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[국내논문] 곰취 분말을 첨가한 쿠키의 품질특성
Quality Characteristics of Cookies Containing Ligularia fischeri Powder 원문보기

韓國食生活文化學會誌 = Journal of the Korean Society of Food Culture, v.30 no.2, 2015년, pp.206 - 212  

박인덕 (초당대학교 조리과학부)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The purpose of this study was to investigate the quality characteristics of cookies containing Ligularia fischeri powder (0, 1, 2, 3, 4%) substituted for flour. This study measured the density, pH, spread ratio, volume, color values, hardness, and sensory properties of cookies. The pH of cookie doug...

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문제 정의

  • 이에 본 연구에서는 곰취 분말을 이용한 가공제품의 개발 및 곰취 활용도를 높이고, 다양한 쿠키 개발을 위해 곰취 분말을 첨가하여 쿠키를 제조한 후 품질특성을 평가함으로써 곰취 쿠키 제품개발을 위한 기초자료로 삼고자 하였다.
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