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도꼬마리 추출물의 산화적 스트레스에 대한 융합연구
Convergence study of oxidative stress from fraction of Xanthium strumarium L. 원문보기

한국융합학회논문지 = Journal of the Korea Convergence Society, v.8 no.12, 2017년, pp.215 - 220  

민영실 (중원대학교)

초록
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도꼬마리 (X. strumarium )는 국화과에 속하며, '창이자'라는 한약명으로 사용되는 다년생 식물이다. 열매부위와 지상부위의 추출물을 이용하여 융합 식물활성작용을 관찰하였다. 산화적 스트레스에 대항하는 실험법으로는 1, 1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical (DPPH), ABTS assay를 사용하였다. 도꼬마리의 추출물은 단일분리가 아닌 ethanol, petroleum ether, 그리고 ethyl acetate로 추출하였다. 산화적 스트레스연구에 사용되는 radical scavenging 능력을 확인하기 위하여 DPPH radical and ABTS를 투여하였다. 본 연구에서 도꼬마리는 천연유래 항산화 효과를 보였다.

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

Xanthium strumarium L. is an annual plant belongs to the family Asteraceae which is is called a 'Cocklebur' that is used for medicinal purposes. Convergent phyto-activity of various extracts of Xanthium strumarium L. (Asteraceae) was examined. We estimated antioxidant activity from ground part and f...

주제어

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문제 정의

  • This study reveals that the X. strumarium could be used as a potential source of natural antioxidants.

가설 설정

  • E.A fraction of X. strumarium ground part showed the strongest effects. The IC50 was measured at 4.
  • That is measured at 732nm using spectrophotometer[4]. This study, E.A fraction of X. strumarium fruit and P.E fraction of X. strumarium, IC50 value is lower than gallic acid. But the reise enough value as a natural anti-oxidant.
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참고문헌 (22)

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