development stages. Under experimental conditions in plant factory system, plant growth conditions includ...

주제어

AI 본문요약
AI-Helper 아이콘 AI-Helper

* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.

가설 설정

  • 2)ND, not detected.
본문요약 정보가 도움이 되었나요?

질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
발광 다이오드가 작물 재배연구에 주로 이용되는 이유는? 보광을 위한 인공 광원으로는 고압 나트륨등, 메탈 할라이드등, 형광등, 백열등을 주로 사용해왔으나, 반도체 산업의 발전으로 인해 개발된 발광 다이오드(Light Emitting Diode, LED)는 긴 내구성과 사용시간, 상대적으로 낮은 발열과 전력소모 그리고 특정한 파장만을 방출할 수 있어 작물 재배 연구에 이용되고 있다(Massa et al., 2008).
보광을 위한 인공 광원의 종류는? 보광을 위한 인공 광원으로는 고압 나트륨등, 메탈 할라이드등, 형광등, 백열등을 주로 사용해왔으나, 반도체 산업의 발전으로 인해 개발된 발광 다이오드(Light Emitting Diode, LED)는 긴 내구성과 사용시간, 상대적으로 낮은 발열과 전력소모 그리고 특정한 파장만을 방출할 수 있어 작물 재배 연구에 이용되고 있다(Massa et al., 2008).
식물체 내 글루코시놀레이트의 약학적 기능은? 글루코시놀레이트(glucosinolates, GSLs)는 배추과 채소에 많이 함유된 이차대사산물이며 현재 약 200종의 GSLs가 알려져 있다(Clarke, 2010). 식물체 내 GSLs는 쓴맛과 매운 향을 내며 항암효과와 곤충기피를 유발하는 등의 다양한 약학적 기능을 가지고 있다(Zhang and Talalay, 1994). GSL중 하나인 progoitrin은 포유동물에게 갑상선종(goiter)을 유발하는 것으로 알려져 있다.
질의응답 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (27)

  1. Brown CS, Schuerger AC, Sager JC. 1995. Growth and photomorphogenesis of pepper plants grown under red light-emitting diodes supplemented with blue or far-red illumination. Journal of the American Society for Horticultural Science 120:808-813. 

  2. Burnside CA, Bohning RH. 1957. The Effect of Prolonged Shading on the Light Saturation Curves of Apparent Photosynthesis in Sun Plants. Plant Physiology 32:61. 

  3. Cartea ME, Velasco P. 2008. Glucosinolates in Brassica foods: bioavailability in food and significance for human health. Phytochemistry Reviews 7:213-229. 

  4. Charron CS, Sams CE. 2004. Glucosinolate Content and Myrosinase Activity in Rapid-cycling Brassica oleracea Grown in a Controlled Environment. Journal of the American Society for Horticultural Science 129:321-330. 

  5. Chen I, Safe S, Bjeldanes L. 1996. Indole-3-carbinol and diindolylmethane as aryl hydrocarbon (Ah) receptor agonists and antagonists in T47D human breast cancer cells. Biochemical pharmacology 51:1069-1076. 

  6. Clarke DB. 2010. Glucosinolates, structures and analysis in food. Analytical methods 2:310-325. 

  7. Deitzer GF, Hayes R, Jabben M. 1979. Kinetics and time dependence of the effect of far red light on the photoperiodic induction of flowering in Wintex barley. Plant physiology 64:1015-1021. 

  8. Downs RJ. 1956. Photoreversibility of flower initiation. Plant physiology 31:279-284. 

  9. Goins GD, Yorio NC, Sanwo MM, Brown CS. 1997. Photomorphogenesis, photosynthesis, and seed yield of wheat plants grown under red light-emitting diodes (LEDs) with and without supplemental blue lighting. Journal of experimental botany 48:1407-1413. 

