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Thermal stress of pigs causes decreased feed consumption and weight gain rate, immunosuppression, reproductive disorders, and increased mortality. The concept of the temperature-humidity index (THI) has been widely used to evaluate the degree of thermal stress of pigs. However, use of this concept i...

주제어

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문제 정의

  • 이에, 본 논문에서는 강제환기식 무창 자돈사를 대상으로 BES 기법을 이용하여 시설 내부의 에너지 발생 및 흐름에 대한 기작을 모사하고, 외부 환경 변화에 따른 시간별 시설 내부 온도 및 습도 계산을 통해 THI 지수를 산출하고자 하였다. 또한, 국내 주요 지역별 자돈의 고온 스트레스 노출 위험 정도를 평가하고자 하였다.
  • 이에, 본 논문에서는 강제환기식 무창 자돈사를 대상으로 BES 기법을 이용하여 시설 내부의 에너지 발생 및 흐름에 대한 기작을 모사하고, 외부 환경 변화에 따른 시간별 시설 내부 온도 및 습도 계산을 통해 THI 지수를 산출하고자 하였다. 또한, 국내 주요 지역별 자돈의 고온 스트레스 노출 위험 정도를 평가하고자 하였다.

가설 설정

  • BES 시뮬레이션 모델 내 환기 시스템 운영과 관련하여, 수치해석을 통해 산출되는 실시간 내부 온도 및 MWPS 제시 적온범위를 기준으로 자동으로 경계조건을 변경할 수 있도록 설계하였다. 단, 시뮬레이션 해석 시 침기에 의한 영향은 없으며 향후 지역별 기후 조건에 따른 적정 냉방시스템 용량을 산정하기 위하여 냉방시설은 설치되어 있지 않다는 가정 하에 연구를 수행하였다.
  • 20 kg 자돈의 권장 사육 온도인 22℃를 기준으로 19∼25℃ 구간에 대하여 적온기 권장 환기량 값을 적용하였으며, 16℃ 이하 구간의 경우, 저온기 권장 환기량을, 28℃ 이상의 구간의 경우, 고온기 권장 환기량을 적용하였다. 또한, 각 구간 간 환기량 값은 선형의 경향을 따른다고 가정하여, 돈사 내부 열환경에 따른 환기 경계조건을 구축하였다 (Fig. 2).
  • 실험 대상 자돈사의 사육 밀도는 축산법 시행령 제 14조 제2항을 바탕으로 두당 0.3 m2를 적용하여 돈방 당 자돈 190두가 사육된다고 가정하였으며, 해당 사육 두수에 대한 현열 및 잠열 발생량을 경계조건에 반영하였다 (수식 4∼6).
  • 본 논문에서는 20 kg의 자돈을 대상으로 BES 시뮬레이션 모델 설계 및 에너지 해석을 실시하였으며, 모델의 입력 자료 중 기상 자료의 경우, 2017년 지역별 일사량, 기온, 상대습도, 기압, 지면온도 등의 시간별 자료를 활용하였다. 지역별 고온 스트레스 지수 변화에 대한 상대비교를 위하여, 연중 연속하여 자돈을 사육한다고 가정하였다. 실험 자돈사의 환기시스템 운영은 내부 온도 변화에 따라, MWPS (1983)에서 제시하고 있는 저온기, 적온기, 고온기 권장 환기량을 기준으로 실시되도록 모델을 구성하였다 (Table 3).
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질의응답

핵심어 질문 논문에서 추출한 답변
비육돈이 고온 스트레스에 노출될 경우 어떤 현상이 발생하는가? 돼지는 타 축종과 비교하여 지방층이 두껍고, 땀샘이 발달하지 않아 체내의 대사열을 외부로 방출하는 능력이 떨어지고 고온 스트레스에 취약하다(NIAS, 2016). 비육돈이 고온 스트레스에 노출될 경우, 사료 섭취량이 약 30% 가량 감소하고, 단백질 합성을 촉진하는 호르몬 분비가 저하되어 증체량 및 사료효율의 감소가 발생한다고 보고된 바 있으며(Swiergiel, 1998; Collin et al., 2001; Patience etal.
타 종족과 비교하여 돼지가 가지는 특징은? 4천 두, 2016년 9월 기준) 규모로 크게 증가한 것으로 보고된 바 있다 (NIAS, 2016). 돼지는 타 축종과 비교하여 지방층이 두껍고, 땀샘이 발달하지 않아 체내의 대사열을 외부로 방출하는 능력이 떨어지고 고온 스트레스에 취약하다(NIAS, 2016). 비육돈이 고온 스트레스에 노출될 경우, 사료 섭취량이 약 30% 가량 감소하고, 단백질 합성을 촉진하는 호르몬 분비가 저하되어 증체량 및 사료효율의 감소가 발생한다고 보고된 바 있으며(Swiergiel, 1998; Collin et al.
BES 기법 중 TRNSYS의 기능은? BES 해석 기법 중 TRNSYS (TESS, LLC., USA)는 시간의 흐름 및 지구 자전에 따른 태양 고도 변화와 관련한 전체 시스템의 동적인 에너지 흐름 및 부하 산출을 위하여 개발된 툴로서 전달함수법에 근거하여 공간 내 열 취득 및 손실과 관련한 복사, 대류, 축열, 방열, 전도 등을 복합적으로 고려하여 동적 해석을 수행할 수 있다 (Ha et al., 2018).
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참고문헌 (24)

  1. Alvarez-Sanchez, E., G. Leyva-Retureta, E. Portilla-Flores, and A. Lopez-Velazquez, 2014. Evaluation of thermal behavior for an asymmetric greenhouse by means of dynamic simulations. DYNA 81(188): 152-159. doi:10.15446/dyna.v81n188.41338. 

