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재한 중국인 유학생의 문화적응 정도에 따른 식생활 관련 요인 분석
A Study of Dietary Life Related Factor according to the Acculturation Degree on Chinese Students in Korea 원문보기

한국식품영양학회지 = The Korean journal of food and nutrition, v.30 no.4, 2017년, pp.627 - 634  

임로 (가천대학교 식품영양학과) ,  장재선 (가천대학교 식품영양학과)

Abstract AI-Helper 아이콘AI-Helper

This study was performed to provide fundamental data on the dietary life according to the acculturation degree. The subject was 305 Chinese students in South Korea region. The questionnaire respondents are consisted of 148 male students (48.5%) and 157 female students (51.5%). There was a statistica...

주제어

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문제 정의

  • 그리하여 본 연구는 재한 중국인 유학생들의 문화적응 정도에 따른 인구학적 특성, 식습관 및 생활습관, 생활관련 스트레스, 식품의 섭취형태와의 관련성을 비교 분석하여, 중국인 유학생들의 국내에서의 적절한 유학적응을 돕는 식생활 프로그램을 개발하는 기초 자료로 활용하고자 한다.
  • 본 연구는 중국인 유학생들의 올바른 식습관을 위한 대책을 모색하고, 국내에서의 적절한 유학적응을 돕는 프로그램을 개발하는 기초 자료로 활용하고자 재한 중국인 유학생들의 문화적응 정도에 따른 인구학적 특성, 식습관 및 생활습관, 생활관련 스트레스, 식품의 섭취형태와의 관련성을 비교한 결과는 다음과 같다.
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
유학생들은 한국에 온 이후 어떤 어려움을 겪는가? 유학생들은 한국에 온 이후에 낯선 환경으로 들어오게 되면서 경제문제, 언어문제, 생활문제, 식습관 문제 등 여러 가지 어려움을 겪고 있는 실정에 있다(Song & Li 2008). 특히 중국과 한국의 음식은 쌀이 주식이고 짠맛을 선호하는 면에서 비슷하지만, 발효식품이나 반찬문화에서는 다소 차이가 있으며(Zhu LL 2012), 한국생활에서 아침 결식, 불규칙한 식사, 잦은 외식, 폭식 등 식생활 문제, 패스트푸드를 자주 이용하는 등 식사와 더불어 적절한 식사가 이루어지지 못해 영양 불균형 등의 문제가 심각한 것으로 나타났다(Li GT 2013).
국내에 등록된 유학생의 수는? 국내에 등록된 외국인 현황자료에 의하면 유학생의 수는 2009년 80,985명, 2010년 87,480명으로, 2011년 88,468명, 2012년 84,711명으로 매년 꾸준히 증가하다가, 2013년 81,847명으로 다소 감소하였으나, 2014년 86,410명, 2015년 96,357명, 2016년 115,927명으로 증가하고 있다. 2017년 3월 법무부 출입국․외국인정책 통계월보에 의하면 재한 외국인 유학생 127,118명 중 유학 87,295명(68.
중국인 유학생은 한국생활에서 어떠한 식습관 문제를 겪는가? 유학생들은 한국에 온 이후에 낯선 환경으로 들어오게 되면서 경제문제, 언어문제, 생활문제, 식습관 문제 등 여러 가지 어려움을 겪고 있는 실정에 있다(Song & Li 2008). 특히 중국과 한국의 음식은 쌀이 주식이고 짠맛을 선호하는 면에서 비슷하지만, 발효식품이나 반찬문화에서는 다소 차이가 있으며(Zhu LL 2012), 한국생활에서 아침 결식, 불규칙한 식사, 잦은 외식, 폭식 등 식생활 문제, 패스트푸드를 자주 이용하는 등 식사와 더불어 적절한 식사가 이루어지지 못해 영양 불균형 등의 문제가 심각한 것으로 나타났다(Li GT 2013).
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참고문헌 (24)

