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충남 일부 지역 초등학생의 학교급식 만족도와 음식 기호도
Satisfaction on School Meal Service and Food Preference of Elementary School Students in Chungnam 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.30 no.1, 2017년, pp.129 - 138  

이길엽 (공주대학교 교육대학원) ,  배윤정 (신한대학교 식품조리과학부) ,  최미경 (공주대학교 식품과학부) ,  김명희 (공주대학교 식품과학부)

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The purpose of this study was to evaluate the satisfaction with school meal service and the food preference in elementary school students who are in their growth period. A total of 484 students (242 boys) participated and completed a questionnaire survey. The results indicated that the merit of scho...

주제어

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문제 정의

  • 본 연구에서는 성장기 초등학생의 학교급식에 대한 급식 만족도와 음식 기호도를 조사하여 성장기 학생들의 다양한 욕구를 충족시켜 학교급식의 질을 향상시키기 위한 방안을 모색하고자 하였다. 초등학교 5, 6학년을 대상으로 설문조사 하였으며, 전체 조사대상자 484명(남학생 50%)의 평균 신장은 150.
  • 본 연구에서는 학교급식 운영의 효율성 제고와 질적 향상을 위하여 충남 일부 지역 남녀 초등학생의 학교급식 만족도 및 음식 기호도를 평가하였다. 본 연구결과는 학생들의 학교급식에 대한 만족도를 높이고, 아동들에게 다양한 식품을 제공하면서 기호도를 높이는 조리법을 개발하고, 이를 식단 작성에 반영함으로써 성장기 학생의 올바른 식습관 형성에 기여할 수 있을 것이다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
학교급식은 어떤 의의를 갖는가? 따라서 이 시기에 적절한 영양공급은 성장과 발달뿐만 아니라, 평생 건강의 초석이 된다(Kim & Kim 1983). 우리나라에서 전면 실시되고 있는 학교급식은 성장기 학생들의 신체 발육에 필요한 영양을 공급할 뿐만 아니라, 올바른 식생활에 관한 지식과 바람직한 식습관 및 식사예절을 형성할 기회를 제공하며, 기본 생활습관과 공동체 의식 형성을 위한 ‘산교육의 장’으로서 중요한 의의를 갖는다(Kim MH 1977). 이와 같이 학교급식은 단순히 한 끼의 식사를 해결한다는 생각에서 벗어나, 개인의 균등한 영양 급식, 단체 활동을 통한 급식, 과학적이고 체계적인 급식 등을 목적으로 학교와 가정이 연계된 교육의 장이되어야 한다(Lee KA 1998).
초등학교 고학년에게 건전한 식습관과 식행동의 지도가 필요가 더 강조되는 이유는 무엇인가? 초․중․고등학생의 학교급식 대상자 중 초등학생은 식습관이 고정되는 시기에 있으므로 학교급식을 통해 다양한 식품을 접하면서 올바른 식습관을 형성한다면 성인이 되어서까지 균형 있는 식생활을 영위할 수 있기 때문에, 이 시기에 학교급식의 중요성은 더욱 크다. 특히 초등학교 고학년은 사춘기에 접어드는 시기로 외모에 대한 관심이 증가하면서, 왜곡된 체형 인식에 따라 잘못된 식행동과 식품기호를 형성할 수 있기 때문에 건전한 식습관과 식행동 지도의 필요성이 더 강조된다(No & Park 2001).
초등학생들의 급식에 대한 만족도와 기호도를 평가하는 연구는 왜 필요한가? 학교급식의 중요성과 필요성에 대해서는 많은 연구가 이루어져 왔으며, 특히 아동의 영양상태와 성장발육, 사회성 발달 및 학습능력 향상 등의 효과들이 제시되었다(Kim SA 1990;Kim & Choi 1997; Kim & Kim 1997; Lee & Jang 2005). 학교급식에서 식단 계획은 급식만족도에 가장 큰 영향을 미치며, 급식의 성패를 좌우하는 중요한 단계로 보고되었다(Jang & Kim 2005; Kim & Jang 2006; Lee YE 2008). 식단 작성 시 학생들의 메뉴 기호도를 충분히 반영하여 잔반을 줄이면서 적정한 영양소를 공급하고, 즐거운 식생활을 영위할 수 있도록 하기 위해 메뉴 기호도에 관한 과학적인 평가가 요구된다. 따라서 초등학생들의 급식에 대한 만족도와 기호도를 평가하는 연구는 학교급식의 질 향상에 매우 필요하다고 생각한다.
질의응답 정보가 도움이 되었나요?

