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미취학 아동 학부모의 식품 알레르기 인지도와 영양관리
Food Allergy Awareness and Nutritional Management by the Parents of Preschool Children 원문보기

대한지역사회영양학회지 = Korean journal of community nutrition, v.21 no.5, 2016년, pp.426 - 439  

김수빈 (서울여자대학교 자연과학대학 식품영양학과) ,  김정희 (서울여자대학교 자연과학대학 식품영양학과)

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Objectives: This study was performed to measure the food allergy (FA) awareness and management by the parents of preschool children. Methods: A questionnaire survey was conducted with the parents of preschool children. The questionnaire was designed to identify the prevalence of food allergies, requ...

주제어

질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
선진국을 중심으로 알레르기 질환이 급격하게 증가하는 이유는? 산업화, 도시화에 따른 주거와 식생활 등 생활환경의 변화와 대기오염 등이 알레르기 질환의 악화요인으로 작용하면서 선진국을 중심으로 알레르기 질환이 급격하게 증가하고 있다[1].
식품알레르기는 무엇에 비유되는가? 지난 20년 동안 전 세계적으로 아토피피부염, 알레르기비염, 천식은 사회·경제적 부담이 높은 질환으로 국제알레르기표준설문지(International Study of Asthma and Allergies in Childhood, ISAAC)를 이용한 역학연구들이 많이 진행되어 왔다[2]. 그러나 식품알레르기는 최근 경제적 발전을 겪고 있는 개발도상국에서 유병률이 급격하게 증가하며[3], 알레르기 질환의 예상치 못한 ‘두 번째 물결’로 비유되고 있다[4].
식품알레르기 관련 급식사고를 예방하기 위한 서울시의 대책은 무엇인가? 최근 식품알레르기 관련 급식사고도 어린이집, 유치원(이하 보육기관) 보다는 초등학교 이상의 교육기관이 많이 보고하고 있다[21-23]. 따라서 서울시에서 초등학교에 ‘식품 알레르기 교육 및 급식 관리매뉴얼’을 배포하였고 또한 학교급식법 관리규정이 신설 및 개정됨에 따라 알레르기 유발식품 18가지를 식재료에 사용 시 식단표에 표시하고, 안내하도록 하였다[26]. 반면에 보육기관 관리 규정은 따로 없어 식품알레르기 유병률이 높은 미취학 아동의 관리가 취약하다.
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참고문헌 (37)

  1. Ministry of Health & Welfare, Korea Centers for Disease Control and Prevention. Atopy.asthma relief school management guide. 2015. p. 3. 

  2. Prescott S, Pawankar R, Allen KJ, Campbell DE, Sinn JK, Fiocchi A et al. A global survey of changing patterns of food allergy burden in children. World Allergy Organ J 2013; 6(1): 21-32. 

  3. Leung TF, Yung E, Wong YS, Lam CW, Wong GW. Parentreported adverse food reactions in Hong Kong Chinese preschoolers: epidemiology, clinical spectrum and risk factors. Pediatr Allergy Immunol 2009; 20(4): 339-346. 

  4. Prescott S, Allen KJ. Food allergy: riding the second wave of the allergy epidemic. Pediatr Allergy Immunol 2011; 22(2): 155-160. 

  5. Kay AB. T Cells as orchestrators of the asthmatic response. Ciba Found Symp 1997; 206: 56-67. 

  6. World Allergy Organization. White book on allergy(section 2.5. Food allergy). 2011. p. 47-53. 

  7. Rona RJ, Keil T, Summers C, Gislason D, Zuidmeer L, Sodergren E et al. The prevalence of food allergy: a metaanalysis. J Allergy Clin Immunol 2007; 120(3): 638-646. 

  8. Jung YH, Ko H, Kim HY, Seo JH, Kwon JW, Kim BJ et al. Prevalence and risk factors of food allergy in preschool children in Seoul. Korean J Asthma Allergy Clin Immunol 2011; 31(3): 177-183. 

  9. Allen KJ, Hill DJ, Heine RG. 4. Food allergy in childhood. Med J Aust 2006; 185(7): 394-400. 

  10. Sicherer SH, Sampson HA. Food allergy. J Allergy Clin Immunol 2010; 125(2 Suppl 2): 116-125. 

  11. Oh JW, Kim KE, Pyun BY, Lee HR, Choung JT, Hong SJ. Nationwide study for epidemiological change of atopic dermatitis in school aged children between 1995 and 2000 and kindergarten aged children in 2003 in Korea. Pediatr Allergy Respir Dis 2003; 13(4): 227-237. 

  12. Han YS. Management of food allergy in the community. Food Sci Industry 2015; 48(1): 24-31. 

  13. Seo WH, Jang EY, Han YS, Ahn KM, Jung JT. Management of food allergies in young children at a child care center and hospital in Korean. Pediatr Allergy Respir Dis 2011; 21(1): 32-38. 

  14. Simons FE. Anaphylaxis. J Allergy Clin Immunol 2010; 125(2 Suppl 2): 161-181. 

  15. Korea Consumer Agency. Information analysis related to allergies. 2012. p. 1-22. 

  16. Kang MH, Kim EY, Choi MK. Assessment of nutrient intake and ADHD score in atopic dermatitis preschoolers. J East Asian Soc Dietary Life 2009; 19(4): 493-502. 

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  20. Han YS, Chung SJ, Cho YY, Choi HM, Ahn KM, Lee SI. Analysis of the rate of sensitization to food allergen in children with atopic dermatitis. Korean J Community Nutr 2004; 9(1): 90-97. 

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  27. Lee SI. Development of guidelines on infant feeding and weaning for healthy eating habits. Korea Science and Engineering Foundation; 2005. Report No. R01-2002-000-00199-0. 

  28. Kim HI. Research Methods in Sampling. 1st ed. Kyungmoonsa; 2014. p. 9. 

  29. Kim HB, Park YM. Introduction to Statistics. 1st ed. PNCMEDIA; 2014. p. 21. 

  30. Cho CH. SPSS/AMOS utilization, structural equation modeling, statistical analysis. 2nd ed. Chungram; 2014. p. 161-162. 

  31. Lee MS, Lee KH. Development and application of dietary education to improve the vegetable intake of preschoolers. J Korean Diet Assoc 2014; 20(1): 26-35. 

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  35. Lee EJ. A study on food allergy occur status and parental perceptions of food allergen labeling system in school food service [master's thesis]. Pusan National University; 2015. 

  36. Ministry of Food and Drug Safety. Indication standard of foods etc [internet]. Ministry of Food and Drug Safety; 2015 [cited 2015 Nov 7]. Available from: http://www.mfds.go.kr/index.do?mid686&geNo11&seq9543&cmdv. 

  37. Food Allergy Research & Education, Inc. About food allergy [internet]. Food Allergy & Anaphylaxis Network (FAAN) and the Food Allergy Initiative (FAI); 2015 [cited 2015 Nov 7]. Available from: http://www.foodallergy.org/most popular-resources. 

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