최소 단어 이상 선택하여야 합니다.
최대 10 단어까지만 선택 가능합니다.
다음과 같은 기능을 한번의 로그인으로 사용 할 수 있습니다.
NTIS 바로가기한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.31 no.5, 2016년, pp.342 - 348
문혜진 (경희대학교 식품영양학과) , 임정규 (경희대학교 식품영양학과) , 윤기선 (경희대학교 식품영양학과)
The objective of this study was to compare the change of S. Enteritidis with S. Typhimurium populations in liquid egg products. S. Enteritidis or S. Typhimurium was inoculated into egg white and egg yolk and stored at 8, 10, 15, 25, and
* AI 자동 식별 결과로 적합하지 않은 문장이 있을 수 있으니, 이용에 유의하시기 바랍니다.
핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
---|---|---|
Salmonella의 식중독을 유발하는 대표적인 균종은 무엇인가? | 1%의 원인 균은 Salmonella였다6). Salmonella는 2500여 종 이상의 혈청 형으로 분류되는데, 이들 중 식중독을 유발하는 대표적인 균종은 Salmonella Enteritidis와 Salmonella Typhimurium이다7). 실제 2006년 유럽에서 발생한 Salmonella 식중독 165,023건을 분석한 자료8)에 따르면 62. | |
계란 가공품의 가공 분류와 특징은 무엇인가? | 축산물의 가공기준 및 성분규격3)에 따르면 계란 가공품은 알의 내용물에 다른 식품 또는 식품첨가물을 가한 것이나 분리, 건조, 냉동 등의 방법으로 가공한 것을 말하며 크게 1차 가공품과 2차 가공품으로 나눠진다3). 1차 가공품은 많은 양의 달걀을 편리하게 취급하기 위한 것으로 난각을 제거한 전액란, 난황액, 난백액이 있으며 2차 가공품은 1차 가공품에 식염 및 당류 등을 가하거나 건조하여 만든 제품이다. 계란가공품은 외식업체나 식품가공업체에서 주로 이용 되는 것으로 보고되고 있다4). | |
Salmonella가 계란에 오염되는 두가지 메커니즘은 무엇인가? | Salmonella는 계란에서 주로 2가지 메커니즘에 의해 오염된다. 첫 번째는 닭의 내장에 붙어 있던 Salmonella가 계란 껍질에 부착되어 산란 또는 산란 후에 침투하여 일어나는 오염이고, 두 번째는 산란 전에 Salmonella가 직접적으로 난각막, 난백, 난황에 오염되는 경우이다9). 이 때 오염된 위치에 따라 증식속도가 달라지며, 특히 난황은 풍부한 영양소를 가지고 있어 증식속도가 가장 빠르다10). |
eKAPEpia: The per captia annual consumption of egg. Available from: http://www.ekapepia.com/user/distribution/distDetail.do?nd94541. Accessed on Dec. 29, 2014 (2014).
MFDS (Ministry of Food and Drug Safety): Standards for Processing and Ingredients Specifications of Livestock Products. Available from: http://www.lawnb.com/data/Focuslawdata/lawnbfocusB00047515248.pdf. Accessed on Nov. 12, 2015 (2015).
Threlfall, E.J., Wain. J., Peters. T., Lane. C., De Pinna. E., Little. C.L., Wales. A.D., Davies. R.H.: Egg-borne infections of humans with Salmonella: not only an S. enteritidis problem. Worlds Poult Sci J., 70, 15-26 (2014).
Harriet, W., Kirstin, R.: Salmonella and eggs: From Production to Plate. Int. J. Environ. Res. Public Health., 12, 2543-2556 (2015).
Helwigh, B., Korsgaard, H.: The community summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents, antimicrobial resistance and foodborne outbreaks in the European Union in 2006. EFSA J. 223, 312 (2007).
Gantois, I., Ducatelle, R., Pasmans, F., Haesebrouck, F., Gast, R., Humphrey, T.J., Van Immerseel, F.: Mechanisms of egg contamination by Salmonella Enteritidis. FEMS Microbiol. Rev, 33, 718-738 (2009).
Chun, M.S., Hong, S.H.: Identification of Microorganisms from Eggs in Hypermarket in the Northern Gyeonggi Area. Korean J. Food & Nutr., 22, 396-401(2009).
FSIS (Food Safety and Inspection Serviece).: Risk Assessments of Salmonella Enteritidis in Shell Eggs and Salmonella spp. in Egg Products. Available from: www.fsis.usda.gov/shared/PDF/SE_Risk_Assess_Oct2005.pdf. Accessed on Oct. 1, 2005 (2005).
Singh, A., Korasapati, N.R., Juneja, V.K., Subbiah, J., Froning, G., Thippareddi, H.: Dynamic predictive Model for the Growth of Salmonella spp. in Liquid Whole Egg. J. Food Sci., 76, 225-232 (2011).
MFAFF (Ministry for Food, Agriculture, Forestry and Fisheries): Comprehensive countermeasures of hygiene management of egg product. Available from: https://www.poultry.or.kr:456/_rb_m/_view.html?Ncodenotice&number35673 &page. Accessed on Mar. 18, 2010 (2010).
