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[국내논문] 광주지역에서 즉석 제조·판매하는 식육가공품의 안전성 조사
A survey on the safety of livestock products sold at instant meat processing shops in Gwangju, Korea 원문보기

韓國家畜衛生學會誌 = Korean journal of veterinary service, v.40 no.1, 2017년, pp.47 - 52  

고바라다 (광주광역시보건환경연구원) ,  서은주 (광주광역시보건환경연구원) ,  안아진 (광주광역시보건환경연구원) ,  정보람 (광주광역시보건환경연구원) ,  하이든 (광주광역시보건환경연구원) ,  서두리 (광주광역시보건환경연구원) ,  임진택 (광주광역시보건환경연구원) ,  김용환 (광주광역시보건환경연구원) ,  김은선 (광주광역시보건환경연구원)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

The main goal of this survey was to assess the current sanitation status and safety standards of meat processed products purchased at instant meat sales and processing operators. Analyses were carried out from April to September in 2016 in Gwangju area, Republic of Korea. A total number of 150 sampl...

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문제 정의

  • 따라서 이번 조사는 축산물판매업소에서 즉석제조 판매하는 식육가공품에 대한 안전성을 평가하고자 광주광역시 소재 축산물판매업소 35개소에서 150건의 식육제조가공품을 구매하여 해당 품목에 대한 축산물의 가공기준 및 성분규격을 검사하였다.
  • 이번 조사는 광주광역시 소재 축산물판매업소에서 즉석제조판매하는 식육가공품에 대한 안전성을 평가하고자 2016년 4월부터 9월까지 축산물판매업소 35개소에서 150건의 식육제조가공품을 구매하여 해당 품목에 대한 축산물의 가공기준 및 성분규격을 검사하였다. 축산물가공품 품목별 규격기준에 부적합한 제품은 7개 업소에서 11건(7.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
1인 가구의 비중의 추세는 어떠한가? 통계청 국가통계포털 자료에 따르면 1인 가구의 비중이 2000년 15.5%에서 2010년 23.9% 그리고 2015년에는 27.2%로 점차 증가하고 있는 추세이다(KOSIS, 2016). 우리나라 축산물의 소비 역시 매년 증가 추세로 2014년도 농림축산식품 주요통계(MAFRA, 2014)에 따르면 우리국민의 1인당 육류소비량은 1990년대 19.
2013년을 기준으로, 동물에 따른 우리나라 축산물의 소비는 어떠한가? 7 kg인 것으로 집계되었다. 2013년 기준으로 쇠고기는 10.3 kg, 돼지고기는 20.9 kg 그리고 닭고기는 11.5 kg으로 돼지고기를 주로 소비하고 있는 것으로 조사되었다. 이처럼 1인 가구의 빠른 증가와 육류 소비량이 증가하면서 쉽게 조리가 가능한 즉석식품, 간편조리식품 및 즉석제조된 양념육이나 돈까스 등 식육가공품의 소비도 증가하고 있는 추세이다(한국농수산식품유통공사, 2015).
우리국민의 1인당 육류소비량의 현황은 어떠한가? 2%로 점차 증가하고 있는 추세이다(KOSIS, 2016). 우리나라 축산물의 소비 역시 매년 증가 추세로 2014년도 농림축산식품 주요통계(MAFRA, 2014)에 따르면 우리국민의 1인당 육류소비량은 1990년대 19.9 kg에서 2000년 31.9 kg으로 증가하였고, 2013년 42.7 kg인 것으로 집계되었다. 2013년 기준으로 쇠고기는 10.
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참고문헌 (15)

  1. 식품의약품안전처. 2015. 축산물가공업 영업자의 자가품질검사 항목. 식품의약품안전처 고시 제2015-75호(2015.10.15.). 

  2. 한국농수산식품유통공사. 2015. 2015 가공식품 소비량 및 소비행태 조사. Available from: https://www.atfis.or.kr. Accessed March 16, 2016. 

  3. Choi SJ, Park JH, Kim HS, Cho JI, Joo IS, Kwak HS, Heo JJ, Yoon KS. 2016. Perception of food safety and risk of foodborne illness with consumption of meat and processed meat products. Korean J Food Cook Sci 32: 476-491. 

  4. EFSA. 2006. The community summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and antimicrobial resistance and foodborne outbreaks in the European Union in 2005. The EFSA Journal 94. 

  5. Go EK, Park HJ, Wee SH, Heo EJ, Kim YJ, Moon JS. 2011. Prevalence of Listeria monocytogenes isolated from livestock processed products in Korea. Kor J Vet Publ Hlth 35: 214-219. 

  6. Gomez D, Iguacel LP, Rota MC, Carraminana JJ, Arino A, Yanguela J. 2015. Occurrence of Listeria monocytogenes in ready-to-eat meat products and meat processing plants in spain. Foods 4: 271-282. 

  7. KOSIS. 2016. Local area labour force survey in the second half of 2015 (Double-earner households and one-person households). Available from: http://kosis.kr. Accessed June 29, 2016. Korean statistical information service. 

  8. MAFRA. 2014. Agriculture, food and rural affairs statistics yearbook. Available from: http://www.mafra.go.kr. Accessed September 21, 2014. Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs. 

  9. MFDS. 2015. Processing standards and ingredient specifications for livestock products. Ministry of Food and Drug Safety Notice No. 2015-94. 

  10. MFDS. 2016. Livestock products sanitrary control act. Enforcement date 04. Aug, 2016. Ministry of Food and Drug Safety. 

  11. Nam BR, Nam JO, Park JM, Lee RM, Gu HJ, Kim MH, Chang UJ, Suh HJ, Kim JM. 2007. Survey of the status of country-of-origin labels and hygine on the meat markets of 4 regions in Korea. Korean J Food Sci Ani Resour 27: 122-126. 

  12. Norrung B, Buncic S. 2008. Microbial safety of meat in the European Union. Meat Science 78: 14-24. 

  13. Park JM, Gu HJ, Jeong JY, Chang UJ, Suh HJ, Kang DH, Kim CJ, Kim JM. 2007. Monitoring country-of-origin labels and sanitation on the meat markets in Seoul, Korea. Korean J Food Sci Ani Resour 27: 185-189. 

  14. Park SD, Kim YH, Koh BRD, Kim CH, Yoon BC, Kim CK. 2002. A study on the contamination level of pathogenic microorganisms in beef distribution stages. Korean J Vet Serv 25: 117-126. 

  15. Yang YM, Son JW, Choi TS, Park MA, Kim JY, Lee JH, Shin BW. 2013. A survey of the microbial contamination level in butcher's shops in Seoul, Korea. Korean J Vet Serv 36: 203-208. 

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