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옥수수를 보리로 대체 급여 시 돈분의 미생물, 가스 발생량 및 휘발성 지방산 함량에 미치는 영향
Effect of Replacing Corn Meal with Barely on Fecal Microbial, Gas Emission, and Volatile Fatty Acid (VFA) Concentration in Growing Pig 원문보기

Journal of environmental science international = 한국환경과학회지, v.25 no.8, 2016년, pp.1207 - 1212  

김회윤 (경남과학기술대학교 동물소재공학과) ,  김삼철 (경상대학교 응용생명과학부(BK21Plus, 농업생명과학연구원)) ,  이혁준 (경상대학교 응용생명과학부(BK21Plus, 농업생명과학연구원)) ,  최인학 (중부대학교 애완동물자원학과) ,  송영민 (경남과학기술대학교 동물소재공학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The objectives of this study were to evaluate the effect of replacing 40% corn meal with three different types of barley (Youngyang, Wooho, and Yuyeon) on the chemical compositions, microbial indices, gas emission, and volatile fatty acid (VFA) content in feces of growing pigs. Sixteen pigs (Landrac...

주제어

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문제 정의

  • 그러나, 다양한 보리를 육성돈에 급여하여 돈분에 대한 평가를 한 연구는 보고되지 않고 있다. 따라서 본 연구는 국내산 보리 품종을 따른 육성돈에 급여 시 대한 돈분의 미생물 성상, 가스발생량 및 휘발성지방산 함량에 미치는 영향을 평가하기 위해 수행하였다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
국내 돼지고기 생산비는 어떠한 구조를 가지고 있는가? 국내 돼지고기 생산비는 국제 곡물가격의 상승에 따라 즉시 상승하게 되는 구조를 가지고 있다. 그러므로 미국, 브라질, 호주 및 인도 등 주요 사료수출국에 비해 이러한 고비용의 생산구조는 국내 양돈농가의 수익성이 악화시키는 주된 요인으로 작용하고 있다는 것을 의미한다(Cho, 2008).
대체자원으로서 보리는 어떤 장점이 있는가? 지금까지 연구·개발되어온 저렴한 원료사료 자원으로는 국내에서 생산·발생되는 농업부산물과 식품부산물 등이 대부분이다(Kim, 2013). 대체자원으로서 보리는 국제 곡물 사료 가격의 폭등에 대비하고, 국내 경쟁력 향상을 위해 겨울철에 질 좋은 단미사료를 생산할 수 있다는 장점이 있다(Park et al., 2011).
보리가 동계 사료생산에 가장 적합한 작물인 이유는? , 2011). 또한 기계화 생산이 용이하고, 단위중량당 사료가치가 높으며, 농가에서 자가 채종이 가능한 것으로 보아 등 동계 사료생산에 가장 적합한 작물로 보고되고 있다(Kim et al., 1996; Yun et al.
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참고문헌 (13)

  1. AOAC, 2000, Official methods of analysis of AOAC International, (17th ed.), Gaithersburg, MD, USA, AOAC. 

  2. Cho, M. K., 2008, Study on pig industry's competitiveness plan under FTA environment, MS thesis, Chungang University. 

  3. Goering, H. K., Van Soest, P. J., 1970, Forage fiber analysis, Agricultural handbook No. 379. US Department of Agriculture, Washington, DC. 1-20. 

  4. Kim, D. M., 2013, Evaluation on feed nutritional value of spent mushroom substrate in Korean native black pig, MS Thesis, Kangwon University Graduate School. 

  5. Kim, J. G., Han, M. S., Kim, G. Y., Han, J. D., Jin, H. J., Shin, C. N., 1996, Study on baled silage making of selected forage crops and pasture grasses, J. Korea Grassl. Sci., 16, 87-92. 

  6. Lee, E. Y., Lim, J. S., 2010, Current status and perspectives of livestock environment improving agents for the characteristics and control of swine manure odor, Kor. J. Microbiol. Biotechnol., 38, 244-254. 

  7. Otto, E. R., Youkouama, M., Hengemule, S., Yrottier, N. L., 2003, Ammonia, volatile fatty acids, phenolics and odor offensiveness in manure from growing pigs fed diets reduced in protein concentration, J. Anim. Sci., 81, 1754-1763. 

  8. Park, T. I., Seo, J. H., Han, O. K., Kim, K. H., Oh, Y. J., Park, K. H., Choi, J. S., Park, J. C., Park, H. H., Kim, H. S., Kim, J. G., Song, T. H., Kim, W. H., Park, N. G., Jeung, J. H., Ju, J. I., Kim, S. Y., Kim, D. H., 2011, A new whole crop barley cultivar 'Younghan' with good quality, resistance to lodging and viral disease and high-yielding, Kor. J. Breed. Sci., 43, 184-189. 

  9. SAS Institute, 2002, SAS/STAT User's Guide: Version 8.2. SAS Institute Inc., Cary, NC. 

  10. Song, Y. M., Cho, J. H., Chu, G. M., Kim, H. Y., Lee, J. Y., Kim, S. C., Kim, S. C., 2014, Effects of bamboo powder supplementation on growth performance, blood metabolites and characteristic of fattening pigs and gas emission and microbial populations in pig manure, J. Environ. Sci. Intern., 23, 1429-1436. 

  11. Spoelstra, S. F., 1980, Origin of objectionable odorous compounds in piggery wastes and the possibility of applying indicator components for studying odor development, Agric. Environ., 5, 241-260. 

  12. Yun, S. K., Park, T. I., Seo, J. H., Kim, K. H., Song, T. H., Park, K. H., Han, O. K., 2009, Effect of harvest time and cultivars on forage yield and quality of whole crop barley, J. Kor. Grassl. Forage Sci., 29, 121-128. 

  13. Zahn, J. A., DiSpirito, A. A., Do, Y. S., Brooks, D. E., Cooper, E. E., Hatfield, J. L., 2001, Correlation of human olfactory responses to airborne concentrations of malodorous volatile organic compounds emitted from swine effluent, J. Environ. Qual., 30, 624-1634. 

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