최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국농공학회논문집 = Journal of the Korean Society of Agricultural Engineers, v.57 no.3, 2015년, pp.77 - 86
이상현 (Department of Biological and Agricultural Engineering, Texas A&M University) , 최진용 (Department of Rural Systems Engineering, and Research Institute for Agriculture & Life Sciences, Seoul National University) , 유승환 (Department of Agricultural and Biological Engineering, Purdue University)
The agricultural water management generally has focused on water resources for crop production but it could be affected by the food consumption pattern. The aim of this study is to estimate virtual water consumption for food consumption and calorie supply using the water footprint and virtual water ...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
농업용수의 사용량이 왜 증가할 것으로 예측되는가? | 전세계 인구 증가와 기후변화에 따라 식량 및 물 안보의 중요성이 높아지고 있으며 특히 인구증가에 따른 식량소비의 증가로 인하여 농업용수의 사용량이 증가할 것으로 예측되고 있다 (Rosegrant and Sombilla, 1997; Vörösmarty et al., 2000; Pingali, 2006). | |
식량과 수자원을 연결할 수 있는 지표 및 시스템의 개발이 필요한 이유는? | , 2000; Pingali, 2006). 식량의 경우 필수적으로 농업용수 사용을 수반하기 때문에 식량소비의 변화 및 식량 자급률 관련 정책의 변화는 물 안보에도 영향을 미칠 수 있다. 우리나라의 경우 글로벌화가 빠른 시간 안에 진행되면서 식품 소비패턴이 급격하게 변화하고 있다. | |
식량 및 물 안보의 중요성이 높아지는 이유는? | 전세계 인구 증가와 기후변화에 따라 식량 및 물 안보의 중요성이 높아지고 있으며 특히 인구증가에 따른 식량소비의 증가로 인하여 농업용수의 사용량이 증가할 것으로 예측되고 있다 (Rosegrant and Sombilla, 1997; Vörösmarty et al., 2000; Pingali, 2006). |
Allan, J. A., 1996. Water Use and Development in Arid Regions: Environment, Economic Development and Water Resource Politics and Policy. Review of European Community and International Environmental Law 5(2): 107-115.
Hoekstra, A. Y. and A. K. Chapagain, 2007. Water footprints of nations: water use by people as a function of their consumption pattern, Water Resources Management 21(1): 35-48.
Hoekstra, A. Y., A. K. Chapagain, and M. M. Aldaya, 2011. The water footprint assessment manual, Earthscan, London, UK.
Howells, M., S. Hermann, M. Welsch1, M. Bazilian, R. Segerstrom1, T. Alfstad, D. Gielen, H. Rogner, G. Fischer, H. Velthuizen, D. Wiberg, C. Young, R. A. Roehrl, A. Mueller, P. Steduto, and I. Ramma, 2013. Integrated analysis of climate change, land-use,energy and water strategies, Nature Climate Change 3: 621-626.
Korea Rural Economic Institute (KREI), 2012. A study on the introduction and utilization of virtual water to agriculture (in Korean).
Korea Rural Economic Institute (KREI), 2013. Food balance sheet, Korea Rural Economic Institute: Seoul, Republic of Korea (in Korean).
Korea Rural Economic Institute (KREI), Ministry for Food, Agriculture, Forestry and Fisheries (MIFAFF), 2010. Report on the conceptualization of food self-sufficiency ratio and adjustment of its target in Korea, Korea Rural Economic Institute: Seoul, Republic of Korea (in Korean).
Lee, G. I., J. H. Choi and H. G. Moon, Effect of Food Policy on Improving Food Self-Sufficiency Ratio based on Calories, 2001. Rural Economics 24(1): 15-28 (in Korean).
Liu, J. and H. H. G. Savenije, 2008. Food consumption patterns and their effect on water requirement in China, Hydrology and Earth System Sciences Discussions, 12(3): 887-898.
Ministry for Food, Agriculture, Forestry and Fisheries (MIFAFF), 2010. A study on conceptualization of food self-sufficiency rate and reestablishing its target in Korea (in Korean).
Ministry of Construction & Transportation (MCT), 2000. Water vision 2020 (in Korean).
Ministry of Environment (ME), 2014. Korean Climate Change Assessment Report 2014 (in Korean).
Pingali, P, 2006. Westernization of Asian diets and the transformation of food systems: Implications for research and policy. Food Policy 32: 281-298.
Rosegrant, M. W. and M. A. Sombilla, 1997. Critical Issues Suggested by Trends in Food, Population, and the Environment to the Year 2020. American Journal of Agricultural Economics 79(5): 1467-1470.
United States Department of Agriculture (USDA), 2014. The Water-Energy Nexus: Challenges and Opportunities.
Vorosmarty C. J., P. Green, J. Salisbury, and R. B. Lammers, 2000. Global Water Resources: Vulnerability from Climate Change and Population Growth. Science 289 (5477): 284-288.
Yoo, S. H., J. Y. Choi, S. H. Lee, and T. G. Kim, 2014a. Estimating water footprint of paddy rice in Korea. Paddy and Water Environment 12(1): 43-54.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.