본 실험은 우리나라 전역에서 5월에 개화하는 아까시나무 꽃을 이용하여 훈증, 저온건조, 덖음, 순간 침지를 하여 건강 꽃차를 개발하기 위해 수행하였다. 건조방법은 훈증처리 후 건조, 저온건조, 덖음, 순간침지로 하였다. 건강 차를 만들기 위한 실험을 다르게 한 후 꽃 무게의 변화, 꽃 색의 변화, 음료 색, 당도, 맛을 측정하였다. 이렇게 실험한 결과, 꽃차 무게의 변화는 생체대비 11%~12.5%로 나타났으며, 색의 변화는 덖음 처리에서 가장 연한 갈색으로 나타났고, 그 외 처리구는 탁한 백색으로 나타났다. 음료 색은 덖음 처리한 차에서 노란색이 강하게 나타났고 훈증, 저온건조, 순간침지에서는 연한 노란색으로 나타났으며, 당도는 덖음 차에서 가장 높은 2.9brix로 높게 나타났으며 다른 세처리구에서는 2.6~2.7brix로 나타났다. 맛은 덖음 처리에서 가장 좋았고, 순간 침지에서는 비릿한 맛이 났다.
본 실험은 우리나라 전역에서 5월에 개화하는 아까시나무 꽃을 이용하여 훈증, 저온건조, 덖음, 순간 침지를 하여 건강 꽃차를 개발하기 위해 수행하였다. 건조방법은 훈증처리 후 건조, 저온건조, 덖음, 순간침지로 하였다. 건강 차를 만들기 위한 실험을 다르게 한 후 꽃 무게의 변화, 꽃 색의 변화, 음료 색, 당도, 맛을 측정하였다. 이렇게 실험한 결과, 꽃차 무게의 변화는 생체대비 11%~12.5%로 나타났으며, 색의 변화는 덖음 처리에서 가장 연한 갈색으로 나타났고, 그 외 처리구는 탁한 백색으로 나타났다. 음료 색은 덖음 처리한 차에서 노란색이 강하게 나타났고 훈증, 저온건조, 순간침지에서는 연한 노란색으로 나타났으며, 당도는 덖음 차에서 가장 높은 2.9brix로 높게 나타났으며 다른 세처리구에서는 2.6~2.7brix로 나타났다. 맛은 덖음 처리에서 가장 좋았고, 순간 침지에서는 비릿한 맛이 났다.
This experiment was conducted to develop a healthy tea by fumigation, low temperature drying, drying and instant immersion using flowers of Robinia pseudoacacia L. that bloom in May in all regions of Korea. The drying was drying after fumigation treatment, low temperature drying, drying and instant ...
This experiment was conducted to develop a healthy tea by fumigation, low temperature drying, drying and instant immersion using flowers of Robinia pseudoacacia L. that bloom in May in all regions of Korea. The drying was drying after fumigation treatment, low temperature drying, drying and instant immersion. The color of the flowers, beverage color, the sugar content, and the taste of the beverage were measured after changing the weight of the flowers. The change in the weight of flower tea was 11% ~ 12.5% of the body weight. The change in the color of the flowers appeared to be the lightest brown in the treatment of drying, and the other treatment area became turbidity white. The color of the beverage was yellowish from the tea treated with drying and became pale yellow when fumigation, low temperature drying and instant immersion. Sugar content was highest at 2.9brix from the drying and 2.6-2.7brix at the other three treatments. The taste was the best in the drying treatment, and the instant taste dipped in the tastes.
This experiment was conducted to develop a healthy tea by fumigation, low temperature drying, drying and instant immersion using flowers of Robinia pseudoacacia L. that bloom in May in all regions of Korea. The drying was drying after fumigation treatment, low temperature drying, drying and instant immersion. The color of the flowers, beverage color, the sugar content, and the taste of the beverage were measured after changing the weight of the flowers. The change in the weight of flower tea was 11% ~ 12.5% of the body weight. The change in the color of the flowers appeared to be the lightest brown in the treatment of drying, and the other treatment area became turbidity white. The color of the beverage was yellowish from the tea treated with drying and became pale yellow when fumigation, low temperature drying and instant immersion. Sugar content was highest at 2.9brix from the drying and 2.6-2.7brix at the other three treatments. The taste was the best in the drying treatment, and the instant taste dipped in the tastes.
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