  10. Greer MA. 1957. Goitrogenic substances in food. The American Journal of Clinical Nutrition 5:440-444. 

  11. Hayes JD, Kelleher MO, Eggleston IM. 2007. Anticarcinogenic effects of glucosinolate breakdown products. Dietary vitamins, polyphenols, selenium and probiotics: biomarkers of exposure and mechanisms of anticarcinogenic action. edited by Akesson B, Mercke P. pp. 140-159. Nofer Institute of Occupational Medicine. Lodz, Poland. 

  12. Higdon JV, Delage B, Williams DE, Dashwood RH. 2007. Cruciferous vegetables and human cancer risk: epidemiologic evidence and mechanistic basis. Pharmacological Research 55:224-236. 

  13. International Standards Organization. 1992. Rapeseed: Determination of glucosinolates content - Part 1: Method using High performance liquid chromatography, ISO 9167-1: 1992. Geneva, Switzerland. pp. 1-9. 

  14. Kim JH. 2009. The trend and outlook of plant factory. Korea Rural Economic Institute. Accessed in http://imd.krei.re.kr: 8888/pdf/pdfsource/99240p.pdf. 

  15. Kim SJ, Ishii G. 2006. Glucosinolate profiles in the seeds, leaves and roots of rocket salad (Eruca sativa Mill.) and anti-oxidative activities of intact plant powder and purified 4-methoxyglucobrassicin. Soil science and plant nutrition 52:394-400. 

  16. Lee HA, Song YO, Jang MS, Han JS. 2013. Effect of Ecklonia cava on the quality Kimchi during fermentation. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition 42:83-88. 

  17. Lefsrud MG, Kopsell DA, Sams CE. 2008. Irradiance from distinct wavelength light-emitting diodes affect secondary metabolites in kale. HortScience 43:2243-2244. 

  18. Luthy J, Carden B, Friederich U, Bachmann M. 1984. Goitrin a nitrosatable constituent of plant foodstuffs. Experientia 40: 452-453. 

  19. Massa GD, Kim HH, Wheeler RM, Mitchell CA. 2008. Plant productivity in response to LED lighting. HortScience 43: 1951-1956. 

  20. Matsuda RK, Ohashi-Kaneko, Fujiwara K, Goto E, Kurata K. 2004. Photosynthetic characteristics of rice leaves grown under red light with or without supplemental blue light. Plant and Cell Physiology 45:1870-1874. 

  21. Morgan DC, Smith H. 1979. A systematic relationship between phytochrome-controlled development and species habitat, for plants grown in simulated natural irradiation. Planta 145: 253-258. 

  22. Schwartz A, Zeiger E. 1984. Metabolic energy for stomatal opening: Roles of photophosphorylation and oxidative phosphorylation. Planta 161:129-136. 

  23. Takatsuji M. 2007. Plant factory. pp. 1-3. World science publisher, Seoul, Korea. 

  24. Tazawa S. 1999. Effects of various radiant sources on plant growth (Part 1). Japan Agricultural Research Quarterly 33: 163-176. 

  25. Timergalina LN, Vysotskaya LB, Veselov SY, Kudoyarova GR. 2007. Effect of increased irradiance on the hormone content, water relations, and leaf elongation in wheat seedlings. Russian Journal of Plant Physiology 54:633-638. 

  26. Yorio NC, Goins GD, Kagie HR, Wheeler RM, Sager JC. 2001. Improving spinach, radish, and lettuce growth under red lightemitting diodes (LEDs) with blue light supplementation. HortScience 36:380-383. 

  27. Zhang Y, Talalay P. 1994. Anticarcinogenic activities of organic isothiocyanates: chemistry and mechanisms. Cancer research 54:1976-1981. 

저자의 다른 논문 :

LOADING...

관련 콘텐츠

오픈액세스(OA) 유형

BRONZE

출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문

이 논문과 함께 이용한 콘텐츠

저작권 관리 안내
섹션별 컨텐츠 바로가기

AI-Helper ※ AI-Helper는 오픈소스 모델을 사용합니다.

AI-Helper 아이콘
AI-Helper
안녕하세요, AI-Helper입니다. 좌측 "선택된 텍스트"에서 텍스트를 선택하여 요약, 번역, 용어설명을 실행하세요.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.

선택된 텍스트

맨위로