  2. Collin, A., J. van Milgen, S. Dubois, and J. Noblet, 2001. Effect of high temperature on feeding behaviour and heat production in group-housed young pigs. British Journal of Nutrition 86: 63-70. 

  3. Dikmen, S., and P. J. Hansen, 2009. Is the temperature- humidity index the best indicator of heat stress in lactating dairy cows in a subtropical environment?. Journal of Dairy Science 92: 109-116. doi:10.3168/jds.2008-1370. 

  4. Ferrari, S., A. Costa, and M. Guarino, 2013. Heat stress assessment by swine related vocalizations. Livestock Science 151: 29-34. 

  5. Ha, T., I. B. Lee, K. S. Kwon, and S. W. Hong, 2015. Computation and field experiment validation of greenhouse energy load using building energy simulation model. International Journal of Agricultural and Biological Engineering 8(6): 116-127. doi:10.3965/j.ijabe.20150806.2037. 

  6. Ha, T., K. S. Kwon, S. W. Hong, H. C. Choi, J. Y. Lee, D. H. Lee, S. Woo, K. Y. Yang, R. W. Kim, U. H. Yeo, S. Y. Lee, and I. B. Lee, 2018. Estimation of THI index to evaluate thermal stress of animal-occupied zone in a broiler house using BES method. Journal of the Korean Society of Agricultural Engineers 60(2): 75-84. 

  7. Hong, S. W., I. B. Lee, H. K. Hong, I. H. Seo, H. S. Hwang, J. P. Bitog, J. I. Yoo, K. S. Kwon, T. Ha, and K. S. Kim, 2008. Analysis of heating load of a naturally ventilated broiler house using BES simulation. Journal of the Korean Society of Agricultural Engineers 50(1): 39-47. doi:10.5389/KSAE.2008.50.1.039. 

  8. Jang, J. C., E. C. Kang, and E. J. Lee, 2009. Peak cooling and heating load and energy simulation study for a special greenhouse facility. Journal of the Korean Solar Energy Society 29(1): 72-76. 

  9. Kim, K. H., K. S. Kim, J. E. Kim, K. H. Seol, J. K. Hong, Y. H. Jung, J. C. Park, and Y. H. Kim, 2014. Changes of serum electrolytes and hematological profiles in Yorkshire at a high ambient temperature. Journal of Agriculture & Life Science 49(1): 103-113. 

  10. KMA, 2012. Report of prediction of climate change in Korea, Korea Meteorological Adimistration. 

  11. Kwon, K. S., I. B. Lee, and T. H. Ha, 2016. Identification of key factors for dust generation in a nursery pig house and evaluation of dust reduction efficiency using a CFD technique. Biosystems Engineering 151: 28-52. 

  12. MAFRA, 2018. Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs. 

  13. MWPS, 1983. Swine Housing and Equipment Handbook 4th Edition, Midwest Plan Service. 

  14. NIAS, 2016. National Institute of Animal Science. http://nias.go.kr. Accessed 15, April, 2018. 

  15. NIAS, 2016. Report of development of livestock adaption tool for climate change, National Institute of Animal Science. 

  16. NRC, 1971. A guide to environmental research on animals, National Academy of Sciences. 

  17. Patience, J. F., J. F. Umboh, R. K. Chaplin, and C. M. Nyachoti, 2005. Nutritional and physiological responses of gropwing pigs exposed to a diurnal pattern of heat stress. Livestock Production Science 96: 205-214. 

  18. Perdersen, S., and K. Sallvik, 2002. Heat and moisture production at animal and house levels, 4th Report of Working Group on Climatization of Animal Houses, CIGR, Horsens. 

  19. Quiniou, N. J., D. Renaudeau, J. Milgen, and S. Dubois, 2001. Modelling heat production and energy balance in group-housed growing pigs exposed to cold or hot ambient temperatures. British Journal of Nutrition 85: 97-106. 

  20. Renaudeau, D., 2005. Effects of short-term exposure to high ambient temperature and relative humidity on thermoregulatory responses of European (Large White) and Carribbean (Creole) restrictively fed growing pigs. Animal Research 54: 81-93. 

  21. Renaudeau, D., M. Kerdoncuff, C. Anais, and J. L. Gourdine, 2008. Effect of temperature level on thermal acclimation in large white growing pigs. Animal 2(11): 1619-1626. 

  22. Swiergiel, A. H., 1998. Modification of operant thermoreulatory behavior of the young pig by environmental temperature and food availability. Physiology & Behavior 63(1): 119-125. 

  23. St-Pierre, N. R., B. Cobanov, and G. Schnitkey, 2003. Economic losses from heat stress by US Livestock Industries. Journal of Dairy Science 86: 52-77. 

  24. Suriyasomboon, A., N. Lundeheim, A. Kunavongkrit, and S. Einarsson, 2006. Effect of temperature and humidity on reproductive performance of crossbred sows in Thailand. Theriogenology 65: 606-628. 

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