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난백과 난황에서 Salmonella Enteritidis 와 Salmonella Typhimurium 수 변화 비교연구
Comparative Study of Change in Salmonella Enteritidis and Salmonella Typhimurium Populations in Egg white and Yolk 원문보기

한국식품위생안전성학회지 = Journal of food hygiene and safety, v.31 no.5, 2016년, pp.342 - 348  

문혜진 (경희대학교 식품영양학과) ,  임정규 (경희대학교 식품영양학과) ,  윤기선 (경희대학교 식품영양학과)

초록
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본 연구는 계란을 난백과 난황으로 분리하여, 액란 상태에서 8, 10, 15, 25, $35^{\circ}C$의 보관온도가 S. Enteritidis와 S. Typhimurium 두 혈청 형의 증식 또는 사멸패턴에 미치는 영향을 비교 분석하였다. 난백에서는 8, 10, 15, $35^{\circ}C$에서 두 혈청 형 모두 감소하였으나 $25^{\circ}C$에서는 두 혈청 형 모두 증식 하여 상온에서의 관리에 대한 주의가 필요한 것으로 나타났다. 반면 10, 15, 25, $35^{\circ}C$ 난황에서는 두 혈청 형 모두 성장하였으나 $8^{\circ}C$에서는 감소하여 유통 판매시 난황으로 준비된 액란을 냉장온도로 철저하게 관리해야 할 것으로 판단된다. 난황에서 증식한 S. Enteritidis와 S. Typhimurium의 성장곡선을 Modified Gompertz model에 적용하여 산출된 유도기(LT)와 최대증식속도(SGR) 및 최대개체군밀도(MPD)값을 Davey model과 Square-root model 및 Polynomial second order model을 이용하여 각각 온도의 영향을 나타내는 2차 모델을 개발하였다. 모든 온도에서 S. Enteritidis가 S. Typhimurium보다 유도기가 짧고 최대증식속도가 빠르게 나타나 액란 제품에서의 S. Enteritidis에 대한 위험성이 더 큰 것으로 나타났다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The objective of this study was to compare the change of S. Enteritidis with S. Typhimurium populations in liquid egg products. S. Enteritidis or S. Typhimurium was inoculated into egg white and egg yolk and stored at 8, 10, 15, 25, and $35^{\circ}C$, respectively. In egg white, no growth...

주제어

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문제 정의

  • Enteritidis의 성장예측모델 개발18) 등으로 Salmonella 오염이 가장 문제가 되는 계란에서의 위해평가를 위한 연구는 매우 부족한 실정이다. 따라서 본 연구는 보관온도가 액란의 난백과 난황에서 Salmonella Enteritidis와 Salmonella Typhimurium 수 변화에 미치는 영향을 비교 분석하고 액란에서 두 Salmonella 균주의 위험성을 비교하여 관리방안을 제시하고자 한다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
Salmonella의 식중독을 유발하는 대표적인 균종은 무엇인가? 1%의 원인 균은 Salmonella였다6). Salmonella는 2500여 종 이상의 혈청 형으로 분류되는데, 이들 중 식중독을 유발하는 대표적인 균종은 Salmonella Enteritidis와 Salmonella Typhimurium이다7). 실제 2006년 유럽에서 발생한 Salmonella 식중독 165,023건을 분석한 자료8)에 따르면 62.
계란 가공품의 가공 분류와 특징은 무엇인가? 축산물의 가공기준 및 성분규격3)에 따르면 계란 가공품은 알의 내용물에 다른 식품 또는 식품첨가물을 가한 것이나 분리, 건조, 냉동 등의 방법으로 가공한 것을 말하며 크게 1차 가공품과 2차 가공품으로 나눠진다3). 1차 가공품은 많은 양의 달걀을 편리하게 취급하기 위한 것으로 난각을 제거한 전액란, 난황액, 난백액이 있으며 2차 가공품은 1차 가공품에 식염 및 당류 등을 가하거나 건조하여 만든 제품이다. 계란가공품은 외식업체나 식품가공업체에서 주로 이용 되는 것으로 보고되고 있다4).
Salmonella가 계란에 오염되는 두가지 메커니즘은 무엇인가? Salmonella는 계란에서 주로 2가지 메커니즘에 의해 오염된다. 첫 번째는 닭의 내장에 붙어 있던 Salmonella가 계란 껍질에 부착되어 산란 또는 산란 후에 침투하여 일어나는 오염이고, 두 번째는 산란 전에 Salmonella가 직접적으로 난각막, 난백, 난황에 오염되는 경우이다9). 이 때 오염된 위치에 따라 증식속도가 달라지며, 특히 난황은 풍부한 영양소를 가지고 있어 증식속도가 가장 빠르다10).
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참고문헌 (33)