참고문헌 (22)

  1. Chang HS, Park HJ. 2009. A study of elementary students' satisfaction in school food service and their dietary behaviors in Gunsan city. Korean Journal of Human Ecology 18:477-489 

  2. Ha JS. 2010. The degree of satisfaction with school meals and preferences of elementary school students in Pohang. Master's Thesis, Yeungnam Univ. Gyeongsan. Korea 

  3. Hong WS, Chang HJ. 2003. The relationship between food service satisfaction and plate wastes in elementary school students. Korean J Soc Food Cookery Sci 19:128-133 

  4. Jang HR, Kim HY. 2005. Survey on the satisfaction degree for school lunch program of elementary school students in Yongin. Korean J Food & Nutr 18:155-160 

  5. Kim EK, Choi JH. 1997. A comparison of anthropometry and iron status in children provided with and without national school lunch program. Korean J Nutr 30:1009-1017 

  6. Kim EK, Kim EM. 1997. The assessment of children's satisfaction with foodservice in elementary schools located in Seoul and Kangnung. J Korean Soc Food Cult 12:411-417 

  7. Kim EM, Jang MK. 2006. The survey of children's and their parent's satisfaction for school lunch program in elementary. J Korean Soc Food Nutr 35:809-814 

  8. Kim MH. 1977. School lunch program in Korea. Korean J Nutr 10:189-192 

  9. Kim SA. 1990. Effect of nutrition education of school lunch programs - On dietary pattern of elementary school children in Pusan area. J Korean Soc Food Nutr 19:356-374 

  10. Kim SH, Kim SH. 1983. A survey of nutritional status, physical growth and behavior of school children. Korean J Nutr 16:253-262 

  11. Ku PJ, Lee KA. 2000. A survey on dietary habit and nutritional knowledge for elementary school children's nutritional education. Korean J Dietary Culture 15:201-213 

  12. Lee HN, Lee SS. 2005. A study on food habits and food preferences of the elementary school children- Focused in Chonnam province. The Journal of Practical Education 18: 61-78 

  13. Lee HS, Jang MH. 2005. Survey of student satisfaction with school food-service programs in Gangwon province. Korean J Food & Nutr 18:175-191 

  14. Lee JH, Lee EH, Choe E. 2014. Study on eating habits and food preference for breakfast of elementary, middle, or high school students in the Incheon area. Korean J Food Cook Sci 30:170-182 

  15. Lee KA. 1998. Evaluation of nutrition management in the elementary school lunch program. Korean J Nutr 31:192-205 

  16. Lee YE. 2008. An analysis on the satisfaction with the quality of school foodservice in Chungbuk province. J Korean Soc Food Cult 23:105-114 

  17. Moon H, Lee Y. 1999. A survey on elementary, middle and high school students' attitude and eating behaviors about kimchi in Seoul and Kyunggido area. Korean J Dietary Culture 14:29-42 

  18. No HK, Park J. 2001. Grade and gender differences in dietary behavior, food preference and perception about body image of 4, 5 and 6th grade students in elementary school. J Korean Soc Food Cult 16:158-169 

  19. Park GS, Park EJ. 1995. A study on the degree of satisfaction with food preferences and foodservice of students in rural Kyongbuk. Korean J Soc Food Sci 11:503-510 

  20. Park JY, Koo NS. 1998. Study on food habits of elementary school food service children in Daejon. J Korean Dietetic Assoc 4:113-122 

  21. Song IM. 2007. A study on the satisfaction of school food service and food preference of the elementary school students-Focused on forth, fifth, sixth grade students in the city of Daejeon. Master's Thesis, Hannam Univ. Daejeon. Korea 

  22. Yoon KS, Jung YJ, Koo SJ. 2006. A study on potentially hazardous food consumption and food preference in elementary school foodservice menus. J Fd Hyg Safety 21:136-144 

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