최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국농공학회논문집 = Journal of the Korean Society of Agricultural Engineers, v.58 no.1, 2016년, pp.73 - 80
이상현 (Department of Biological and Agricultural Engineering, Texas A&M University) , 최진용 (Department of Rural Systems Engineering, and Research Institute for Agriculture & Life Sciences, Seoul National University) , 유승환 (Department of Rural and Bio-Systems Engineering, Chonnam National University) , 김윤형 (Department of Agricultural Economics, Chonnam National University)
The aim of this study is to analyze the contribution of regional water resources through the gap between water used for rice production and water used for consumption. The blue water use for rice production and for consumption was quantified and the regional blue water flows were estimated using the...
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
청색 물발자국의 의미와 특징은 무엇인가? | 특히. 청색 물발자국은 인위적으로 작물에 공급되는 관개수량을 의미하기 때문에 수자원의 활용과 보다 직접적인 관계가 있다고 볼 수 있다 (Schmitz et al., 2013). | |
가상수는 무엇을 의미하는가? | 가상수는 작물의 단위 생산량 당 사용되는 물의 양을 의미하므로 작물 생산 뿐 아니라 작물 소비 측면에서 가상수의 사용량 추정이 가능하다 (Allan, 1996; Hoekstra, 2003;). 현재까지 가상수에 관한 다양한 국내외 연구가 수행되어 오고 있으며 최근에 가상수의 개념을 확장한 물발자국 (water footprint) 의 개념이 제시되었고, 수자원의 공급원에 따라 녹색과 청색 물발자국으로 구분되고 있다 (Hoekstra and Chapagain, 2008). | |
인구가 대도시에 집중화 되는 현상과는 대조적으로 식품의 생산은 어떠한가? | 과거30년 동안 국내의 인구는 대도시에 집중화 되는 현상을 보이고 있으며 이에 따라 주 식품의 소비가 대도시에서 발생하고 있다. 그러나 대부분의 식품은 대도시가 아닌 농촌지역에 생산되고 있다. 식품은 생산을 위해 사용된 수자원이 내재되어 있으며 이에 따라 식품 소비자 역시 가상적인 수자원 이용자로 고려될 수 있다. |
Aldaya, M. M., J. A. Allan, and A.Y. Hoekstra, 2010. Strategic importance of green water in international crop trade, Ecological Economics 69: 887-894.
Allan, J. A., 1996. Water use and development in arid regions: Environment, economic development and water resource politics and policy. Review of European Community and International Environmental Law 5(2): 107-115.
Biewald, A., S. Rolinski, H. Camoen, C. Schmitz, and J. Dietrich, 2014, Valuing the impact of trade on local blue water, Ecological Economics 101: 43-53.
Chapagain, A. K., and A. Y. Hoekstra, 2003. Virtual water flows between nations in relation to trade in livestock and livestock products, Value of Water Research Report Series No. 13, UNESCO-IHE.
Chapagain, A. K., and A. Y. Hoekstra, 2004. Water footprints of nations, Value of Water Research Report Series No. 16, UNESCO-IHE.
Hanasaki, N., T. Inuzuka, S. Kanae, and T. Oki, 2010. An estimation of global virtual water flow and sources of water withdraw for major crops and livestock products using a global hydrological model. Journal of Hydrology 384: 232-244.
Hoekstra, A. Y., and P. Q. Hung, 2005. Globalisation of water resources: international virtual water flows in relation to crop trade. Global Environment Change 15: 45-56.
Hoekstra, A. Y., 2003. Virtual water trade: Proceedings of the International Expert Meeting on Virtual Water Trade. Value of Water Research Report Series No. 12, UNESCO-IHE.
Hoekstra, A. Y., and A. K. Chapagain, 2008. Globalization of Water: Sharing the Planet's Freshwater Resources, Blackwell Publ., Oxford, U.K., 224.
Konar, M., Z. Hussein, N. Hanasaki, D. L. Mauzerall, I. Rodriguez-Iturbe, 2013. Virtual water trade flows and savings under climate change. Hydrology and Earth System Sciences 17: 3219-3234.
Lee, S. H., 2013. Potential vulnerabilities of crops virtual water trade using crops water requirement and network analysis, Seoul National University Ph. D Thesis (in Korean).
Lee, S. H., J. Y. Choi, S. H. Yoo, Y. D. Kim, and A. Shin, 2015b. Estimation of water footprint for livestock products in Korea, Journal of the Korean Society of Agricultural Engineers 57(2): 85-92 (in Korean).
Liu, J., and H. H. G. Savenije, 2008. Food consumption patterns and their effect on water requirement in China, Hydrology and Earth System Sciences 12(3): 887-898.
Mekonnen, M. M., and A. Y. Hoekstra, 2010. The green, blue and grey water footprint of crops and derived crop products, Value of Water Research Report Series No. 47, UNESCO-IHE.
Ministry for Food, Agriculture, Forestry and Fisheries (MIFAFF), 2010. A study on conceptualization of food self-sufficiency rate and reestablishing its target in Korea (in Korean).
Schmitz, C., H. Lotze-Campen, D. Gerten, J. P. Dietrich, B. Bodirsky, A. Biewald, and A. Popp, 2013. Blue water scarcity and the economic impacts of future agricultural trade and demand, Water Resour. Res. 49: 3601-3617.
Schyns, J. F., and Hoekstra, A. Y., 2014. The added value of water footprint assessment for national water policy: A case study for Morocco, PLoS ONE 9(6): e99705.
Yoo, S. H., T. Kim, J. B. Im, and J. Y. Choi, 2012. Estimation of the international virtual water flow of grain crop products in Korea. Paddy and Water Environment 10(2): 83-93.
Yoo, S. H., J. Y. Choi, S. H. Lee, and T. G. Kim, 2014a. Estimating water footprint of paddy rice in Korea. Paddy and Water Environment 12(1): 43-54.
Yoo, S. H., S. H. Lee, J. Y. Choi, and J. B. Im, 2015. Estimation of potential water requirements using water footprint for the target of food self-sufficiency in South Korea. Paddy and Water Environment DOI 10.1007/s10333-015-0495-x.
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.