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혈액투석 환자의 식사요법 적응 경험
Hemodialysis Patients' Experience of Adapting to Dietary Therapy 원문보기

성인간호학회지 = Korean Journal of Adult Nursing, v.28 no.3, 2016년, pp.323 - 333  

양은경 (삼육대학교 대학원 간호학과) ,  김일옥 (삼육대학교 간호학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Purpose: The purpose of this study was to explore the meaning of the experience of adapting to the dietary treatment for hemodialysis patients. Methods: The data were collected through in-depth interviews of ten hemodialysis patients who have been dialyzed for longer than five months. Giorgi's pheno...

주제어

질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
신 대체요법 중 가장 높은 삶의 질을 제공하는 것은? 말기신부전 환자들은 혈액투석이나 복막투석 또는 신장이식 등의 신 대체요법을 받아야 생명을 연장할 수 있다[1]. 신 대체요법 중 가장 높은 삶의 질을 제공해주는 것이 신장이식이지만 희망하는 환자 전원이 즉시 신장이식의 혜택을 받을 수 없어 불가피하게 혈액투석에 의존해야 한다. 2015년에 우리나라에서 신 대체요법을 받은 환자는 약 80,674명이고 이중 혈액투석을 받은 환자는 57,256명으로 2003년 38,000여 명에 비해 51% 정도 증가하였다[2].
말기신부전 환자가 생명 연장을 위해 필요한 것은? 말기신부전 환자들은 혈액투석이나 복막투석 또는 신장이식 등의 신 대체요법을 받아야 생명을 연장할 수 있다[1]. 신 대체요법 중 가장 높은 삶의 질을 제공해주는 것이 신장이식이지만 희망하는 환자 전원이 즉시 신장이식의 혜택을 받을 수 없어 불가피하게 혈액투석에 의존해야 한다.
혈액투석 환자가 식사요법의 고통스러움을 경험하는 이유는? 참여자들이 경험하는 식사요법의 고통스러움은 죽는 것이 낫다고 여길 만큼 힘든 것이었다. 이러한 고통은 좋아하는 음식을 마음대로 먹을 수 없고 또한 배불리 먹을 수 없고, 호의로 권하는 음식을 뿌리쳐야 하고, 음식의 제한이 심해 가족이나 친지들과 즐겁게 식사할 수 없는 것에서 비롯되었다. 이러한 고통은 가족에 대한 미안함과 부담으로 이어져 참여자들을 우울 하게하거나 식사요법에 대한 동기를 강력하게 하는 자극제가 되기도 하였다.
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참고문헌 (30)

  1. Spiegel BM, Melmed G, Robbins S, Esrailian E. Biomarkers and health-related quality of life in end-stage renal disease: a systematic review. Clinical Journal of the American Society of Nephrology. 2008;3(6):1759-68. http://dx.doi.org/10.2215/CJN.00820208 

  2. The Korean Society of Nephrology 2015 [Internet]. Current renal replacement therapy in Korea. [cited 2016 January 18]. Available from: http://www.ksn.or.kr/journal/2015/index.html 

  3. Lee SC, Choi SR, Kim BS, Yoon SY, Park SW, Kang SW, et al. Comparative study of renal replacement therapy in diabetic end stage renal disease patients: single center study. Yonsei Medical Journal. 2003;44(3):454-62. 

  4. Lee JJ, Kim JM, Kim YR. Association of diet-related quality of life with dietary regimen practice, health-related quality of life, and gastrointestinal symptom in end-stage renal disease patients with hemodialysis. Korean Journal of Nutrition. 2013;46(2):137-46. http://dx.doi.org/10.4163/kjn.2013.46.2.137 

  5. Cho MK, Choe MA. Self care behavior of hemodialysis patients. Korean Society of Biological Nursing Science. 2007;9(2):105-17. 

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  7. Ravel VA, Molnar MZ, Streja E, Kim JC, Victoroff A, Jing J, et al. Low protein nitrogen appearance as a surrogate of low dietary protein intake is associated with higher all-cause mortality in maintenance hemodialysis patients. The Journal of Nutrition. 2013;143(7):1084-92. http://dx.doi.org/10.3945/jn.112.169722 

  8. Baines LS, Jindal RM. Non-compliance in patients receiving hemodialysis: an in-depth review. Nephron. 2000;85(1):1-7. http://dx.doi.org/10.1159/000045622 

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  10. Kim SY, Kim JD, Park AK, Koo JS. The effect of a video dietary instruction program for hemodialysis patients. Journal of Korean Clinical Nursing Research. 2014;20(1):134-45. 

  11. Lee JJ, Kim JM, Kim YR. Association of diet-related quality of life with dietary regimen practice, health-related quality of life, and gastrointestinal symptoms in end-stage renal disease patients with hemodialysis. Korean Journal of Nutrition. 2013;46(2):137-46. http://dx.doi.org/10.4163/kjn.2013.46.2.137 

  12. Lee YJ, Lee YJ, Oh IH, Lee CH, Lee SS. Comparative study of serum levels of albumin and hs-CRP in hemodialysis patients according to protein intake levels. Journal of Nutrition and Health. 2013;46(6):521-30. http://dx.doi.org/10.4163/jnh.2013.46.6.521 

  13. Lee JY. A study on effectiveness of dietary self-efficacy, dietary knowledge and social support for exercise-diet compliance of patients on hemodialysis [masters thesis]. Seoul: Yonsei University; 2007. 

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  19. Park SO. An enthrographic study on adaptation in hemodialysis patients. The Korean Academic Society of Adult Nursing. 2002;(12):64-5. 

  20. Yeom EH, Kim MY. The 'good nursing' experienced by hemodialysis patients. The Korean Journal of Adult Nursing. 2014;26(3):275-86. http://dx.doi.org/10.7475/kjan.2014.26.3.275 

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  30. Tsai WC, Yang JY, Luan CC, Wang YJ, Lai YC, Liu LC, et al. Additional benefit of dietitian involvement in dialysis staffsled diet education on uncontrolled hyperphosphatemia in hemodialysis patients. Clinical Experimental Nephrology. Forthcoming 2015 Dec. 11. 

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