Ministry of Food and Drug Safety:Statistical system of food poisoning.(2015). Available from https://www.foodsafetykorea.go.kr/portal/healthyfoodlife/foodPoisoningStat.do?menu_no519&menu_grpMENU_GRP02.
Kim, Y.J., Chon, J.W., Lim, J.S., Song, B.R., Seo, K.H., Heo, E.J., Moon, J.S.: Contamination at Egg Processing Plants in South Korea:Prevalence, Antibiotic Resistance, and Epidemiological Tracing by Rep-PCR Fingerprinting. J. Food Sci., 80, 759-764 (2015).
Na, Y.J.: Risk assessment and control of Salmonella Enteritidis on ready-to-eat(RTE) quail eggs products. M.S. Thesis, Kyunghee University, (2014).
Seo, K.Y.: Development of Predictive Model for Growth of Salmonella Typhimurium in Kimbab. M.S. Thesis, Chungang University, (2008).
Lee, H.J.: Predictive Model for growth of salmonella Enteritidis in fresh-cut-cabbage. M.S. Thesis, Hanyang University, (2008).
Gibson, A.M., Bratchell, N., Roberts, T.A.: The effect of sodium chloride and temperature on the rate and extent of growth of Clostridium botulinum type A in pasteurized pork slurry. J. Appl. Bacteriol., 62, 479-490 (1987).
Davey, K. R.: A predictive model for combined temperature and water activity on microbial growth during the growth phase. J. Appl. Bacteriol., 67, 483-488 (1989).
Ratkowsky, D. A., Olley, J., McMeekin, T. A., Ball, A.: Relationship between temperature and growth rate of bacterial cultures. J. Bacteriol., 149, 1-5 (1982).
McMeekin, T. A., Olley, J., Ross, T.: Predictive microbiology: theory and application (1993).
Ross, T.: Indices for performance evaluation of predictive models in food microbiology. J. Appl. Bacteriol., 81, 501-508 (1996).
McDonald, K., Sun, D.W.: Predictive food microbiology for the meat industry: a review. Int. J. Food Microbiol., 52, 1-27 (1999).
Abou-Zeid, K. A., Oscar, T. P., Schwarz, J. G., Hashem, F. M., Whiting, R. C., Yoon, K.: Development and validation of a predictive model for Listeria monocytogenes Scott A as a function of temperature, pH, and commercial mixture of potassium lactate and sodium diacetate. J. Microbiol. Biotechnol., 19, 718-726 (2009).
Oscar, T. P.: Development and validation of primary, secondary, and tertiary models for growth of Salmonella Typhimurium on sterile chicken. J. Food Prot., 68, 2606-2613 (2005).
Ratkowsky, D.A.: Model fitting and uncertainty. In: McKellar, R., Lu, X. (Eds.), Modeling Microbial Responses in Foods. CRC Press, Boca Raton, ISBN: 0-8493-1237-X, 151-196 (2003).
Geeraerd, A.H., Valdramidis, V.P., Van Impe, J.F.: GInaFiT, a freeware tool to assess non-log-linear microbial survivor curves. Int. J. Food Microbiol., 102, 95-105 (2005).
McQuestin, O. J., Musgrove, M. T., Tamplin, M. L.: Kinetics of growth and inactivation of Salmonella enterica serotype Typhimurium DT104 in pasteurised liquid egg products. J. Food Microbiol., 27, 396-402 (2010).
Mukhopadhyay, S., Ukuku, D., Phillips, J. G., Juneja, V. K.: Survival and growth of Salmonella enterica serovar Enteritidis in membrane-processed liquid egg white with pH, temperature, and storage conditions as controlling factors. J. Food Prot., 75, 1219-1226 (2012).
Moreau, M.R., Wijetunge, D.S.S., Bailey, M.L., Gongati, S.R., Goodfield, L.L., Hewage, E.M.K.K., Jayarao, B. M.: Growth in Egg Yolk Enhances Salmonella Enteritidis Colonization and Virulence in a Mouse Model of Human Colitis. PLoS ONE, 11, e0150258 (2016).
Gumudavelli, V., Subbiah, J., Thippareddi, H., Velugoti, P. R., Froning, G.: Dynamic predictive model for growth of Salmonella Enteritidis in egg yolk. J. Food Sci., 72, M254-M262 (2007).
Jan, S.: Scientific Opinion on the public health risks of table eggs due to deterioration and development of pathogens1. EFSA J., 12, 1-147 (2014).
*원문 PDF 파일 및 링크정보가 존재하지 않을 경우 KISTI DDS 시스템에서 제공하는 원문복사서비스를 사용할 수 있습니다.
출판사/학술단체 등이 한시적으로 특별한 프로모션 또는 일정기간 경과 후 접근을 허용하여, 출판사/학술단체 등의 사이트에서 이용 가능한 논문
※ AI-Helper는 부적절한 답변을 할 수 있습니다.