  1. Jo, H.J., Choi, B.G., Wu Yan, Moon, J.S., Kim, Y.J., Yoon, K.S.: Microbiological Quality and growth and survival of foodborne pathogens in ready-to-eat egg products. J. Fd Hyg. Safety, 30, 178-188 (2015). 

  2. eKAPEpia: The per captia annual consumption of egg. Available from: http://www.ekapepia.com/user/distribution/distDetail.do?nd94541. Accessed on Dec. 29, 2014 (2014). 

  3. MFDS (Ministry of Food and Drug Safety): Standards for Processing and Ingredients Specifications of Livestock Products. Available from: http://www.lawnb.com/data/Focuslawdata/lawnbfocusB00047515248.pdf. Accessed on Nov. 12, 2015 (2015). 

  4. Kang, G.H., Cho, S.H., Seong, P.N., Park, B.Y., Ham, J.S., Jeong, S.G., Kim, D.H., Chae, H.S.: Microbial and Physicochemical Properties of Liquid Egg during Cold Storage. Korean J. Food Sci. An., 31, 557-562 (2011). 

  5. Threlfall, E.J., Wain. J., Peters. T., Lane. C., De Pinna. E., Little. C.L., Wales. A.D., Davies. R.H.: Egg-borne infections of humans with Salmonella: not only an S. enteritidis problem. Worlds Poult Sci J., 70, 15-26 (2014). 

  6. Yang, S.Y., Hong, Y.H., Lee, H.J., Song, C.S.: Hygienic management for Salmonella-free chicken Meat. Korean J. Poult. Sci., 37, 289-295 (2010). 

  7. Harriet, W., Kirstin, R.: Salmonella and eggs: From Production to Plate. Int. J. Environ. Res. Public Health., 12, 2543-2556 (2015). 

  8. Helwigh, B., Korsgaard, H.: The community summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents, antimicrobial resistance and foodborne outbreaks in the European Union in 2006. EFSA J. 223, 312 (2007). 

  9. Gantois, I., Ducatelle, R., Pasmans, F., Haesebrouck, F., Gast, R., Humphrey, T.J., Van Immerseel, F.: Mechanisms of egg contamination by Salmonella Enteritidis. FEMS Microbiol. Rev, 33, 718-738 (2009). 

  10. Chun, M.S., Hong, S.H.: Identification of Microorganisms from Eggs in Hypermarket in the Northern Gyeonggi Area. Korean J. Food & Nutr., 22, 396-401(2009). 

  11. FSIS (Food Safety and Inspection Serviece).: Risk Assessments of Salmonella Enteritidis in Shell Eggs and Salmonella spp. in Egg Products. Available from: www.fsis.usda.gov/shared/PDF/SE_Risk_Assess_Oct2005.pdf. Accessed on Oct. 1, 2005 (2005). 

  12. Singh, A., Korasapati, N.R., Juneja, V.K., Subbiah, J., Froning, G., Thippareddi, H.: Dynamic predictive Model for the Growth of Salmonella spp. in Liquid Whole Egg. J. Food Sci., 76, 225-232 (2011). 

  13. MFAFF (Ministry for Food, Agriculture, Forestry and Fisheries): Comprehensive countermeasures of hygiene management of egg product. Available from: https://www.poultry.or.kr:456/_rb_m/_view.html?Ncodenotice&number35673 &page. Accessed on Mar. 18, 2010 (2010). 

  14. Ministry of Food and Drug Safety:Statistical system of food poisoning.(2015). Available from https://www.foodsafetykorea.go.kr/portal/healthyfoodlife/foodPoisoningStat.do?menu_no519&menu_grpMENU_GRP02. 

