최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품과학회지 = Korean journal of food science and technology, v.46 no.5, 2014년, pp.549 - 555
문지영 (서울여자대학교 식품공학과) , 한현정 (서울여자대학교 식품공학과) , 동혜민 (서울여자대학교 식품공학과) , 박수원 (서울여자대학교 식품공학과) , 김현정 (농산물품질관리원 시험연구소 원산지검정과) , 방경환 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부) , 노봉수 (서울여자대학교 식품공학과)
The geographical origin of commercial red ginseng concentrate was studied using liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC-MS/MS). The ginsenoside content of domestic and Chinese red ginseng concentrates was determined. Four types of suspected origin samples could be selected this technique....
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
인삼을 가공방법에 따라 어떻게 분류할 수 있는가? | 인삼은 세계적으로 인기있는 약초이며, 수천 년 동안 아시아의 전통 의학에 다양한 용도로 사용되어왔으며(1), 인삼은 가공방법에 따라서 땅에서 캐내어 말리지 않은 수삼, 잔뿌리를 잘라내고 껍질을 벗겨내어 만든 백삼, 수삼을 수증기나 다른 방법으로 찌고 건조하여 만든 홍삼으로 구분하고 있다. 이 홍삼의 저장성을 높이기 위해 홍삼 농축액을 제조하는 방법은 수삼을 증기 또는 기타의 방법으로 익혀서 말린 홍삼을 물이나 주정 또는 물과 주정을 혼합한 용매로 추출 여과하여 가용성 홍삼성분을 그대로 농축시킨다. | |
중국산 인삼을 이용한 홍삼 농축액의 위조 여부를 판단하기 어려운 이유는 무엇인가? | 이러한 위조식품의 판별을 위해 많은 노력이 이루어져 왔으나 홍삼농축액과 같이 열처리 과정을 여러 번 반복하여 성분의 변화가 예상되는 경우 매우 어려운 한계에 이르렀다. | |
홍삼 농축액은 어떻게 제조하는가? | 인삼은 세계적으로 인기있는 약초이며, 수천 년 동안 아시아의 전통 의학에 다양한 용도로 사용되어왔으며(1), 인삼은 가공방법에 따라서 땅에서 캐내어 말리지 않은 수삼, 잔뿌리를 잘라내고 껍질을 벗겨내어 만든 백삼, 수삼을 수증기나 다른 방법으로 찌고 건조하여 만든 홍삼으로 구분하고 있다. 이 홍삼의 저장성을 높이기 위해 홍삼 농축액을 제조하는 방법은 수삼을 증기 또는 기타의 방법으로 익혀서 말린 홍삼을 물이나 주정 또는 물과 주정을 혼합한 용매로 추출 여과하여 가용성 홍삼성분을 그대로 농축시킨다. 따라서 홍삼 농축액의 적은 양으로도 홍삼의 기능을 기대할 수 있다(2). |
Attele AS, Wu JA, Yuan CS. Ginseng pharmacology: multiple constituents and multiple actions. Biochem. Pharmacol. 58: 1685-1693 (1999)
Jung BY. Microencapsulation of Korean red ginseng extract and the storage stability of the microcapsules. MS thesis. Sejong Univ., Seoul, Korea (2010)
Park CK, Jeon BS, Yang JW. The chemical components of Korean ginseng. Food Ind. Nutr. 8: 10-23 (2003)
Quan FS, Compans RW, Cho YK, Kang SM. Ginseng and Salviae herbs play a role as immune activators and modulate immune responses during influenza virus infection. Vaccine 25: 272-282 (2007)
Lee SG. Sensory and chemical analyses of characteristic aromas of ginseng and development of an electronic nose method for the discrimination of red ginseng origin. PhD thesis, Seoul National Univ., Seoul, Korea (2001)
Korea Ginseng Tobacco Research Institute. Korean Ginseng. Daejon, Korea. p. 103 (1994)
Oura H, Hiai S, Odaka Y, Yokozawa T. Studies on the biochemical action of ginseng saponin: I. purification from ginseng extract of the active component stimulating serum protein biosynthesis. J. Biochem. 77: 1057-1065 (1975)
Zhu S, Zou K, Cai S, Meselhy MR, Komatsu K. Simultaneous determination of triterpene saponins in ginseng drugs by highperformance liquid chromatography. Chem. Pharm. Bull. 52: 995-998 (2004)
Ligor T, Ludwiczuk A, Wolski T, Buszewski B. Isolation and determination of ginsenosides in American ginseng leaves and root extracts by LC-MS. Anal. Bioanal. Chem. 383: 1098-1105 (2005)
Sticher O, Soldati F. HPLC separation and quantitative determination of ginsenosides from Panax ginseng, Panax quinquefolium and from ginseng drug preparations. Planta Med. 39: 348-357 (1980)
Fuzzati, N. Analysis methods of ginsenosides. J. Chromatogr. B 812: 119-133 (2004)
Cui J. F, Garle M, Bjorkhem I, Eneroth P. Determination of aglycones of ginsenosides in ginseng preparations sold in Sweden and in urine samples from Swedish athletes consuming ginseng. Scand. J. Clin. Lab. Inv. 56: 151-160 (1996)
Chen W, Dang Y, Zhu C. Simultaneous determination of three major bioactive saponins of Panax notoginseng using liquid chromatography- tandem mass spectrometry and a pharmacokinetic study. Chin Med. 5: 12 (2010)
Han HJ, Park SW, Dong HM, Moon JY, Kim HJ, Bang KH, Choi JY, Noh BS. Discrimination of the origin of commercial red ginseng concentrates using LC-MS/MS and electronic nose analysis based on a mass spectrometer. Korean J. Food Sci. Technol. in press
Chuang WC, Wu HK, Sheu SJ, Chiou SH, Chang HC, Chen YP. A comparative study on commercial samples of ginseng radix. Planta Med. 61: 459-465 (1995)
Chen SE, Staba EJ, Taniyasu S, Kasai R, Tanaka O. Further study on dammarane-saponins of leaves and stems of American ginseng, Panax quinquefolium. Planta Med. 42: 406-411 (1981)
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.