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  2. Cho EY. 2000. A survey on consumption about convenience foods and food habits of anthropometric status and food habits of college students in Daejeon, Chungnam area. Korean J Comm Nutr 7:149-155 

  3. Feng Z. 2014. The study on relevance of healthy practice of Chinese students in Korea. MS Thesis, Gachon Univ. Seongnam. Korea 

  4. Gao RR. 2014. Changes in dietary behaviors and analysis of health-related risk factors of Chinese international students in Korea. MS Thesis, Seoul Women's Univ. Seoul. Korea 

  5. Hwang HS. 1991. An survey on dietary lifeand nutrition statusin Mokpo National University. The Korean Soc Food Science and Nutr 20:65-72 

  6. Jo EJ. 2009. A survey of the consumption patterns of convenience foods of university students in the Masan & Changwon area. MS Thesis, Changwon Univ. Kyungnam. Korea 

  7. Korea Immigration Service. 2017. https://www.immigration.go.kr/ 

  8. Ko MS. 2007. The comparison in daily intake of nutritions and dietary habits of college students in Busan. Korean J Comm Nutr 2:259-271 

  9. Lee JS. 2003. A study of female college students' behavior and ideal breakfast types. Korean J Food Culture 18:466-474 

  10. Li GT. 2013. The change of dietary environment and snacking habits of Chinese students in South Korea. MS Thesis, Gachon Univ. Seongnam. Korea 

  11. Lian XP. 2015. The effect of school adaptation ss and leisuretime exercise on school life maladjustment among Chinese students in Korea. MS Thesis, Jeju Univ. Korea 

  12. Lim R. 2016. The study of dietary habits, convenience foods recogniton and intake on Chinese students in Korea. MS Thesis, Gachon Univ. Seongnam. Korea 

  13. Logue, AW, Smith, ME. 1986. Predictors of food preferences in adult humans. Appetite 7:109-125 

  14. Lu WF. 2012. Acculturation and changes in dietary habits of Chinese students living in Korea. MS Thesis, Myeongji Univ. Seoul. Korea 

  15. Song WY, Li N. 2008. Chinese student's early psychological adaptation according to their acculturation type. Korean Psychological Association 5:159-173 

  16. Song YJ, Richard HC, Hovell MF, Paik HY, Park HR, Lee J, Veronica I. 2004. Acculturation and health risk behaviors among Californians of Korean descent. Preventive Medicine 39:147-156 

  17. Su M. 2013. The effect of acculturative stress on psychological well-being for Chinese students living in Korea: Focused on ego-resilience. MS Thesis, Daegu Univ. Kyungnam. Korea 

  18. Suinn RM, Ahuna C, Khoo G. 1992. The suinn-lew Asian selfidentity acculturation scale: Concurrent and factorial validation. Educational and Psychological Measurement 52:1041-1046 

  19. Wang JS. 2015 Dietary behavior and stress in acculturation group among Chinese students living in Korea. MS Thesis, Dongguk Univ. Seoul. Korea 

  20. Woon YE. 2010. A study on the specialty coffee shop selection attributes by the food-related lifestyle. MS Thesis, Chungang Univ. Seoul. Korea 

  21. Wu K. 2016. Chinese students attending college adjustment and acculturation stress study. MS Thesis, Dongeui Univ. Korea 

  22. Yan WQ. 2016. A study on the difference in the diet habit and the life style between the Chinese college students living in China and Korea, and the Korean college students. MS Thesis, Inha Univ. Incheon. Korea 

  23. Zhang TT. 2012. The effects of culture bounded self-construal on self-esteem and school adjustment: a comparative study of Chinese international students and Korean international students. MS Thesis, Hanyang Univ. Seoul. Korea 

  24. Zhu LL. 2012. A study of group arts therapy on released depression for the new Chinese students in Korea. MS Thesis, Wonkwang Univ. Jeonnam. Korea 

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