  15. Kim, Y.J., Chon, J.W., Lim, J.S., Song, B.R., Seo, K.H., Heo, E.J., Moon, J.S.: Contamination at Egg Processing Plants in South Korea:Prevalence, Antibiotic Resistance, and Epidemiological Tracing by Rep-PCR Fingerprinting. J. Food Sci., 80, 759-764 (2015). 

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  17. Seo, K.Y.: Development of Predictive Model for Growth of Salmonella Typhimurium in Kimbab. M.S. Thesis, Chungang University, (2008). 

  18. Lee, H.J.: Predictive Model for growth of salmonella Enteritidis in fresh-cut-cabbage. M.S. Thesis, Hanyang University, (2008). 

  19. Gibson, A.M., Bratchell, N., Roberts, T.A.: The effect of sodium chloride and temperature on the rate and extent of growth of Clostridium botulinum type A in pasteurized pork slurry. J. Appl. Bacteriol., 62, 479-490 (1987). 

  20. Davey, K. R.: A predictive model for combined temperature and water activity on microbial growth during the growth phase. J. Appl. Bacteriol., 67, 483-488 (1989). 

  21. Ratkowsky, D. A., Olley, J., McMeekin, T. A., Ball, A.: Relationship between temperature and growth rate of bacterial cultures. J. Bacteriol., 149, 1-5 (1982). 

  22. McMeekin, T. A., Olley, J., Ross, T.: Predictive microbiology: theory and application (1993). 

  23. Ross, T.: Indices for performance evaluation of predictive models in food microbiology. J. Appl. Bacteriol., 81, 501-508 (1996). 

  24. McDonald, K., Sun, D.W.: Predictive food microbiology for the meat industry: a review. Int. J. Food Microbiol., 52, 1-27 (1999). 

  25. Abou-Zeid, K. A., Oscar, T. P., Schwarz, J. G., Hashem, F. M., Whiting, R. C., Yoon, K.: Development and validation of a predictive model for Listeria monocytogenes Scott A as a function of temperature, pH, and commercial mixture of potassium lactate and sodium diacetate. J. Microbiol. Biotechnol., 19, 718-726 (2009). 

  26. Oscar, T. P.: Development and validation of primary, secondary, and tertiary models for growth of Salmonella Typhimurium on sterile chicken. J. Food Prot., 68, 2606-2613 (2005). 

  27. Ratkowsky, D.A.: Model fitting and uncertainty. In: McKellar, R., Lu, X. (Eds.), Modeling Microbial Responses in Foods. CRC Press, Boca Raton, ISBN: 0-8493-1237-X, 151-196 (2003). 

  28. Geeraerd, A.H., Valdramidis, V.P., Van Impe, J.F.: GInaFiT, a freeware tool to assess non-log-linear microbial survivor curves. Int. J. Food Microbiol., 102, 95-105 (2005). 

  29. McQuestin, O. J., Musgrove, M. T., Tamplin, M. L.: Kinetics of growth and inactivation of Salmonella enterica serotype Typhimurium DT104 in pasteurised liquid egg products. J. Food Microbiol., 27, 396-402 (2010). 

  30. Mukhopadhyay, S., Ukuku, D., Phillips, J. G., Juneja, V. K.: Survival and growth of Salmonella enterica serovar Enteritidis in membrane-processed liquid egg white with pH, temperature, and storage conditions as controlling factors. J. Food Prot., 75, 1219-1226 (2012). 

  31. Moreau, M.R., Wijetunge, D.S.S., Bailey, M.L., Gongati, S.R., Goodfield, L.L., Hewage, E.M.K.K., Jayarao, B. M.: Growth in Egg Yolk Enhances Salmonella Enteritidis Colonization and Virulence in a Mouse Model of Human Colitis. PLoS ONE, 11, e0150258 (2016). 

  32. Gumudavelli, V., Subbiah, J., Thippareddi, H., Velugoti, P. R., Froning, G.: Dynamic predictive model for growth of Salmonella Enteritidis in egg yolk. J. Food Sci., 72, M254-M262 (2007). 

  33. Jan, S.: Scientific Opinion on the public health risks of table eggs due to deterioration and development of pathogens1. EFSA J., 12, 1-147 (2014). 

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