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NTIS 바로가기한국식품저장유통학회지 = Korean journal of food preservation, v.25 no.1, 2018년, pp.44 - 51
최지영 (경북대학교 식품공학부 식품생물공학전공) , 조정석 (경북대학교 식품공학부 식품생물공학전공) , 이현정 (경북대학교 식품공학부 식품생물공학전공) , 우진호 (경북대학교 식품공학부 식품생물공학전공) , 허수현 (경북대학교 식품공학부 식품생물공학전공) , 배수인 (경북대학교 식품공학부 식품생물공학전공) , 문광덕 (경북대학교 식품공학부 식품생물공학전공)
The purpose of this study is to present the results as basic data for establishing proper storage conditions and distribution conditions of actual farms at point of increasing concern about hygiene and palatabiltiy of consumers to food. In this study, three farmhouses of dried persimmons prepared us...
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핵심어 | 질문 | 논문에서 추출한 답변 |
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감의 약리학적 효능은? | 또한 비타민 A, B가 풍부하고 비타민 C는 100 g 중에 30-50 mg이 함유되어 있다(1). 감은 기침 등에 효과가 있으며, 다른 과실과 달리 신맛이 없고 탄닌의 수렴작용으로 설사를 멎게 하거나 이뇨, 지혈, 숙취제거, 기침 등의 약리작용을 나타내어 예로부터 많이 사용되어 온 기능성이 우수한 전통 과일 중의 하나이다(3). 감 가공 식품 중 곶감은 건시라고도 불리며, 우리나라에서는 주로 경북 상주, 청도, 경남 함안, 충북 영동, 전북 완주가 대표적인 산지이며, 떫은 감의 50% 이상이 곶감으로 가공되고 있다(4). | |
우수한 건조식품으로 불리는 곶감의 대표적 산지는? | 감은 기침 등에 효과가 있으며, 다른 과실과 달리 신맛이 없고 탄닌의 수렴작용으로 설사를 멎게 하거나 이뇨, 지혈, 숙취제거, 기침 등의 약리작용을 나타내어 예로부터 많이 사용되어 온 기능성이 우수한 전통 과일 중의 하나이다(3). 감 가공 식품 중 곶감은 건시라고도 불리며, 우리나라에서는 주로 경북 상주, 청도, 경남 함안, 충북 영동, 전북 완주가 대표적인 산지이며, 떫은 감의 50% 이상이 곶감으로 가공되고 있다(4). 곶감은 가을에 일시적으로 다량 출하되는감 과실로 이용기간을 연장하는 가장 중요한 수단일 뿐아니라 풍부한 감미와 특유의 물질적 특성을 지니고 있는 우수한 건조식품이다(5,6). | |
감이란? | 감(Diospryros kaki Thunb.)은 우리나라를 비롯하여 중국, 일본 등 온대아시아 지역이 원산지로 한국에서는 일찍부터 재배한 과일로서 향약구급방(鄕藥救急方)에 경상도 고령에서 감을 재배하였다는 기록이 있다(1). 감의 주성분은 당질로써 포도당과 과당의 함유량이 많으며, 이는 단감과 떫은 감에 따라 약간의 차이가 있다(2). |
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Survey on utilization of processing and storage the astringent persimmons. Research report of Expansion plan in regard to use the persimmons Kim 1995
Improved persimmon drying method Kim 344 1993
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Korean J Food Sci Technol Kim 27 697 1995 Changes of physicochemical properties during the preparation of persimmon pickles and its optimal preparation conditions
Korean J Food Preserv Park 13 168 2006 Effects of grapefruit seed extract pretreatment and packaging material on quality of dried persimmons
Korean J Food Preserv Park 12 305 2005 Effect of cinnamon pretreatment and packaging materials on the quality of dried persimmon
Korean J Food Preserv Kim 11 437 2004 Quality changes of dried persimmons depending onpre-treatment and packaging materials during storage
Korean J Packag Sci Technol Park 18 9 2012 Quality change of chill-stored dried persimmons affected by cinnamon extract pre-treatment and packaging condition
Cultivation of Persimmons-Agricultural Technology Assistant Lee 16 2013
Forestry observation result (astringent persimmons) Kim 2017
astringent persimmons business development plan National Forestry Cooperative Federation 2014
Forest Products Production Survey KREI 2015
Official Methods of Analysis AOAC 17th ed 2000
Korean J Food Preserv Im 14 611 2007 Physicochemical compositions of raw and dried Wolha persimmons
Korean J Packag Sci Tech Lee 13 1 2007 Quality changes of dried persimmons th toe storage temperature and packaging materials
Cultivation of persimmons-agricultural technology assistant Lee 228 2013
Sepecial Lecture Abstract on the 20th Conference Oh 41 2002 Development of quality improvement of dried persimmon
Korean J Food Preserv Jung 11 189 2004 Quality preperties of semi-dried persimmons with various drying methods and ripeness degree
Cultivation of persimmons-agricultural technology assistant Lee 223 2013
Cultivation technique to improve fruit tree production-Walnut & Astringent persimmon Lee 2009
Dictionary of food science and technology Korean Food Science Society 124 2004
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