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혼합야채추출물의 항산화 및 항당뇨 효과 증진을 위한 톳, 매생이, 미역귀의 첨가효과
Effects of the addition of Hizikia fusiforme, Capsosiphon fulvescens, and Undaria pinnatifida sporophyll on antioxidant and inhibitory potential against enzymes related to type 2 diabetes of vegetable extract 원문보기

한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, v.21 no.4, 2014년, pp.460 - 467  

통타오 (목포대학교 식품공학과) ,  장성매 (목포대학교 식품공학과) ,  고두옥 (목포대학교 식품공학과) ,  김보석 (목포대학교 식품공학과) ,  정광진 (목포대학교 식품공학과) ,  강성국 (목포대학교 식품공학과)

초록
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혼합야채추출물의 항산화와 ${\alpha}$-amylase 및 ${\alpha}$-glucosidase 억제활성 증진을 위해서 톳, 매생이, 미역귀의 첨가효과를 분석하였으며 해조류 첨가된 야채추출물의 일반성분과 미네랄 함량 변화를 조사하였다. 3가지 해조류의 첨가량은 야채추출물의 일반성분에 유의적으로 영향을 미치지 않은 반면 톳과 미역귀 5% 첨가에 의해 칼슘, 나트륨, 칼륨, 마그네슘, 철분 함량이 유의적으로 증가하였다. 톳 20% 첨가한 경우 총 폴리페놀 함량과 환원능력이 야채추출물보다 각각 47.08와 16.82%로 유의적으로 증가하였다. 반면에 3가지 해조류 첨가에 의한 hydroxyl radical 소거활성이 큰 변화가 없었다. 톳, 매생이, 미역귀 20% 첨가에 의해 DPPH radical 소거활성이 각각 27.47, 22.25, 17.27%로 유의적으로 증가하였다. 해조류 첨가된 혼합 야채 추출물이 상대적으로 약한 ${\alpha}$-amylase 억제활성을 지니고 있는 동시에 강한 ${\alpha}$-glucosidase 억제활성이 나타냈다. 특별히 미역귀 5% 첨가한 경우 ${\alpha}$-glucosidase을 98.26%로 유의적으로 억제하였다. 전반적으로 해조류 첨가를 통해 야채추출물의 미네랄 함량이 증가하였고 항산화와 2형 당뇨병 관련 효소 억제활성이 개선됨을 알 수 있었다.

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This study was conducted to investigate the effect of the addition of Hizikia fusiforme, Capsosiphon fulvescens, and Undaria pinnatifida sporophyll on the antioxidant and inhibitory potentials against key enzymes related to type 2 diabetes of a commercial vegetable extract. The nutritional quality a...

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  • 1 filter paper). The acquired seaweed extract was formulated with vegetable extract at three different levels including 5, 10, and 20% (Table 1).

이론/모형

  • Hydroxyl radical scavenging activity was measured according to the method of Smirnoff and Cumbes (21). 0.
  • The DPPH radical scavenging activity was determined by the method of Yang et al. (20). Four milliliters of reaction mixture contained 2.
  • The TPC were determined according to the standard Folin-Ciocalteau method (19). 0.
  • The moisture, crude fat, protein and ash contents of samples were determined in accordance with the standard methods of the AOAC (18). Carbohydrate contents were calculated as the difference of 100-(crude ash+crude protein+crude fat+moisture).
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